Sağlık Çalışanına Şiddet Bu Ülkenin Ayıbıdır

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin adresi bu defa Adana…

SAĞLIK - 2019-04-13 17:23:11

BASIN AÇIKLAMASI                                        12.04.2019

 

Sağlık Çalışanına Şiddet Bu Ülkenin Ayıbıdır

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin adresi bu defa Adana… 63 yaşındaki bir kişi, ehliyet raporu almak için Adana Emlakbank 2 nolu ASM'ye başvurmuştur. Muayene olduğu doktor Yasemin Ozan'ın, kendisini başka bir sağlık merkezine sevk etmek istemesi üzerine, şahıs odada alıkoyduğu Ozan'a şiddet uygulamaya çalışmıştır. Odadan gelen seslere diğer odadaki hekimlerden Dr.  Ismail Sakar, diğer hastalar ve hasta yakınları da müdahil olmuştur. Aynı kişi, ertesi gün bir arkadaşıyla ASM’ye tekrar gelerek Dr.İsmail Sakar'ı darp etmiştir. 

Planlanmış ve organize bir şekilde uygulanan şiddet eyleminin sebebi, yine uygunsuz rapor talebi ve meslektaşını şiddetten korumaya çalışmaktır. 

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan başında şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacağı düşüncesi gelmektedir. Sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit eden şiddet olaylarını önlemenin yolu popülist söylemler değil, vakit kaybetmeksizin yapılacak yasal düzenlemelerdir. 

Genel Sağlık-İş’in olarak hazırladığımız ”sağlıkta şiddet yasa tasarısı” hala Meclis gündemine alınmamıştır.  

Siyasi iktidar, bir an önce seçim gündemini geride bırakarak, ülkenin gerçek ve yakıcı gündemine dönmelidir. Ülkenin acil çözüm bekleyen sorunları arasında sağlıkta şiddet ilk sıralarda yer almaktadır Sağlık çalışanlarına fiziksel ve ruhsal olarak zarar veren ve giderek artan sağlıkta şiddet olaylarının kamu sağlığı için de tehdit olduğu unutulmamalıdır. Sağlıkta şiddet, diğer hastaların sağlık hizmeti alma haklarını ihlal etmesi sebebi ile kamu sağlığını bozmaktadır. Sağlık çalışanına şiddet bir insan hakkı suçudur, bu ülkenin ayıbıdır.

Sağlıkta şiddet bir can daha almadan TBMM de sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkin ve caydırıcı düzenlemeler içeren tasarısı ivedi olarak yasalaşmalıdır. 

Genel Sağlık-İş olarak üyelerimize yönelik saldırıyı kınıyor, yaşanan şiddet olayının faillerinin gereken cezayı alması için sürecin idari ve adlî tüm aşamalarının takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.

 

                                                                                              Zekiye Bacaksız

 Genel Sağlık-İş Genel Başkanı

Günün Diğer Haberleri