Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Ntv'de Canlı Yayına Katıldı

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Ntv'de Canlı Yayına Katıldı Ahmed Arpat'ın sorularını yanıtladı.Eğitimhaberci olarak Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin eğitime dair vaatlerini ve düşüncelerini yayınlıyoruz.

EĞİTİM - 2018-06-10 11:25:24

Ahmed Arpat: Çok dikkat çeken vaatleriniz var meydanlarda seslendiriyorsunuz. Seçmeni en heyecanlandıran vaadiniz hangisi? 

Muharrem İnce: Özgürlük vadediyorum. Her akşam beni televizyonlarda 15 kanalda birden görmeyeceksiniz. Bağırıp çağıran bir Cumhurbaşkanı olmayacağım. Yandaş gazetecilerle çıkmayacağım beni eleştirecek gençlerle çıkacağım. Mizansende yapmayacağım Erdoğan gibi. Gençlerin hayal kurmalarını sağlayacağım. Onlara bir gün bu ülkeyi siz yöneteceksiniz gelin birlikte kuralım bunu. Kadınları çalışma yaşamına katacağız. Aidiyet duygusunu geliştireceğiz gençlerin. Dil eğitimini anlatıyorum ve din eğitimini anlatıyorum. Bu ikisini de önemsiyorum. Trabzon’da ne anlatıyorsam pazartesi günü Diyarbakır’dayım saat 17.00’de aynı şeyleri anlatacağım. Bir, bütün öğrencilerimize resmi dili öğreteceğiz. İki, evinde konuştuğu dili öğreteceğiz. Üç, uluslararası bir dil öğreteceğiz. Din eğitiminde de sorun var. Bir kesim diyorsa iki saat derse razı değilim daha çok ders istiyorum. Seçmeli olarak koyacağız millet bir saat alırken sen 6 saat al. Diğer kesim diyor ki ben zorunlu din dersiniz istemiyorum. Sana da vermiyoruz. Bundan güzel çözüm olur mu?

Ahmed Arpat: Taraflarla bir araya geleceğiz gerekirse 1 yıl konuşacağız tartışacağız uzlaşacağız ve yeni bir eğitim sistemi modeli ortaya koyacağız dediniz. Finlandiya modelinden bahsettiniz. Sizin yaklaşımınız nasıl bir eğitim sistemi hayali kuruyorsunuz?  

Muharrem İnce: 
Bizim bir modelimiz var mı? Var. Ama bu modeli uygulayacağız derseniz olmaz. Bu model uzlaşacağız. Taraflarla bir araya geleceğiz bir kez değiştireceğiz ve orada kapatacağız. AK Partili, HDP’li, Milliyetçi Hareket Partili, İYİ Partili, Cumhuriyet Halk Partili herkesin çocuğu kendine özeldir ama hepsi bizim çocuklarımız. Çocukların hepsi eşittir benim gözünde. Bu çocuklar şimdi sınava girecek. Daha geçen sınav yapıldı WhatsApp’tan soruları gönderdiler. Sorusu çalınmayan sınav yok Türkiye’de. Böyle bir ülkede barış olmaz. Sandıktan oyunu çal, sınavdan sorusunu çal, hazineden parasını çal. O zaman bir sınav modeli koyacağı ortaya. Cumhuriyet Halk Partililer olacak, AK Partililer, HDP’liler, Milliyetçi Hareket Partililer, İYİ Partililer parlamento dışı partiler hepsi olacak. Uzlaşacağız ve herkes diyecek ki bu sınav adil bir sınavdır, bu sınav geçerli bir sınavdır, güvenilir bir sınavdır. Herkes inanacak.  

Ahmed Arpat: Peki siz o masaya nasıl bir model kocayacaksınız?  

Muharrem İnce:
 Var ama o masadan nihai sonuç alınacak. Sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik olmaz. Bir kere bunları kaldıracağız. Mülakatla öğretmen alımı olmaz. Mülakat varsa liyakat yoktur, mülakat varsa torpil vardır. Ya da bazı mesleklerde mülakat yapıyorsak o zaman kayda alacağız video kaydı olacak. Bu ekonomimizi de çözecek terörü de çözecek bir modeldir. Yükseova’daki Kürt delikanlısı, Çukurca’daki Berfin diyecek ki, “Türkiye Cumhuriyeti’nin sınavı çok adildir, asla torpil olmaz. Ben derslerime iyi çalışırsam müfettiş olabilirim. Kürt olduğum için ayrımcılığa uğramam, sorular çalınmaz, adil olarak yaparlar ben de sonucuna katlanırım.” Bu terörün de, ekonominin de panzehiridir. Bir Fransız yatırımcı yatırım yapmak isterse diyecek ki, “Türkiye’de rüşvet yok, adam kayırma yok, mahkemeleri adil, eğitim sistemi çağdaş, ben buraya yatırım yaparım” diyecek. Yatırım yaparsam 3 ay sonra kurallar değişmez diyecek. Ben Avrupa Birliği’ndeki büyükelçilerle iftarda buluştum daha sonra İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya büyükelçileriyle iftarda buluştum. Mesela Finlandiya büyükelçisi “Hayaliniz nedir” dedi, “Finlandiya gibi bir eğitim modeli” dedim. “Yakından biliyor musunuz” dedi “Biliyorum” dedim. Mesela Norveç meslek eğitimi dünyada en iyi çözen ülke. Onlar 4-5 milyonluk ülke, Türkiye ile kıyaslanır mı diyeceksiniz modeli büyütürsünüz. Dindar nesil yetiştirilmesine hiç bir itirazım yok ama devletin işi değil. Dindar yetiştirmek ailenin işidir. Ama kindar nesil istemem. Seven nesil, özgüveni yüksek nesil, sorgulayan nesil. Akademik özerklik. YÖK'ü kaldıracağız, üniversite hocaları seçim yapamıyorsa bu ülkede hiç kimse yapamaz. Profesörlere rektörünü seçme hakkı vermiyorsanız hiç kimseye vermemeniz lazımdır. Profesörlere diyor ki Erdoğan, “Sizin kafanız basmaz siz rektör seçemezsiniz ben seçerim” diyor. Bu üniversitede verim olur mu, araştırma olur mu, yenilik olur mu? Emir komuta ile üniversite olmaz. Yine kapanan köy okulları bunları yeniden açacağız. Okulların açık olduğu günlerde toplu taşıma araçları öğrenci  ve eğitim çalışanlarına ücretsiz olacak. Öğretmen yetiştirmeyi yeniden düzenleyeceğiz. Performans sorununu kaldırıyoruz. Yurt sorununu iki yılda çözeceğiz. Hiçbir öğrenci Türkiye’de tarikat yurtlarına muhtaç olmayacak. TOKİ yüz binlerce konutu nasıl yaptıysa yurtları da öyle yapacak. Ticaret yapacağına yurt yapsın çocuklarımız sokakta kalmasın. Gençlere 19 Mayıs’ta ve 29 Ekim’de 500’er lira karşılıksız gençlik ve cumhuriyet bursu vereceğiz. Her sene 10 bin doktora öğrencisini yurtdışına göndereceğiz. Bu gençlerle marka oluşturmak için çalışacağız.  

NTV

Günün Diğer Haberleri