Memur Öğretmenleri Unutmayın!

Milli Eğitim Bakanlığı yıllar önce yarattığı mağduriyeti telafi etmek için çalışma yapmalıdır. Bilindiği üzere 2012 yılına kadar devlet memurlarından

EĞİTİM - 2018-02-08 15:34:36

Milli Eğitim Bakanlığı yıllar önce yarattığı mağduriyeti telafi etmek için çalışma yapmalıdır. Bilindiği üzere 2012  yılına kadar devlet memurlarından gerekli şartları sağlayanlar kurumlar arası geçişle öğretmenliğe geçebiliyorlardı. Bu geçişler verilen kontenjanın yani ilk atamanın %3’ü kadardı ve kontenjandan da eksiltmiyordu. Ancak 31.08.2012 tarihinde, tercihlere bir gün kala memurların bu hakları ellerinden alındı ve tercih ekranları kapatıldı. O günden bu yana dertlerini anlatmak, yetkililere ulaşmak için her yolu deneyen, öğretmenlik mesleğine gönül veren bu insanların sesini artık Milli Eğitim Bakanlığı duymalı ve bir çözüm üretmelidir. Özellikle ücretlilerin kadroya alınması tartışılıyorken ülke ekonomisine yük oluşturmadan memur öğretmenlerle ilgili bir çalışmanın yapılabileceği unutulmamalıdır.

TTK VE MEB’E GÖRE ÖĞRETMENLİK ŞARTLARINI SAĞLAYAN MEMURLAR

 

1) Memuriyet öncesi MEB’e bağlı Özel Öğretim Kurumlarında çalışmış, Temel-Hazırlayıcı-Uygulamalı Eğitim ve Sınavlarını başarıyla tamamlamış MEB 12.05.2015/13 genelgesine göre ASİL ÖĞRETMEN olan asil memurlar ile aday öğretmen asil memurlar.

2) Kamu personeli iken üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirip öğretmenlik yapma hakkını kazanmış aday öğretmen olacak asil memurlar.

MEMURLUK YAPAN ÖĞRETMENLERİN MEB’E AKTARILMASINDA GEÇERLİ MEVZUAT 

* MEB 12.05.2015/13 genelgesi C bölümü: “özel okul ve dershanelerde öğretmenlikte adaylıkları kaldırılmış kamu personeli”

* 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 74.Madde: “ Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.”

* 02.12.2015 tarihli Resmi Gazete Yayımlanan Personel İşlemleri Konulu 2015/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi: “Tüm kamu kurum ve kuruluşları… c) Sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda Başbakanlıktan izin alacaktır.”

MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 31.08.2012 değişikliğinin, mağduriyetin giderilmesinden sonraki süreçtekileri kapsaması ve kazanılmış hakları yok etmemesi gerektiği şeklinde var olan güncel geçerli hukuki durumun; “Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.” tanımıyla T.C. Anayasamızın 17.Maddesi güvencesinde olduğu dikkate alınmalıdır.

İlgili yönetmelik değişikliğinin iptali istemi ile ilgili Danıştay dairelerinde açılmış davalarda MEB Hukuk Müşaviri Serap KOÇ imzalı yapılan savunmada Bakanlık, ihtisas mesleği olan öğretmenlik mesleğine atanma yeterliliğine sahip olup olmadıkları yönünden herhangi bir objektif değerlendirmeye tabi tutulmaları için KPSS’nin zorunlu olduğunu belirtmiştir.

06.05.2010 tarihinde yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5.12,17,21 ve 22. maddelerinde 31.08.2012’de yapılan değişiklik ile memurlukta hizmet süresi esasına dayalı atama çeşidi olan “Kurum içi İlk Atama ve Kurumlar Arası İlk Atama” kaldırılmıştır.

Kamu hizmetinde bulunan memurların en üst öğrenim gördükleri mesleklerde çalıştırılmaları birçok mahkeme kararıyla hükme bağlanmışken böyle bir uygulamanın getirilmesi mahkeme kararlarına aykırılık oluşturmakta, kamu işlerinin bütünlüğü ilkesine de uygun olmayan bir yönetmelik değişikliği olduğu göze çarpmaktadır.

ÖĞRETMENLİĞE GEÇMEK İSTEYENLER İÇİN ÇÖZÜM

MEB ve TTK kriterlerine göre öğretmen kamu personelinin memur kadrolarının MEB’in devlet okullarındaki öğretmenlik kadrolarına aktarılması yalnızca kendi aralarında belli ölçütlere göre uygun bir sıralamayla olabilir.

1)MEB Özel Öğretim Kurumlarındaki “SSK’lı Öğretmenlik-Öğreticilik süreleri” ile “Memuriyet süresi” toplamı

2)Emekliliğe esas toplam hizmet süresi

3)Mezuniyet tarihi önceliği

4)Aslında yeni mezunlar veya memur olamamış ilk atamacılar için gerekli KPSS ısrarından vazgeçilmeyecekse; memurluk yapan öğretmenlerin kendi içlerinde ilgili puan türünde (2017 KPSS p121 ve p10) öncelik sıralaması

OKULLARA GEÇİŞ BAŞVURU EKRANI AÇILMALI

KPSS ile kazandıkları öğretmenlik dışı kamu personeli görevlerini sürdürürken “MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 31.08.2012 değişikliği” ile mağdur olmuş, “TTK ve MEB ölçütlerine göre öğretmen” olup başka unvanlarda memurluk yapanlardan isteyenlerin kadrolarının MEB’e öğretmen olarak kaydırılması; “ilk atamaya ayrılan sayı dışında ayrıca belirlenip” ya kadro değişimiyle ya da eskisi gibi %3’lük kontenjanla, “memur olarak çalıştıkları il-ilçelerde anayasal aile birliği korunarak” yapılmalıdır.

Günün Diğer Haberleri