Oecd Pısa 2012 Açıklandı:Türkiye Gene Gerilerde Kaldı

Orta öğretimde başarıyı ölçemeye yönelik olan PISA testlerinin 2012'ye ait olanı yayınlandı.

SINAVLAR - 2013-12-04 07:44:30

Orta öğretimde başarıyı ölçemeye yönelik olan PISA testlerinin 2012'ye ait olanı yayınlandı. PISA raporunda Türkiye sağladığı ilerleme nedeniyle övüldü. -OECD'nin övgülerinden biri de Türkiye'de öğrencilerin sosyo ekonomik durumlarıyla eğitim başarıları arasındaki makasın kapanmasında gösterdiği başarıyla ilgili oldu. Raporda, "PISA'ya 2003'te katılan Almanya, Meksika, Polonya ve Türkiye, performans ve eşitlikte eşanlı iyileşmelerin mümkün olduğunu göstererek, öğrencilerin performanslarıyla sosyo-ekonomik statüleri arasındaki ilişkiyi azalttı" ifadesi yer aldı.

-Finlandiya, Çin-Makao, Rusya Federasyonu, İsveç, Türkiye ve ABD'de 2003 ile kıyaslandığında artık matematikte erkekler lehine, erkek ve kız öğrenci açığı yok.

ANKARA (ANKA) - Orhan Aysezen - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)'nün ülkelerin "matematik, okuma becerisi ve bilim derslerinde ortaöğretim başarılarını" ölçmeye yönelik son PISA araştırmasına göre Türkiye 2003-2012 yılları arasında bu üç alanda önemli başarı gösterdi. OECD'nin bugün açıkladığı PISA Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (Programme for International Student Assessment) raporunda matematik, okuma ve bilim alanındaki gelişmesi nedeniyle Türkiye'ye övgüde bulunuldu.

-GENEL DEĞERLENDİRME-

Eğitim yöntemlerinde standartlaştırmayı ve gelişmeyi artırmak ve dünyada okul çocuklarının başarısını karşılaştırma ve test etmeyi amaçlayan PISA'nın 2012 sonuçları açıklandı. Raporda, "Brezilya, Dubai, Çin-Hong Kong, İsrail, Çin-Makao, Polonya, Portekiz, Katar, Singapur, Tunus ve Türkiye, PISA'ya katıldıkları dönemde, matematikte, okuma becerisi ve bilim dersleri ortalama performanslarında kısa bir süreye yayılsa bile büyük iyileşmeler sağlanabileceğini gösterdiler" dedi.
Türkiye üç alanda iyileşmeler sağlayıp OECD'nin dikkatini çekerken PISA sıralamasında 64 ülke arasında; matematikte 42'nci, okumada 41'inci, 45'inci durumda bulunuyor.
Raporun önsözünde, Türkiye'nin ortaöğretimdeki matematik, okuma ve bilim becerilerinde OECD ülkeleriyle kıyaslandığında bulunduğu önceki düşük seviyeye göre nasıl büyük iyileşme sağladığı şöyle anlatıldı:
"Katılımcı ülkeden büyük bölümünün krizin etkileriyle boğuştuğu bir dönemde hazırlanan PISA 2012 sonuçları, eğitim çıktıları arasında sadece ülkeler arasında değil ülkeler içinde de büyük farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı. Önceki PISA çalışmalarında elde edilen verilerden yararlanarak konular arasında ve zaman içindeki öğrenci performansının evrimini izleyebildik. Kıyaslanabilir 64 ülke ve bölge ekonomisinden 40'ı en az bir konuda ortalama performansını iyileştirdi. Brezilya, Meksika, Tunus ve Türkiye gibi ülkeler önceki düşük performans düzeylerine göre büyük iyileşmeler başarırken, Çin'deki Şangay ya da Singapur gibi en zirvedeki uygulayıcılar öncülüklerini ilerletebildi."
OECD, "Brezilya, Dubai, Çin-Hong Kong, İsrail, Çin-Makao, Polonya, Portekiz, Katar, Singapur, Tunus ve Türkiye, PISA'ya katıldıkları dönemde, matematikte, okuma becerisi ve bilim dersleri ortalama performanslarında kısa bir süreye yayılsa bile büyük iyileşmeler sağlanabileceğini gösterdi" denildi.
OECD'nin övgülerinden biri de Türkiye'de öğrencilerin sosyo ekonomik durumlarıyla eğitim başarıları arasındaki makasın kapanmasında gösterdiği başarıyla ilgili oldu. Raporda, "PISA'ya 2003'te katılan Almanya, Meksika, Polonya ve Türkiye, performans ve eşitlikte eşanlı iyileşmelerin mümkün olduğunu göstererek, öğrencilerin performanslarıyla sosyo-ekonomik statüleri arasındaki ilişkiyi azalttı" ifadesi de yer aldı.

