3 MART DEVRİM YASALARI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya’da konuşan Anayasa Hukukçusu Batum; “Atatürk’ün devrim yasalarıyla Ortadoğu ülkelerinin önündeyiz.”

SENDİKA - 2018-03-04 22:33:47

ADD, Eğitim-İş Konya Şubeleri ve CHP Konya İl Başkanlığının birlikte düzenlediği 3 Mart Devrim Yasaları’nın Kabulü konusunda düzenlediği panelde konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum, Atatürk’ün devrim yasalarıyla Ortadoğu ülkelerinin önünde olduğumuzu söyledi.

 

Panele konuşmacıların yanı sıra ADD Konya Şube Başkanı Sinan Düzenli, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş ve vatandaşlar katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını ADD Konya Şube Başkanı Sinan Düzenli yaptı.

3 Mart Devrim Yasalarının Kabulü konulu panelde konuşan CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, “Ülkemizde son 15 yıldır anayasal düzen yeniden şekillendirilirken, cumhuriyetimize ve kazanımlarına yönelik karşı devrimin en hızlandığı ve dikkat çektiği bir süreçteyiz. Şu anda eğitimdeki yanlışlar ve okul dönüşümlerinden rahatsızlığımız var. İktidar olmadan da bunun önüne geçilmez. Onun için partimizin iktidarı için mücadelemizi sürdüreceğiz. 3 Mart 1924’te kabul edilen ulusal ve demokratik devrim yasalarının sonsuza kadar sürmesini istiyoruz. Ayrıca bugünkü panelimize bizleri kırmayıp katılan İstanbul Üniversite Hukuk Fakültesinden hocam olan Süheyl Batum hocama ve diğer konuşmacılara da teşekkür ediyorum” dedi.

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’ta, “Cumhuriyet devrimi Allah’ın bu millete nasip ettiği büyük lider Mustafa Kemal’in eseridir. Dünyanın en haklı, ahlaklı, laikliğe,  bilime ve çağdaşlığa önem veren bir cumhuriyettir. Bütün okulların devletin bünyesine alınması ve laik eğitimin uygulanması, kadın ve erkek eşitliğinin yasalara geçtiği bir cumhuriyettir. Bu cumhuriyet Samsun’a çıkan Atatürk’le birlikte 18 adamla kuruldu. Bütün bunlara karşı başlatılan ve hızlandırılan karşı devrime karşı umutsuz olmayacağız. Yoklukla var edilen bu cumhuriyetin yurttaşları olarak karşı devrim karşısında ülkemize ve cumhuriyetimize ve kazanımlarına sahip çıkmaya ve korumaya devam edeceğiz. Cumhuriyeti kuran parti CHP ayakta ise umutsuz olmayacağız. Atatürk’ün sözünde olduğu gibi, Milletin istikbalini, milletin azmi ve kararı kurtaracaktır” dedi.

Panelin konuşmacılarından ADD Beşiktaş Şube Başkanı ve Eğitimci Bilimcisi Ali İhsan Gülek’te bütün devrimler ülkemizin aydınlık içinde yaşaması için yapıldığının üzerinde durarak, “Bütün devrimler bu günlerin daha karanlık yaşanmaması ve aydınlık bir Türkiye için mecliste kabul edilerek çağdaş devletin temeli atıldı. Laik hukuka geçildi. Cumhuriyetin Akıl, bilim ve çağdaşlık ilkesinin takibinden başkada yolumuz yoktur. Mustafa Kemalin hayali vardı. Oda cumhuriyettir. Bizim hayalimizde bu olarak yolumuza devam etmeliyiz. Tevhid-i Tedrisat yasasıyla getirilen eğitim sistemimizdeki yıkılanları ve yok edilmek istenilenleri yeniden yapacağız. Buradaki insanlarımızla ve halkımızla birlikte korkmadan cumhuriyetimizin bütün devrimlerine ve kazanımlarına sahip çıkacağız. Mustafa Kemal Avrupa’nın 300 yıla sığdıramadıklarını 15 yıla sığdıran bir adamdır. Karşı devrimciler karşısında devletimizi yıktırmayacağız. Laik ve bilimsel cumhuriyetimizi koruyacağız. Çağımız fen ve bilim çağıysa o dönüştürdükleri okullardan hiçbir şey olmaz. O yüzden de Laikliğe, eğitim sistemimize ve cumhuriyetimize sahip çıkmak için sokağa çıkmalıyız. Birlikte ülkemize sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe’de dünyadaki gelişmelere ayak uyduramayanların yok olup gittiğini ifade ederek, “Düşünmeyen yoktur. Dünyadaki gelişimi düşünemeyen ve uygulamayanlar yok olur gider. Otomobil yapmak kolaydır. Ama bilgisayar yazılımını yapmak zordur. Asıl önemli olanda bunu yapmaktır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda çocuklarımız dünya genelindeki rekabetteki yarışta kazansınlar diye yetiştiriyoruz. Ancak bilimsel ve laik eğitimden uzaklaşılırsa bu mümkün değildir. Google’deki eriştiğiniz bilgilerin yüzde 80’ni son iki yılda yükleniyor. Bilim sürekli gelişiyor. Onun içinde akılın ve bilimin rehberliğini benimsemeliyiz. Bizlere Mustafa Kemalin akılı ve bilimi esas alın demesi onun manevi mirasıdır. Bundan ayrılmadan çaba göstermeliyiz. Dünya ile rekabet edeceksek Mustafa Kemalin ve atalarımızın bize emaneti olan aklın ve bilimin yol göstericisi olan cumhuriyetimize sahip çıkarak onu ilerletelim” dedi.

