SAMSUN’DAN ANADOLU’YA KURTULUŞUN VE KURULUŞUN 100.YILI KUTLU OLSUN !

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 100. Yılını yayınladığı basın açıklaması ile kutladı

SENDİKA - 2019-05-19 11:32:05

19 Mayıs 2019’da, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümünü kutluyoruz. 

Türk halkının Ulusal Bağımsızlık Savaşı mücadelesinin 100. yılında Kuvayı Milliye ve Milli Mücadelenin temellerini atan Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. 

Anadolu’nun dört bir yanında başlayan, yerel kongrelerden Erzurum ve Sivas kongrelerine uzanan Ulusal Kurtuluş mücadelesinin örgütlendiği yerler kadar başlangıcının 100.yılının kutladığımız Samsun’un önemi büyüktür.

19 Mayıs, emperyalistlerin ülkemizi dört bir yandan kuşatıp işgal etmeleri sonucunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a gittiği, oradan da Anadolu’ya geçtiği, Kuva-yi Milliye’yi ve dağıtılan orduyu toparlayıp kurtuluş savaşımızın çoban ateşinin yaktığı gündür.

Saray, hükümet ve İstanbul basını Mondros Ateşkes Antlaşması’nı övüp göklere çıkarırken, Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin baştan sona ele geçirileceğini ve saldırıya uğrayacağını ilan eden antlaşma imzasına en sert karşı çıkışı Samsun’dan başlatmıştır. Atatürk, “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek Türk Milleti’ne başka bir seçeneğin bırakılmadığını anlatmaya çalışmıştır. 

Emperyalist devletler, bu antlaşmadan çok kısa bir süre sonra çeşitli bahaneler öne sürerek önce İstanbul’u ardından yurdun dört bir yanını işgale başlamalarıyla Atatürk’ün kaygılarını haklı çıkarmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti emperyalizmin çizdiği sınırlar içinde emperyalistlerin lütfuyla kurulmadı. Emperyalizmin işgali altındaki Anadolu’da, yanmış, yıkılmış, ihanete uğramış bir ulus tarafından Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının öncülük ettiği amansız bir savaşla kuruldu

Sakarya sadece bir ırmağın ya da bir savaşın adı değildir. Sakarya aynı zamanda padişahın kullarının yurttaşa dönüştüğü, tebaanın ulusa dönüştüğü meydanın adıdır.  19 Mayıs takvimde yer alan herhangi bir gün değildir, Türk ulusunun başkaldırışının 100.yıl dönümüdür!

Türk milleti, Tam Bağımsızlığa giden yolda ülkeye gösterdiği hattın 100.yılında Mustafa Kemal Atatürk’e ve mücadele ve silah arkadaşlarına sonsuza kadar minnettar kalacaktır. 

Vatan topraklarını çiğnemek isteyen emperyalistlere, 100 yıl önce olduğu gibi yüz binlerce yıl sonrada Samsun’dan, Sivas’tan, Erzurum’dan, Anadolu’dan ve Çanakkale’de karşı çıkılacaktır. 

Türk Milleti, Atatürk’e olduğu gibi Cumhuriyet’in temel değerlerine, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkarak, aydınlık Türkiye’nin meşalesini taşımaya devam edecektir. 

 

Bu duygu ve düşüncelerle Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, kurtuluşun ve kuruluşun 100.yılında bağımsızlık meşalesinin yakıldığı Samsun’da olacağımızı belirtiyoruz.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri