Samsun’da 21 bin öğrenciden sadece 1950’si nitelikli okula girebilecek

8. Sınıf öğrencilerinin lise tercihi ile ilgili olarak tartışmalar sürerken Samsun’da nitelikli okul sayısının 19 olduğu ve 21 bin öğrenciden sadece 1950’sinin “ nitelikli okul” lara girebileceği ortaya çıktı.

SENDİKA - 2018-05-09 12:02:40

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara yeni sistemi değerlendirdi.

Rüstem Kara, “    Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı kılavuza göre; Samsun'da sınavla öğrenci alacak nitelikli okul sayısı 19 olarak belirlendi.

 Konu ile ilgili olarak rakamlar vererek açıklama yapan Rüstem Kara, “  Samsun'da yaklaşık olarak 21 bin 8.sınıf öğrencisi sınava girecek. Sınavla alınacak 1950 öğrenci kontenjanı, hem az hem de okul türlerine göre orantısız dağıtılmıştır.

Sonuçta, açıklanan okul türleri ve kontenjanlarını gördüğümüzde hem eğitimciler hem de veliler büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kaldılar.

 

Okul Türü

2018-2019 Sınavla Alınacak Öğrenci Sayısı

Yüzde Oranı

Anadolu Lisesi

120

6

Sosyal Bilimler Lisesi

60

3

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

240

12

Anadolu İmam Hatip Lisesi

450

23

Fen Lisesi

1080

55

  

     TABLO I: Samsundaki 19 okulun kontenjanı ve alınan öğrenci yüzde oranları

 

SAMSUN’DA 44 ANADOLU LİSESİ’NDEN BİRİ NİTELİKLİ SAYILDI

    Kontenjanlara baktığımızda dengesizliği açıkça görebiliyoruz. Bakanlık mesleki eğitimi yine hiç dikkate almamış, anadolu liselerini yok saymıştır. Samsunda 44 tane Anadolu lisesinden bir tanesinin nitelikli okul olarak belirlenmesi düşündürücüdür. Açıklanan 19 okul içinde 4 meslek lisesine, 240 öğrenci alınacak olması gençlerimizin mesleki eğitime yönlendirilmediğinin göstergesidir.” Dedi.

 

ÇOCUKLARINIZI TARİKAT VE CAMAATLERİN OKUL VE YURTLARINDAN KORUYUN

     Zeki ve mesleki eğitime yatkın olan yetenekli öğrencilerin  kendilerine en uygun olan Meslek ve Teknik Anadolu liselerine adrese dayalı kayıt sistem içinde kaydını yaptırarak, geleceklerini güvence altına alabilecekleri bir mesleğin sahibi olabileceği,ni belirten Kara, “  Velilerimiz, son yaşadığımız FETÖ darbe girişiminden de ders alarak, kayıt döneminde çok dikkatli davranmak zorundadır. Çocuklarını tarikat ve cemaatlerin ilgi alanındaki okullardan ve yurtlardan koruyarak tercih yapmalıdırlar.

 

 

Okul Türü

2017-2018 Okul Sayısı

2018-2019 sınavla öğrenci alacak okul sayısı

Yüzde Oranı

Anadolu Lisesi

44

1

2,3

Anadolu İmam Hatip Anadolu Lisesi

22

3

  13,6

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

46

4

8,6

 

     TABLO II: Samsun da sınavla öğrenci alan okul sayıları.

    Okul sayılarına baktığımızda birçok köklü okulun ve meslek liselerinin hiç dikkate alınmadığını görüyoruz.

     Milli Eğitim Bakanlığının Samsunda 1950 öğrenciyi sınavla alırken, açıkladığı okul türleri hem dengesiz hem de yetersiz olmuştur. Mesleki eğitim yok sayılmış ve birçok köklü Anadolu Lisesi şehir dışına taşınırken, şehir içindeki Anadolu liseleri de göz ardı edilmiştir. “ diye konuştu.

KAOS YAŞANACAK !

      Rüstem Kara, bu durumda, birçok ailenin çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kalacağını, çok sayıda öğrencinin servislerle okula gideceğini,  ya da istemediği bir okulu kayıt yaptıracağını belirterek, “ Yerleşim bölgesine bağlı olarak,kayıt döneminde kaos yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz.

           Bu aceleye getirilen değişikliklerin içinde en doğru olanı okul başarı puanlarını ortaokullardan kaldırmış olmasıdır.”    Şwklinde konuştu. 

Günün Diğer Haberleri