Ankara Barosu Önceki Dönem Başkanı Av. Sema Aksoy’da çocuk ve kadın istismarlarının arttığının üzerinde durarak, “Afrin’deki şehitlerimize rahmet dilerken, ulusumuza da başsağlığı diliyoruz. Son yıllarda ülkemizde çocuk ve kadın istismarları ve cinayetleri artmaya başladı. Devrim yasaları cumhuriyetin temel yasalarıdır. Bugün buradaysak bunlara dayalıdır.  Onun içinde Mustafa Kemale ve atalarımıza bin kere minnet duyuyorum. 3 Mart Devrim yasalarında bağımsız ve tarafsız yargı hedeflendi. Bugün geldiğimiz nokta ortada tarafsız ve bağımsız yargıdan bahsedemez durumdayız. Tevhid-i Tedrisatla getirilen karma eğitim tartışılıyor. Her gün istismara uğramış çocuklarımızın davalarına girmekten psikolojimiz bozuldu. Birde o çocukları düşünün. Yapılan yanlışlara müdahil olmamız gerekiyor. Tevhid-i Tedrisat kanunu yok gibi hale getirildi. Bu yasanın yok edilme çabalarını kadınlarımız üzerinde görüyoruz. Umarım bu durum karşısında kadınlarımız daha çok hareketlenir ve haklarını korurlar. Türk kadını asla umutsuzluğa kapılmaz. Tıpkı Kurtuluş Savaşındaki kadınlarımız gibi. Mustafa Kemalin Konya ziyaretlerinden birinde gençlere söylediği gibi geçmişimizi geleceğimizle birleştirerek bir şeyler yapmalıyız. Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak için teşhislerimizi doğru yapmalı, aklın ve bilimin ışığında ilerlemeliyiz.”

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum’da bizler gibi düşünen insanlara destek vermekten çekimser kalmamalıyız diyerek, “Ülkemizde bizler gibi düşünen insanların yanında olmalı ve onlara olan destekte çekimser kalmamalıyız. Türkiye Cumhuriyeti mücadeleyle kuruldu. Afrin’de şehitlerimiz var. Haberleri geç verildi. Yöneticilerimiz yavaş yavaş verin dediler. Basında öyle yaptı. Bütün şehitlerimize rahmet dilerken, ailelerini ve milletimize başsağlığı dilerken, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Dünyada Osmanlı Devleti kadar parçalanmalar karşısında toparlanmak isteyen hiçbir devlet yoktur. Sürdürülen karşı devrime rağmen, Atatürk devrimleri sürsün diyen halkımız var. Bunu referandumda gördük. Yüzde 53 oyun, 3’çünü oradan oraya götürdüler. Cumhuriyetin bir bireyi olmadan cumhuriyeti yaşatmak mümkün değildir. 2002’den beri süratlendiler. 2015 olmadı. 2019’da bunu bitirelim diyorlar. Atatürk korkmadan düşünen bireyi oluşturdu. Bunu üç şeyle yaptı. Atatürk’ün devrim yasaları korkmadan düşünen bireyi oluştururken, eşit bireylerden oluşan bir millet yaptı. Laik bir hukuk getirdi. Ben T.C. yurttaşıyımı benimsetti. Kadın ve erkek eşitliğini getirdi. Onun içinde Ortadoğu ülkelerinin önündeyiz. Tevhid-i Tedrisatla öğrenim birliğini getirdi. Biz Tayibi anlamıyoruz. O milletim dediğinde Arap milletleri de kapsıyor. Bizde Türk milletini anlıyoruz. Bunların yapmak istediği bellidir. Dindar ve kindar bir nesil yetiştirmektir. Türk milletini çok zengin, çok fakir hale getirdiler. Birbirleriyle anlaşamıyorlar. Tehlike bugün 25 yaşında olan çocuklarımız şimdi böyle, yarın 35 yaşına girdiklerinde de aynı olacak onun içinde devrim yasaları çok önemlidir. Atatürk ve arkadaşları 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktığında kurumlar işlevini bitirmiş, ya da yok olmuştu. Ne yaptılar. Türk Milletinin bağımsızlığını Türk Milletinin azmi ve kararı kurtaracaktır dediler. Şimdi öyle bir dönemdeyiz. Herkesin artık Atatürk ve onun düşüncesinde birleşme zamanıdır. Atatürk ilkelerini yok etmeye çalışan kişilere ve kurumlara karşı durmalıyız. Türkiye’nin bağımsızlığını ve istikbalini yine Türk Milleti kurtaracaktır. Sessiz kalmayalım. Birlikte mücadele edelim. Yasaların ortadan kaldırılmasının önüne duralım.”

 

Konya Barosu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen Paneli ADD Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Emre Altınışık yönetti. Konuşmalardan sonra panele konuşmacı olarak katılanlara birer plaket verildi.

Av.Sema Aksoy'un plaketini CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt,ADD Genel Merkez Yöneticisi Hüseyin Emre Altınışık'ın plaketini CHP Konya İl Başkanı Av.Barış Bektaş, Prof.Dr. Süheyl Batum'un plaketini ADD Konya Şube Başkanı Sinan Düzenli,ADD Beşiktaş Şube Başkanı Ali İlhan Gülek'in plaketini Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç,Prof. Dr. Yalçın Karatepe'nin plaketini Eğitim İş önceki dönem Genel Sekreteri Mehmet Altıntop verdi.

Günün Diğer Haberleri