BİRLEŞİK KAMU İŞ SEFALET ZAMLARINI PROTESTO ETTİ

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Merkezinden yapılan açıklamada;

SENDİKA - 2018-01-15 18:19:12

Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş, kamu emekçileri için hükümetin yüzde 4 oranında zam vermesine bordrolarını göstererek tepki gösterdiler.

 Bugün, yüzde 5,69 olarak uygulanan zamlı maaşlarını alan Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanarak bordrolarını göstererek protesto ettiler.

 Eylemde Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Genel Sekreterimiz Mücahit Dede, Genel Mali Sekreterimiz Ali Taştan, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Hasan Kütük, Genel Dış İlişkiler ve Ar-Ge Sekreteri Doğan Altun, Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Tüm Yerel-Sen Genel Sekreteri Arap Mucur, bağlı sendikaların MYK üyeleri ile şube yöneticileri ve üyeler katıldı.

 Üyelerimiz adına basın açıklamasını yapan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Halka yüzde 11’lik ekonomik büyüme masalları anlatan AKP iktidarı, kamu emekçilerinin ücretlerine sözde toplu sözleşmeyle ıkına sıkına yüzde 4, enflasyon farkıyla birlikte dahi yüzde 5,69 zam yaptı” dedi.

 Balık, kamu çalışanları, AKP’nin kendi eliyle kurup, kolladığı emek düşmanı bir yandaş konfederasyon ile hükümet arasında yapılan sözde toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda yoksulluğa, açlığa ve ezilmeye mahkûm edildiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bu zam, bırakın yüzde 11’lik büyümeden kamu çalışanlarının pay almasını, enflasyonun 2017 yılında kamu çalışanlarının ücretlerinde yol açtığı erimeyi karşılayacak düzeyde bile değildir. Kamu çalışanları 15 yıldır yüzde 3’lük 4’lük zamlarla Türkiye tarihinin en büyük emek sömürüsüyle karşı karşıya bulunmaktadır.”

 Enflasyon oranı kadar yapılan zamların kamu çalışanlarının insanca bir yaşam sürdürmelerine yetmediğini ifade eden Balık, “Bu yılbaşında enflasyon farkıyla birlikte yapılan yüzde 5,69’luk zam da 1 Ocak 2018’den itibaren enflasyon törpüsüyle, vergilere, harçlara, köprüye, otoyola, elektriğe, suya, ekmeğe kısaca iğneden ipliğe yapılan zamlarla törpülemeye başlamıştır.  Türk parası hızla değer kaybetmekte, faiz oranları yükselmekte, enflasyon çift rakamlarda ilerlemekte ve Türkiye ekonomisi kötüye gitmektedir. Ülkedeki milyonlarca emekçinin yaşam koşulları her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

 Balık,  AKP iktidarı, ülkedeki ekonomik kötüye gidişin faturasını emekçilere borç, zam, faiz ve enflasyon olarak çıkardığını vurgulayarak, “hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli de milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmektedir. Bu dönemde, imzalanan sözde toplu sözleşme kamu çalışanlarını ve emeklileri sefalete mahkûm etmiştir.  Hükümete artık yeter diyoruz” tepkisine bulundu.

 Kamu çalışanları, sadaka değil, enflasyon farkı da değil refah artışından payına düşeni istediğinin altını çizen Balık, sözlerini şöyle tamamladı:

Hem hükümeti hem de yandaş sendikayı göstermelik sözde toplu sözleşmelerden vazgeçmeye davet ediyoruz. Kamu çalışanlarına dayatılan sözde “toplu iş sözleşmesi masasını’ bir aldatmaca olarak değerlendiriyoruz. Hükümeti, emekçilerin sorunlarını ve alın terlerini görmeye, sefalet ücretine mahkûm edilen; memur, asgari ücretli, emekli, dul ve yetimlerimizden yükselen feryadı duymaya, kaygı verici boyutlara ulaşan bu sorunu çözmek için ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Günün Diğer Haberleri