-MATEMATİK-

2003-2012 arası verilere göre, 25 ülke matematik performansında iyileşme sağladı, 25 ülke değişme göstermedi, 14 ülke kötüleşti. Raporda, 2003'ten beri her ölçüme katılan ülkeler arasında Brezilya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Tunus ve Türkiye'nin matematik performansında ortalama yılda 2.5 puandan fazla bir iyileşme gösterdiği belirtildi. Türkiye matematikte 2003'te Uruguay ve Tayland ile benzer performans gösteriyordu, ancak 2012 yılında matematik PISA sonucu iki ülkeden yüksek oldu. Finlandiya, Çin-Makao, Rusya Federasyonu, İsveç, Türkiye ve ABD'de 2003 ile kıyaslandığında artık erkekler lehine, erkek ve kız öğrenci açığı yok.
İsviçre, İzlanda, Japonya, Kore, Hollanda ve Türkiye matematik içindeki "açık ve kesin şekilde ifade etme" beceri kategorisinde en büyük skoru elde eden ülkeler oldu. 

-OKUMA BECERİSİ-

OECD ayrıca "Okuma performansı itibarıyla ise 64 ülkeden 32'si durumlarını iyileştirdi, 22'si değişiklik göstermedi, okuma becerisinde 10 ülke ise kötüleşti. OECD ülkeleri arasında Şili, Estonya, Almanya, Macaristan, İsrail, Japonya, Kore, Lüksemburg, Meksika, Polonya, Portekiz, İsviçre ve Türkiye, birbirini izleyen PISA değerlendirmeleri itibarıyla okuma performanslarını iyileştirdiler" ifadesi kullandı.
Raporda Türkiye için "Arnavutluk, Çin Taypey, Türkiye ve Çin Şangay okuma becerisinde yılda ortalama dört skor puandan fazla iyileşme gördü. Şili, İsrail ve Tunus ortalama yıllık üç skor puandan fazla iyileşti. Bunlar önemli iyileşmeler... 2003-2012 arasında 441 puandan 475 puana görece düzenli okuma becerisi artışı sağlanan Türkiye'de zaman içindeki iyileşme istikrarlı oldu" denildi.

-BİLİM DERSLERİ-

Bilim derslerinde iyileşmede en büyük değişim yılda 8 skor puanlık artışla Kazakistan, 6 skor puan artışla Türkiye, 5 skor puan artışla Katar ve Polonya, 3 skor puan artışla Tayland, Romanya, Singapur ve İtalya'da görüldü. OECD, "Türkiye'de 15 yaşındaki bir öğrenci PISA 2006 bilim değerlendirmesinde 424 puan elde etmişken, üç yıl sonra ortalama öğrenci puanı kız ve erkek için 454, 2012'de ise 463 puan oldu" örneğini verdi.
Raporda Brezilya, Portekiz, Katar, Tunus ve Türkiye'de bilim dersleri performansındaki iyileşmelerin 2009-2012 yılları arasında; 2006-2009 yılları arasındakinden daha yavaş olduğu kaydedildi. Türkiye'de kız öğrenciler bilim derslerinde erkeklerden daha başarılı hale geldi.
OECD'ye göre, 2006 ve 2012 yılları arasında Türkiye diğer bazı ülkelerle birlikte "2. Yeterlilik Düzeyi"nin altındaki öğrencilerin oranını önemli ölçüde azalttı. 

-PISA NE?-

1997'de geliştirilen PISA ilk kez 2000 yılında uygulandı. Üç yılda bir öğrencilerin tabi tutulduğu sınavlar her dönemde belli bir derse yoğunlaşırken öğrenciler diğer ana derslerden de sınanıyor ve sonuçlar derlenerek eğitim politikalarına ışık tutması amacıyla rapor haline getiriliyor. (ANKA)
(ORH/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri