KIDEM TAZMİNATI ZORUNLU BES’E DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan kıdem tazminatı konusu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı yeni reform paketi ile tekrar gündeme geldi. Albayrak, "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz." dedi. Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan bu konunun 8-10 yıldan fazla bir sürede sürekli olarak ısıtılıp masaya konulduğunu söyleyerek, "Konuyla ilgili somut olarak atılmış bir adım yok sadece taslağı var" dedi. Bir çok işçi sendikası ise Kıdem Tazminatı Fonu'na sıcak bakmıyor.

EKONOMİ - 2019-04-10 14:14:55

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün yeni reform paketini açıkladı. Albayrak,” Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Finansal sektörün daha sağlıklı işleyişini sağlamak için reel sektör alanında bazı adımlar atılacak.” dedi.

“10 YILDIR GÜNDEME GELİYOR”

Bu tasarının yaklaşık 10 yıldır sürekli gündeme geldiğini belirten Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 10 yıldır bu konu sürekli gündeme geliyor. Şu an için benim bildiğim somut bir adım atılmış değil. Taslak olarak var” dedi.

İŞ YERİNDEN ALINAN KIDEM TAZMİNATI FONDAN ALINACAK

Kıdem tazminatı fonunun aynı işsizlik fonuna benzediğini belirten Özcan, “Kıdem tazminatı iş veren tarafından ödenirken fon kurulması dahilinde bu fon tarafından karşılanacak. Yani işçiler eskiden iş yerlerinden kıdem tazminatlarını alırken fon kurulduğu takdirde buradan alacak.” ifadelerini kullandı.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR

 

Bu fonun kurulması öncesinde kafalarda çok fazla soru işareti olduğunu söyleyen Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan, “Şu anda bir işçi her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti üzerinden kıdem tazminatı alıyor. Ancak bu fon üzerinden alırsa daha az gün üzerinden alması  gündemde. Bu nedenle sendikalar bu fona yanaşmıyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: KIRMIZI ÇİZGİME DOKUNMA

Geçtiğimiz günlerde Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirtilerek 1 Mayıs’ta ‘kırmızı çizgime dokunma' mesajı verileceğini söylemişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan Kıdem Tazminatı fonu ile ilgili kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin” diye konuşmuştu. Atalay 1 Mayıs mitinginin ana konusunu ‘’kıdem tazminatı” olarak belirlediğini de açıklamıştı.

HAK-İŞ: BİZİM ÇÖZÜMLERİMİZLE İŞVERENLER ARASINDA CİDDİ FARK VAR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuyla ilgili, “TİSK’in temsil ettiği kesim dışında kalan birçok işveren işçiye kıdem tazminatı vermek istemiyor. Kıdem tazminatı fonuna sıcak bakan tek işçi konfederasyonuyuz ama bizim çözümlerimizle de işverenlerin beklentileri arasında ciddi fark var. Özellikle TOBB’un temsil ettiği geniş bir kesim kıdem tazminatının mevcut yapısına bile itiraz ediyor. Böyle bir tablonun olduğu yerde uzlaşının çıkması imkansız. Çünkü fonun kurulmasında işverenin tavrı ve tutumu son derece önemli.” açıklamasını yapmıştı.

ÇALIŞMA BAKANI: ‘YAPTIK OLDU’ MODELİ KİMSEYİ MEMNUN ETMEZ

 

Arslan, kıdem tazminatında varolan eksiklerin giderildiği ve bütün işçilerin hakkını alabildiği bir modeli istediklerini belirterek, “Biz tüm çalışanların kıdem tazminatını almasını isterken, işverenler varolandan kurtulmaya çalışıyor. Burada niyet samimi değil. Özellikle KOBİ’ler kıdem tazminatı vermek istemiyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise kıdem tazminatı konusunun ortak akıl ile birlikte çözülebileceğini, “Yaptık, oldu” şeklindeki bir modelden kimsenin memnun olmayacağını söylemişti. Sarıeroğlu, “Kıdem tazminatı konusu ortak akıl ile birlikte çözüm üretilebilecek bir alan, ‘Yaptık, oldu’ şeklinde bir modelden hiçbir kimsenin memnun olabileceğini düşünmüyorum.” diye konuşmuştu.

Günün Diğer Haberleri