Eğitim-İş'ten LGS açıklaması: Kaygılı anne-babalara bir sözümüz var!

Eğitim-iş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Banu Günüç, bugün yapılan Liseye Geçiş Sınavı'yla ilgili bir açıklama yaptı.

SENDİKA - 2018-06-02 23:02:33

Eğitim-iş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Banu Günüç, bugün yapılan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile ilgili bir açıklama yaptı. "Bugün yaklaşık 1 milyon 8. sınıf öğrencisi geleceklerini etkileyecek "nitelikli" bir okula girebilmek için sınavda ter döktü. Öncelikle tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz" diyen Günüç, "Üzerinde aylardır konuşulan ve eğitimde bir devrim gibi sunulan bu sistem nedir, ne değildir, birlikte inceleyelim" diyerek LGS sisteminin ayrıntılarını anlattı.

Günüç'ün açıklaması şöyle:

Liseye geçiş sisteminin ilk aşaması henüz geride bıraktığımız sınavdı. Başvuru yapan 996 bin aday, sınav sonucuna göre Millî Eğitim Bakanlığı tarafından -nasıl olduğu bilinmese de- belirlenen 1367 okuldan birine yerleşmek için tercih yapacak. Aslan payını 747 okul ile İmam Hatip ve Meslek liselerinin oluşturduğu okullar için 5 tercih hakkı bulunan çocuklarımız ilk sürprizi belki de illerinde veya ilçelerinde nitelikli Anadolu Lisesi olmamasıyla yaşayacaklar. Çünkü 34 ilimizde -ki içlerinde Çanakkale, Zonguldak, Çorum gibi iller de bulunuyor- hiç sınavla girilen Anadolu lisesi bulunmuyor. hatta büyükşehirlerimizin bile tüm ilçelerinde sınavla girilecek Anadolu Lisesi belirlenmemiş. bu durumda öğrenci ya İmam Hatip Lisesine ya da Meslek Liselerinin yalnız belirlenmiş bölümlerine yönelmek zorunda kalacak.

Yalnız 126 bin öğrencinin yerleşmesine olanak sağlayan bu sınavda hüsrana uğrayan çocuklarımız, sistemin ikinci devrimi olan adrese dayalı sistemde şanslarını deneyecek. Peki bölgesindeki okulun kontenjanı yeterli olmazsa? O zaman da İmam Hatip ve Meslek lisesine yerleşmek için başvuru yapabilecek. Bütün alternatifler bunlarla sınırlı değil elbette. İki seçenek daha var. Bunlardan ilki özellikle kız çocuklarını örgün eğitim dışına itmek anlamına gelen ve eşit eğitim olanağından mahrum bıraktığımız çocukları ucuz iş gücü haline dönüştürecek Açık Liseler.

Sürekli değişen eğitim ve sınav sistemleri içinde harcadığımız, çocukluklarını yaşamalarına izin vermediğimiz sınav odaklı yarış atlarına çevirdiğimiz, kişisel ilgilerini ve yeteneklerini göz ardı ettiğimiz, sisteme ara eleman olmaya programladığımız çocuklarımız için bütün yollar İmam Hatiplere çıkmıyor. Özel okullar kollarını ve kapılarını ardına kadar açmış, çocuğu için iyi bir gelecek kurmak için didinen anne babaları bekliyor.

Sınav ve devamında yaşayacağımız süreç bizlere eğitimin piyasalaşması ve gericileşmesine yapılan katkıları daha acı ve yakıcı örneklerle bize kanıtlayacak.

Bir eğitimci ve emek örgütü temsilcisi olarak öğrencilerimize ve kaygılı anne babalarına söz veriyoruz. Çocuklarımızın hak ettikleri eğitimi almaları, aydınlık bir gelecek hayali kurabilmeleri için Laik, bilimsel ve parasız eğitim mücadelemizi yılmadan sürdürecek, cumhuriyet aydınlığını sınıflarımıza taşımaya devam edeceğiz.

Toplumsal Haber Merkezi

Günün Diğer Haberleri