MEB, Vakıfların Aracı Kurumu Olmasın…

MEB, Vakıfların Aracı Kurumu Olmasın…

EĞİTİM - 2013-12-03 20:16:27

Hükümet;  “Yardım Toplama Esas Ve Usulleri Hakkında Yönetmelik” te 26/09/2013 tarihinde değişiklik yaparak; kurban derileri ve bağırsak toplama ile fitre ve zekât zarfı dağıtmak suretiyle nakdi ve aynî yardımın toplanması konusunda tek yetkili olan Türk Hava Kurumunun bu görevine adeta son vermiştir.

Bu konuda, bir çok kurum ve kişi olumlu gelişme olarak bahsetmiş ve THK’nın tekelinin sona erdirildiğini savunmuştur.

Özellikle okullarda zarfla fitre zekat toplanması konusunda çokça şikayet söz konusu olmaktaydı. Buna son verilmesi yerinde olmuştur.

Bunun dışında bir çok konuda da maalesef MEB’e daha doğrusu okullara başvurulmaktadır. Proje yapacak dernek de, tanıtıma ihtiyacı olan vakıf da hatta ve hatta sigortasız çalıştırılan işçinin tespiti için SGK’da okulları aracı olarak kullanmaktadır.

Bu konu bana, Akademisyen Mustafa YAVUZ Twitter’de bu konudan bağımsız olarak yazdığı bir Tweet’i hatırlattı. Ne diyor Mustafa hoca “Yönetici ve öğretmenlere rol gönderenler eğitim-öğretim dışında roller gönderirlerse bu durum rol belirsizliği ve rol karmaşasına yol açar.”

Aynen öyle ve hiç işi olmayan konularla uğraşmak zorunda kalıyor eğitim yöneticisi. Yukarıda bahsettiğimiz THK konusu da bunlardan biri…

Yıllar önce Pakistan Depreminde de, Gaziler ile Şehit yakınlarına bakanlık nezdinde yardım toplanmasında ve Van Depreminde öncülük eden, ilçesinde en yüksek oranda yardım toplanmasına çalışan bir yönetici olarak okulların Pakistan Depremi gibi olağan durumlar dışında yardım için ya da asli işleri dışında kullanılmaması gerekir. … vakfı biletleri de her yıl gelir alınır, alınmaz satılır satılmaz hep sorun oluşturur.

Hükümet; THK nın okullardan fitre zekat toplamasının önüne geçmiş gibi görünüyor fakat son günlerde bakanlık kanalıyla gelen bir yazı gerçekten şaşırtıcı.

Bir Vakıf ülke içi ve dışındaki yetimlere yönelik her sınıfın bir yetim kardeşi var adı altında proje başlatmış ve gönüllülük esasına göre öğrencilerimizin bilinçlendirilmesi maksatlı olarak gerekli onay verilmiş.

Ayrıntılara girmeyeceğiz ve vakfın ismini de vermeyeceğiz fakat okullar kanalıyla böyle bir çalışma yapılmasını doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

Okullar kanalıyla zorunlu hallerde bir çalışma yapılacaksa bunu bizzat MEB yapmalı ve tekrar söyleyelim olağanüstü durumlarda yapmalıdır. Pakistan Depreminde olduğu gibi…

Amaç çok güzel özetlenmiş, teşvik edilmiş ve gönüllülük esasına göre yapılsın denilmiş fakat çok iyi biliyoruz ki çocuklarımıza A,B,C ülkelerinde aç yetim çocuklar var onlara yardım etmek ister misiniz denildiğinde ki hele hele öğretmenleri söylediğinde imkanı olan olmayan katılmak isteyecektir.

Verebilen olacak, veremeyen olacak istekli olan olacak ailesi karşı çıkan olacak derken doğru bir iş yapalım derken yanlış yapılacak.

Okullarda bir temizlik personeli için, tebeşir almak için bile bağış toplanmaması emredilirken  bakanlık onayıyla bu tür kampanyalara yada projelere müsaade edilmesi ne kadar doğru? Üstelik yarışılması da isteniyor projede. A sınıfı iki yetim için B sınıfı bir yetim için yardım topladı yarışı da çıkabilecek sonuçta.

En az 12 ay taahhüt edilecek ve her ay en az X TL toplanıp yatırılacak sınıf tarafından.

MEB eğitimde kendini öncü olarak tayin etmeli ve bu tür konularda hiç de öncülük etmemelidir. Bugün A vakfına bu izni verirseniz yarın da B vakfı başka bir projeyle çıkar karşınıza… Sonu gelmez bu projelerin ve isteklerin. Hele hele işin ucunda para konusu varsa hiç girilmemeli bu işlere. Bu işlerde bir de öğrencileri kullanmak zorunda kalınır ki bu işin en kötü yanı…

MEB yada hükümet 2004 yılında okul koruma derneklerini dahi kapatmışken, Milli Eğitim Vakfına yardım toplanmasının önüne geçmişken şimdi başka vakıfların eliyle yardım toplanmasına müsaade etmesi gerçekten anlaşılır değil…

Vakfın ismini özellikle belirtmiyoruz fakat bu işe için çok büyük reklamın afişleri yapıldığına bugün Eyüp’te bizzat şahit olduğumu belirtmek isterim.

Vakıflar ve dernekler elbet ki önemlidir ve olmalıdırlar. Fakat öğrencilerden gelecek yardımlar varlık sebepleri ya da kaynakları olmamalı, varlıklarını başka kaynaklardan sağlayarak vakfetmelidirler…

Maksut BALMUK

http://www.maksutbalmuk.com.tr/meb-vakiflarin-araci-kurumu-olmasin.html

Günün Diğer Haberleri