Küresel Öğretmen Statüsü Endeksinde Şaşırtıcı Sonuç!

Küresel Öğretmen Statüsü Endeksi; İngiltere merkezli Varkey Vakfı tarafından hazırlanan bir rapordur. 35 ülkenin dahil olduğu araştırmada temel olarak ele alınan konular şöyledir:

EĞİTİM - 2019-04-28 22:11:13

Küresel Öğretmen Statüsü Endeksi; İngiltere merkezli Varkey Vakfı tarafından hazırlanan bir rapordur. 35 ülkenin dahil olduğu araştırmada temel olarak ele alınan konular şöyledir:

-Diğer mesleklere kıyasla öğretmenlik mesleğinin saygınlığı,

-Öğretmenlerin sosyal statüsü,

-Öğretmenlerin ne kadar kazanması ve kaç saat çalışması gerektiğine ilişkin görüşler, bunların mevcut durumlarla karşılaştırılması,

-Öğretmen maaşının belirlenmesinde öğrenci performansının belirleyici olup olmaması,

-Öğrencilere iyi eğitim verilmesi için öğretmenlere duyulan güven düzeyi,

-Ailelerin çocuklarını öğretmen olmaları için teşvik edip etmemeleri,

-Öğrencilerin öğretmenlerine saygı duyma durumlarına ilişkin görüşler,

İlki 2013 yılında gerçekleştirilen anketin, 2018 yılı sonuçları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir;

Sıra

Ülke Adı

Endeks

1

Çin

100

2

Malezya

93,3

3

Tayvan

70,2

4

Rusya

65

5

Endonezya

62,1

6

Kore

61,2

7

Türkiye

59,1

8

Hindistan

58

9

Yeni Zelanda

56

33

İtalya

13,6

34

İsrail

6,6

35

Brezilya

1

 

İşte şaşırtıcı sonuç bu tabloda ortaya çıkmaktadır. Bu tabloya göre, öğretmen statüsünün en yüksek olduğu ülkeler Çin, Malezya ve Tayvan olurken en düşük olduğu ülkeler ise İsrail, Brezilya ve İtalya olmuştur. Türkiye, Küresel Öğretmen Statüsü Endeksi’ne göre, 35 ülke arasında 7. sırada yer almaktadır.

2018 yılında ikinci kez yayımlanan Küresel Öğretmen Statüsü Endeksi raporuyla ve hesaplanan endeksle birlikte öğretmenlerin hem toplum içindeki yeri belirlenmeye çalışılmış hem de bu statünün diğer değişkenlerle ilişkisine bakılmıştır. Türkiye’nin 35 ülke arasında 7. olduğu bu sıralamaya göre, öğretmenlerin sosyal statüsü 2013 yılına kıyasla ciddi bir düşüş göstermiş olsa da Türkiye’de öğretmenlik saygı duyulan bir meslek olarak görülmeye devam etmektedir. Benzer şekilde öğretmen statüsünün en yüksek olduğu ülkeler çoğunlukla Asya ülkeleri olarak belirlenmiştir. Bu durum, Asya kültürlerinde öğretmenliğin kutsal bir meslek olarak görülmesiyle ve öğretmenliğe atfedilen önem ve anlamın kültürlere göre gösterdiği farklılıklarla ilişkilendirilebilmektedir.

Ne olursa olsun, hangi faktörler etkili olursa olsun, öğretmen statüsü endeksinin, birçok ülkeden yüksek oranda çıkması sevindirici bir durumdur. Yapılacak çalışmalarla öğretmenlere, bu statüye uygun hakların da kazandırılması uygun olacaktır.

Kaynaklar

2018 Eğitim Değerlendirme Raporu-TEDMEM

Günün Diğer Haberleri