Talip Geylan; sözleşmeli öğretmenlik insan haklarını ihlal etmektir

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan sözleşmeli öğretmenler hakkında açıklamalarda bulundu. Geylan sözleşmeli öğretmenliğin insan haklarına aykırı, insani hakların ihlal edildiği bir istihdam modeli olarak gördüklerini vurguladı.

SENDİKA - 2018-04-12 21:16:16

Talip Geylan; sözleşmeli öğretmenlik insan haklarını ihlal etmektir

Hükümet tarafından 2016 yılında çıkartılan KHK ile sözleşmeli öğretmenlik istihdamının tekrar getirildiğini belirten Talip Geylan önceki yıllarda da sözleşmeli öğretmenliğin getirildiğini, verilen mücadele sonrasında 2011 yılında kaldırıldığını hatırlattı. Sözleşmeli öğretmen atamasının yanında mülakatın da hayata geçirildiğini ifade eden Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı, sözleşmeli öğretmenliğin genel hatları ile değerlendirilmesi durumunda bunun bir insan hakları ihlali olduğunun görüleceğini açıkladı.

HEM MÜLAKAT HEM 6 YIL ÇAKILI KADRO

İki yıl önce başlayan sözleşmeli öğretmen ataması istihdamında atananların atandıkları yerde 6 yıl çakılı kalacaklarını ifade eden Talip Geylan atananların da mülakat puanına göre atanmasının ayrı bir olumsuzluk olduğunu vurguladı. Sözleşmeli öğretmenlerin aile birliğinin sağlanamaması yönünde eleştirilerini ilk günden itibaren yaptıklarını ifade eden Talip Geylan geçen süreç içerisinde olumlu bir gelişme olmadığının altını çizdi. O dönemde Milli Eğitim Bakanının eş durumu ile ilgili gelen eleştiriler karşısında “Sözleşmeli öğretmenlerin aile birliğine karşı değiliz, sağlanması için gereken yapılır, eşi öğretmenin yanına gelsin” açıklamasını hatırlatan Talip Geylan “Diyelim, öğretmenin eşi, ASESLAN’da mühendis, Bitlis’in Ahlat’ına atandı, ne yapacak ASELSAN… Aile birliği sağlansın diye, Ahlat’a fabrika mı kuracak.” örneğini verdi.

EŞ DURUMU MAĞDURİYETİ

Türk Eğitim-Sen’in sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde çalışmalarını sürdüreceğini açıklayan Talip Geylan parçalanmış ailelerin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Sözleşmeli öğretmenler için gerekli eş durumu düzenlemesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi hususunda MEB nezdinde temaslarını ve çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Talip Geylan Bakanlığın bu uygulamaya son vermesi gerektiğini ifade etti.

TALİP GEYLAN; MÜLAKATA KARŞIYIZ

Öğretmen ataması, idareci görevlendirmesi gibi hususlarda yapılan mülakatlara karşı olduklarını belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, yapılan mülakatlarda ne kadar titiz ve hassas davranılırsa davranılsın sonuçların adil olmayacağını ifade etti. “Mülakatla öğretmen ataması hususunu sendika olarak yargıya taşıdık” açıklaması ile hatırlatmada bulunan Talip Geylan, beklentilerinin mahkeme tarafından mülakatın iptal edilmesi yönünde olduğunu açıkladı.

Günün Diğer Haberleri