Liseye Geçiş Sistemi Yargıya Taşındı

Liseye Geçiş Sistemi Eğitim İş ve Eğitim Sen Sendikaları tarafından Yargıya Taşındı

SENDİKA - 2018-04-25 11:00:57

Bilindiği gibi mevcut TEOG sistemi bir gecede hiçbir altyapı ve hazırlık olmaksızın alelacele değiştirilmiş, sınava çok kısa süre kalmasına rağmen tam bir belirsizlik ortamı yaratılmıştır. Bakanlığın yeni sistemde “nitelikli okullar” olarak tarif ettiği sınavla öğrenci alacak okullar listesi de kılavuzla yayınlanmış ve ortaya öğrenciye ya imam hatip ya da özel okul mecburiyeti sunulmuştur. Bu okullar arasında yılların birikimi ile Anadolu’da köklü bir gelenek yakalamış pek çok başarılı Anadolu Lisesi de bu listede yer bulamamış ve kaderine terkedilmiştir.  

Milli Eği̇ti̇m Bakanlığı’na yaptığımız;

Zamanlama açısından yanlış olan sistem değişikliğine,

Yeni uygulamaya girecek sistemin yanlışlığına,

Yol yakınken dönülmesi, çocuklarımız için geleceğimiz için oluşturulacak sistemin tüm paydaşların katkısı ile beraberce oluşturulmasına yönelik çağrılarımız karşılık bulmamıştır.

Gelinen noktada okullar da iflas etmiş eğitim sisteminin ikrarı olarak nitelikli niteliksiz tanımlaması ile ayrıştırılmıştır. Asli görevi tüm okulları nitelikli yapmak olan ve bu görevlerini unutanların yanlışlığına dur demek için yeni sisteme ilişkin yönetmeliğin ilgili maddelerini, yönergeyi ve kılavuzu yargıya taşıdık.

Yargıdan çıkacak iptal kararı sonrası oluşacak kaosun sorumlusu biz olmayacağız. Sorumlu yeni sistemin kurucuları, uygulayıcıları ve dayatıcıları olacaktır. Bu halde Danıştay’a da bu kaosa yol açmamak adına bir an önce karar vermesi sorumluluğu düşmektedir.

Tekrar uyarıyoruz, yanlış yoldasınız. Hatanın neresinden dönülse kardır. Bugün sınav kalkacak denildiği halde 1milyona yakın öğrenci sınava başvurmuştur. Bu dahi doğru yolda olmadığınızın ispatıdır... Bir de eleme amaçlı olarak sorular seçici ve söz yerinde ise zor olacak ve bu da yüzbinlerce öğrencide farklı bir psikolojik travma yaratabilecektir.

Eğitim-İş olarak öğrencilerin parasız, nitelikli, laik, çağdaş eğitim alması temel görevimizdir. Bu konuda da daha önce olduğu gibi bundan sonrada üzerimize düşenleri yapmaktan bir adım geri durmayacağız.

          EĞİTİM İŞ MERKEZ YÖNETİM KURULU 

TEOG yerine getirilen Ortaöğretime Geçiş Sistemi Yönetmelik ve Yönergesi’ne karşı Danıştay’da itiraz davası açtık. Öv-Der ve Veli-Der’in de katılımıyla bugün Danıştay önünde ortak basın açıklaması yaparak dava dilekçesini Danıştay’a verdik. Genel Başkanımız Feray Aytekin Aydoğan burada yaptığı açıklamada, her çocuğun mücadele etmeye değer olduğunu belirterek, bu yasaya karşı, kamusal, bilimsel eğitimden yana olan tüm velilere ve yurttaşlara çağrı yaptı.

Genel Başkanımız Feray Aytekin Aydoğan’ın yaptığı açıklama şöyle:

1 Milyon 200 bin Öğrencinin İradesine Kısıtlayan Çember Sistemini Yargıya Taşıyoruz!

Siyasi İktidarın Değil, Çocuklarımızın ve Öğrencilerimizin Haklarının Korunmasını İstiyoruz!

Yargıyı Adil ve Hakkaniyetli Olmaya Çağırıyoruz!

Her Çocuk İçin Mücadele Etmeye Değer!

