EĞİTİM İŞ:ÖĞLE ARASI DİNLENME HAKKIMIZDI VE ALDIK

Eğitim İş Sendikası Genel Merkezi öğretmenlerin okullarda nöbet görevleri esasında öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları için başlattığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından haklı bulunan mücadele sürecini anlattı

SENDİKA - 2018-12-27 20:05:51

SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle aralarında öğrencilerin bulunması nedeniyle öğrencilerin güvenliği açısından nöbet uygulamaları yapılmaktadır. Öğrencilerimizin sorun yaşamaması ve tek bir çocuğumuzun zarar görmemesi adına elbette ki bu saatlerde nöbetçi bulunmalıdır.

 Bu noktada okullardaki yönetici sayısı, öğrenci sayısı, binanın fiziki durumu da göz önüne alınarak idareciler ya da nöbetçi öğretmenler marifetiyle öğle aralarında tedbir alınması gerekir.

Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir. Sendika olarak; buradan hareketle özellikle 2017 yılında hem bakanlık nezdinde girişimlerimiz hem öğretmenler kurullarında bu sorunun çözümüne yönelik kararlar alınması gibi bir dizi girişim ve çalışmalar yaptık.

Bakanlığa yazdığımız konuya ilişkin 12.9.2017 tarihli yazımıza gelen cevapta öğretmenlerin temel ihtiyaçlarının göz önüne alınması gerektiği ifade edilmiştir.
(Ek-1)  

Bu cevabı yazının ardından

Öğle arası insani ihtiyaçlar için en az 30 dakika zaman verilmesi ve tedbir alınması yönünde dilekçe örneği üyelerimizle paylaşıldı. 
(Ek-2)

Buna rağmen kurum müdürleri tarafından hatada ısrar edildi. Dönemin MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN ile yüz yüze yapılan görüşmede bu konu gündeme getirildiğinde bakanlıkça haklı bir talep olduğu, uygulamaların kabul edilebilir olmadığı ifade edilmiş ve tedbir alınacağı söylendiği halde maalesef sorun devam etmiştir.  http://www.egitimis.org.tr/guncel/sendika-haberleri/meb-mustesari-yusuf-tekin-le-gorustuk-2655/#.XCSBNWrFLIU

O görüşmede sunulan ve tek tek konuşulan raporda da bu konu yer almaktadır. (Ek-3)

Buna rağmen sorunun çözülmemesi üzerine Merkez Yönetim Kurulumuzca eylem kararı alınmıştır. Eylem kararında;

(Ek-4)

İfadelerine yer verilmiş, tüm eylem kararlarımızda olduğu gibi ,  soruşturmaya tabi tutulan tüm üyelerimize sahip çıkılmış, yargısal süreçleri dahil olmak üzere her türlü giderleri sendikamızca karşılanmıştır.

BAKANLIĞIN SORUŞTURMA AÇILSIN ÜCRET KESİLSİN YAZISI ÜZERİNE;

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün  09.11.2018 tarih ve 21408288 sayılı yazılarında

İfadelerine yer verilmiştir.

Bu ifadeler üzerine yapılan diplomatik girişimler sonucunda bakan yardımcısı tarafından konuya ilişkin bir resmi yazı yazılması gündeme gelmiş ve bu yazı dün itibariyle yayımlanmıştır.

Yazıda;

denilmektedir. (Ek-5): Bakanlık Görüş Yazısı

BU YAZI EĞİTİM İŞ’İN TALEBİ İLE ÖRTÜŞMEKTEDİR…

Bu yazı sendikamızın talebi ile örtüşen ve de idareciler için talimat niteliğinde bir yazıdır. Eğitim İş öğle aralarında öğrencilerin güvenlik ya da başkaca sorunları yaşamalarına yol açacak bir talep olan öğle arasında hiç nöbet tutmamayı değil, dinlenme için en az 30 dakika (diğer kamu görevlerinin de öğle araları 30 ya da 60 dakika olarak düzenlenebildiğinden) verilmesini talep etmiştir.

Bu noktada öğle arasında hiç nöbet tutulmaması talebinin çocuklarımız açısından doğru bulmadığımızın bilinmesini isteriz.

Talebimiz doğrultusunda yayımlanan bu yazıya göre nöbetçi öğretmenlerimiz öğle aralarında dinlenebileceklerdir. Dinlenmenin şekli ve zamanı öğretmenler kurullarında belirlenecektir. Çünkü okulların durumları farklılık göstermektedir. Bazı okullarımızda öğle arasında tüm öğrenciler evlerine giderken, bazılarında bir kısmı kalmakta, bazılarında çoğunluğu kalmaktadır. Bazı okullarımızda öğle arasını idare etmek üzere yeterli idareci bulunmakta, bazılarında bulunmamakta ya da nöbet alanı çok/az olabilmektedir.  Bu nedenle okullar arasında uygulama farklılıkları olabilir.

Fakat okul idareleri bugünden itibaren tedbir alarak nöbetçi öğretmenlere dinlenme için zaman vermek zorundadırlar. Eğitim-İş bu yazıya aksi uygulamaların da takipçisi olacaktır.

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri