Okul mu hapishane mi?

Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yüksek duvarları üzerine monte edilen jiletli teller tepki çekti. Sendikalar, öğretmenler ve öğrenciler, okulun eğitim yuvasından çok hapishaneyi andırdığını savundu

SENDİKA - 2019-05-16 09:02:53

Konyaaltı Caddesi üzerinde bulunan Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yüksek duvarlar ve üzerindeki jiletli tellerle çepeçevre kuşatılarak, hapishane görünümüne büründürüldü. Eğitim sendikası temsilcileri ve öğretmenler, okulun eğitim kurumundan çok hapishaneye benzediği düşüncesinde birleşti. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, duvarlar ve jiletli tellerin örencilerin ruh sağlığını bozduğunu söylerken, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, başka okullarda da yer verilen uygulama için "Utanılacak bir durum" ifadelerini kullandı. 

 

 


RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR


Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, "Teknik Lise'de önceden de duvarlar vardı. Ama sonraki eklemelerle okul hapishane görünümüne büründü. Okula ilk kez gelenler haklı olarak, 'Burası okul mu hapishane mi' diyor. Duvarların jiletli tellerle çevrilerek bu hale getirilmesi öğrencilerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu. 

 


UTANILACAK BİR DURUM


Eğitim İş Şube Başkanı Fatin Iltar, sadece Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde değil, birçok okulda bu görüntüye rastlandığını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'deki eğitim sistemini bitirdiler. Velileri, toplumu eğitimden soyutlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Fabrikaları satıp cezaevi yapmakla övünen bir iktidar var. Eğitim kurumlarını jiletli tellerle cezaevine çeviren bu uygulama yanlış bir uygulama. Biz diyoruz ki, buralarda bahçe bile olmamalı, okullar, öğrenciler, öğretmenle halkla iç içe olmalı. Okulu duvarla çevir, duvarla yetinme üzerini jiletli tellerle kapla, bu utanılacak bir durum" 

 


 
HAPİSHANE AVLUSUNA DÖNDÜ


Okulda görevli bir öğretmen, "Duvarlar önceden vardı, üzerinde demir parmaklıklar vardı, öğrenciler dışarıyı görebiliyordu. Duvarlar yükseltildi, açık olan yerler kapatıldı, öğrencilerin dışarıyla ilişkisi tümden kesildi. Okul bahçesi hapishane avlusuna dönüştü. Bunu sanıyorum öğrencilerin dışarıdan yiyecek - içecek almasını engellemek için yaptılar. Öncelikle bu görüntünün bir eğitim kurumuna yakışmayan bir görüntü olduğunu söylemek gerekir. Okul idarecileri yukardan talimat alarak mı yoksa güvenlikçi bir anlayışla mı böyle yapıyorlar bilemiyorum. Diğer okullar da böyle mi bilemiyorum, ama bizdeki durum bu" ifadelerini kullandı.

 


YARALANMALAR OLUYOR


Bir başka öğretmen, "Bizim öğrencilerimizin büyük bölümü Kepez bölgesinden geliyor. Bazı öğrenciler öğle tatilinde dışarıda yemek yemek istiyor. Öğrencilerin öğle saatlerinde dışarıya çıkabilmesi için veli izni olması gerekiyor. Adresi okul civarında olmayan öğrencileri okul dışına göndermiyorlar. Öğrencilerden dışarı çıkmak için duvarların üzerinden atlamaya çalışanlar oluyor. Bu tür durumlarda jiletli tellerin çocukların ellerini, parmaklarını kesmesi, bedenlerini çizmesi gibi durumlar yaşanıp, yaralanmalar olabiliyor" dedi. 

Günün Diğer Haberleri