Her güne yeni sorunlarla uyanmak, acaba yarın ne olacak demek, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğinden artık kaygı duymak istemiyoruz. Ancak hükümet ve MEB, bizlere bu cümleleri söyleten politikalarda ısrar ediyor, dayatmacı tavrından vazgeçmiyor!

TEOG’un kaldırılarak yerine getirilen çember sistemiyle, sayıları 1 milyonu aşan öğrencilerimizin geleceği karartılmak isteniyor, istemedikleri okullara gitmeleri sağlanıyor. Öğrencilerimize, çocuklarımıza 9 liseden 5’ini tercih etmek zorundasınız deniyor. 5 tercih dayatmasıyla öğrencilerimiz, gitmek istemese de farklı okul türlerini tercih etmeye zorlanıyor.

MEB’in merkezi sınav sonuçlarında %10’luk başarı dilimine giren öğrencilere dayattığı gibi adrese dayalı yerleştirmede de öğrencilerimiz, çocuklarımız fiilen mesleki ve imam hatip liselerine yönlendiriliyor. Neden adrese dayalı yerleştirmede tek çember değil de üç çember oluşturdunuz sorusunun yanıtı, bu dayatmada karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin 2. ve 3. tercihleri fiilen ağırlığını yitiriyor.

Kısacası AKP ve MEB, imam hatip liselerinden ve meslek liselerinden yetişmiş bir gençlik yaratmak istiyor. Çünkü istiyorlar ki, yoksulların çocuğu okumakla uğraşmasın, meslek edinsin, işçi olsun. Çünkü istiyorlar ki, her türlü sömürüye, tacize, tecavüze, zorbalığa, iş cinayetine “kader” diyen nesiller yetişsin.

Çocuğunu bu sistemden kurtarmak isteyenlere ise özel liseleri adres gösteriyorlar! Kamusal ve parasız eğitim hakkının üzerine ticarileştirme, dinselleştirme politikalarıyla beton dökmek istiyorlar. Üstelik tüm bunları, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin bir tercih şansına dahi sahip olmayacakları bir dönemde, daha 14 yaşında, yani 8. sınıfta geri dönülmesi mümkün olmayan bir yolda bu dayatmayı yapıyorlar.

Yıllardır bu gerçekleri söylüyoruz ve ne yazık ki her defasında haklı çıkıyoruz. Ancak bizlerin haklılığı çocuklarımızın ve öğrencilerimizin maruz kaldığı bu politikaları engellemeye yetmiyor. Yasamanın, yargının, yürütmenin, sivil toplum örgütlerinin, medyanın sadece siyasi iktidarın makbul gördüğünü tekrarladığı, onayladığı bir dönemde, bizler de sabırla, inatla, inançla mücadelemizi yürütüyoruz. Hala bu ülkede hukuku gözeten yargıçların olduğuna, bir tek çocuğun hakkını dahi gözeteceklerine, bu uğurda hukuku savunacaklarına inanmak istiyoruz.

Bu nedenle tüm velilerimize çağrı yapıyoruz. Bugün açtığımız dava sadece 1 milyon öğrencinin değil, tüm toplumun, tüm çocukların davasıdır! Hiçbir çocuk bu dayatmaları hak etmemektedir. Hayalleri çalınan, geleceği karartılan, siyasi hesapların parçası kılınan çocukların, öğrencilerin yaşadığı bir ülkeyi tahayyül dahi etmek istemiyoruz!

Eğitim Sen olarak, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin bu haksızlığın, hukuksuzluğun nesnesi olmaması için Bakanlığın ortaöğretimde adrese dayalı yerleştirme sistemini yargıya taşıyoruz.

Tüm velilerimize, kamusal, bilimsel eğitimden yana tüm yurttaşlara çağrı yapıyoruz, çocuklarımızın geleceğini karartacak bu yasayı birlikte durdurabiliriz. Herkesi yarın çok geç olmadan, çocuklarımız için, bu ülkenin geleceği için harekete geçmeye çağırıyoruz. Çünkü çocuklarımızın, öğrencilerimizin kaybetmesini değil, kazanmalarını, yarına güvenle bakabilmelerini istiyoruz.

EĞİTİM SEN-ÖV DER-VELİ DER

Günün Diğer Haberleri