BAŞBAKAN YILDIRIM’A SEÇMELİ DERS SORUSU: DİN DERSLERİNİN FİİLEN ZORUNLU HALE GETİRİLDİĞİ İDDİALARI DOĞRU MU?

- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’a, “Seçmeli din dersleri için müftüler ve imamların, çocuklarının bu dersleri seçmesi için velilere hatırlatma yaptığı, ilçelerde afiş ve broşürlerle farkındalık oluşturması için dini yapılanmaların devreye sokularak ‘seçmeli’ denilen din derslerinin fiilen zorunlu hale getirildiği iddiaları doğru mu” diye sordu.

EĞİTİM - 2018-02-09 12:26:09

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’a, “Seçmeli din dersleri için müftüler ve imamların, çocuklarının bu dersleri seçmesi için velilere hatırlatma yaptığı, ilçelerde afiş ve broşürlerle farkındalık oluşturması için dini yapılanmaların devreye sokularak ‘seçmeli’ denilen din derslerinin fiilen zorunlu hale getirildiği iddiaları doğru mu” diye sordu.

Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, öğrencilere seçmeli ders konusunda baskı yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım’dan şu soruların yanıtını istedi:

“Okullarda seçmeli ders başvuruları için 9 Şubat 2018 tarihinin son gün olduğu ve dini içerikli olmayan dersleri seçmek isteyen öğrencilere ‘öğretmen yok’ yanıtı verildiği iddiası doğru mudur?

Okul müdürleri tarafından oluşturulan paket seçmeli ders programlarının tamamının seçmeli din derslerinden oluştuğu ve öğrencilere istedikleri dersin açılmamasına gerekçe olarak öğretmen yetersizliğinin gösterildiği iddiası doğru mudur?

Anılan tüm iddialar doğru ise, konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

Seçmeli din dersleri için müftüler ve imamların, çocuklarının bu dersleri seçmesi için velilere hatırlatma yaptığı, ilçelerde afiş ve broşürlerle farkındalık oluşturması için dini yapılanmaların devreye sokularak ‘seçmeli’ denilen din derslerinin fiilen zorunlu hale getirildiği iddiaları doğru mudur?

Türkiye genelinde illere göre hangi okullarda öğrencilere istedikleri dersin açılmamasına gerekçe olarak öğretmen yetersizliği gösterilmektedir?

Seçmeli ders seçimi düzenlemesinde yer alan ve okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli dersin okutulabileceği maddesi göz önüne alındığında, Türkiye genelinde illere göre toplam kaç okulda en az 10 öğrenci aynı dersi seçme talebinde bulunduğu halde ilgili dersler açılmamıştır?

Öğrencilere istedikleri dersin açılmamasına gerekçe olarak öğretmen yetersizliği gösterilmesi hususunda ilgili okul müdürlüklerine İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden talimat verildiği iddiaları doğru mudur?

İddialar ile ilgili olarak ivedi inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

2017 – 2018 yılı eğitim – öğretim döneminde Türkiye genelinde illere göre okullarda hangi seçmeli ders programları bulunmaktadır? Öğrenciler hangi seçmeli dersleri talep etmiştir?

Öğrencilerin talep ettiği hangi seçmeli dersler açılmış, hangileri açılmamıştır?

Öğrencilere, istedikleri dersin açılmamasına gerekçe olarak öğretmen yetersizliği gösterilmesi, eğitimde ‘Türkiye’ye çağ atlatmanın’ bir sonucu mudur?” (ANKA)

(GO/YE)

 

Günün Diğer Haberleri