Öğretmenler aile kuramıyorlar, sistem aile birliğine izin vermiyor

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlerin aile bütünlüğü kurmasında engellemeleri ortadan kaldırması gerekmektedir. Sözleşmeli öğretmen atamaları ile birlikte öğretmenlerin birlikte yaşamaları, eş durumu istemeleri imkansız hale getirildi.

EĞİTİM - 2018-03-08 19:54:47

Öğretmenler aile kuramıyorlar, sistem aile birliğine izin vermiyor

Sözcü’den Can Özçelik’in haberine göre “Öğretmenlerin aile kurması hayal oldu” Öğretmen adayları ile yapılan anket sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre öğretmenler aile kuramıyorlar ve aile bütünlüğünün sağlanması konusunda büyük sorunlar yaşıyorlar.

ÖĞRETMENLERİN AİLE BÜTÜNLÜĞÜ

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esergül Balcı tarafından öğretmen adayları ile yapılan anketin sonuçları açıklandı. Yapılan anket sonucunda öğretmenler ve öğretmen adayları tarafından “Sistem evli olanlarımızın aile bütünlüğünü bozuyor. Bekarlar evlilik planı bile yapamıyor” görüşü dile getirildi. Türkiye’de son yıllarda MEB personel istihdamında yapılan sözleşmeli öğretmen ataması beraberinde birçok sorunu da getirdi. Bunlardan en büyük sorun sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu oldu.

ANKET SONUÇLARI “ÜZÜCÜ”

Prof. Dr. Esergül Balcı ile anket araştırması yapan ekibi bu süreçte 487 öğretmen adayı ile görüşme yaptı. Anket sonuçlarında “Sözleşmeli öğretmenlerin” karşılaştığı sorunlar tespit edildi. Öğretmen adaylarının %53 lük kısmı sözleşmeli öğretmenliğin “Evlenmeye engel bir durum” olduğunu beyan ederken ankete katılan öğretmen adaylarının %76’sı da 4 yıl boyunca sözleşmeli öğretmenlerin çakılı kalarak hiçbir koşulda tayin isteme hakkı elde edememesi konusunda “Evli olanlar eşi ve çocuklarından ayrı kalıyor bu da aile bütünlüğümüze zarar veriyor.” açıklamasında bulundu.

EVLİLİKLER ERTELENİYOR

Sözleşmeli öğretmenlikten dolayı evlenme planlarını 4-5 yıl sonrasına ertelemek zorunda kalacaklarını belirten adaylar ankette “Bu yüzden evliliğimizi 4-5 yıl gibi uzun bir zamana erteliyoruz” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Esergül Balcı tarafından hazırlanan anket sonucunda ise; “Gençleri erken yaşta evlenmeye ve en az üç çocuk sahibi olmaya teşvik eden ve bu konuda destekleyici politikalar ve çalışmalar yürüten hükümetin, bu uygulaması ile bir çelişki yarattığı ve sözleşmeli öğretmenlere yönelik bir hak ihlaline ve eşitsizliğe neden olduğu açıkça görülmektedir.” vurgusu yapıldı.

Günün Diğer Haberleri