Eğitim, beklenti içerisinde

Yeni yılda eğitim sendikaları ve dernekler fırsat eşitliğinin sağlanmasını, atılan adımlarda bilimin esas alınmasını talep ediyor. Sözleşmeli öğretmenler kadro beklerken, öğrenciler daha iyi bir eğitim sistemi istiyor. Eğitim dünyasının 2018 beklentileri şöyle:

EĞİTİM - 2018-01-10 21:14:33

Bütçedeki en büyük payı eğitim almalı’

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: En büyük beklentimiz, öğretmenlerin kendini değerli ve güvende hissettiği, tüm öğrencilerimizin kendi hikâyesinin kahramanı olduğu, paran kadar eğitim anlayışına karşı kamusal eğitimin, bilimin reddine karşı da bilimsel eğitimin esas alındığı eğitim politikaları. Kanun Hükmünde Kararnameler, öğretmen strateji belgesi, performans uygulaması, sözleşmeli/ücretli öğretmenlik, mülakat gibi uygulamalar öğretmeni güvencesiz ve ‘değersiz’ hissettirmeye yol açmakta. Müfredat, sınav sistemi, protokoller eliyle bilimsel eğitimden her geçen gün uzaklaşan eğitim politikalarından vazgeçilmeli. Bütçedeki en büyük pay eğitime ayrılmalı, özel okullara, protokoller, yönetmelikler eliyle derneklere, vakıflara ayrılan kaynaklar devlet okullarına, kamusal eğitime aktarılmalı. 


‘Yurt sorunu bir an önce çözülmeli’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: MEB’in yapacağı her türlü yeni uygulama konusunda laik, bilimsel, çağdaş bir çalışma içine girmesini ve akademisyen, sendikalar, konunun uzmanlarından görüş alarak değişiklikleri yapmasını bekliyoruz. Milli Eğitim’deki boş kadrolara kadrolu öğretmenlerin atanarak kapatılmasını, şubatta atama yapılmasını istiyoruz. Sınavlarda yapılan değişiklikler bir an önce hiçbir çocuğumuzu mağdur etmeden yeniden ele alınmalı. Türkiye’nin gelişebilmesi için daha çok bütçeyle, bilimsel eğitim formatına kavuşarak geleceği garanti altına alınmalı. Üniversitelerde akademisyenlerin özgür bir şekilde çalışma yapabilmesi, kendi alanlarını geliştirmeleri açısından üzerlerindeki YÖK baskısının kalkması gerekiyor. Öğrencilerinin tamamına yurt imkânı sağlanmalı. Yurtlarda yatak kapasitesi artırılmalı.

‘Fırsat eşitliği sağlanmalı’

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Eğitim Programları Yöneticisi Yaprak Sarıışık: Bugüne kadar 2,5 milyonu aşkın çocuğa nitelikli eğitim sağlayarak temel eğitime destek olduk. Bu yıl da bilişim, fen, matematik, okuma ve sanat alanlarında sunduğumuz ücretsiz programlarla, binlerce çocuğun temel becerilerini güçlendireceğiz, psikosoyal gelişimlerine katkı sağlayacağız. Google.org ile Algo Dijital projemizle binlerce çocuğu dijital dünyanın gerektirdiği temel becerilerle buluşturacağız. Ücretsiz platformumuz algodijital.com ile tüm çocuklar, yetişkinler, algoritmik düşünmenin ve kodlamanın temelini, özgün bir uzay macerası oyunuyla öğrenebilecekler. Dileriz ki 2018, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabildiği, çocukların temel hakları olan nitelikli eğitime erişebildiği, çocukların ve gençlerin eğitimde söz sahibi olabildiği bir yıl olsun.

Hepsinin dileği farklı

‘Kadro verilsin’

Hüseyin Öğüt (Öğretmen): Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ne (PICTES), KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturmasından geçerek geçici süreli atandık. Proje, ağustosta sona erecek. Kalıcı istihdam talep ediyoruz.


‘Şubatta 40 bin atama’

İkbal Kula (Ataması yapılmayan öğretmen): 2017 KPSS’ye gireli aylar olmasına rağmen atama yapılmadı. Öğretmen açığı 100 bini geçmişken 20 bin atama yetersiz. Şubatta 40 bin öğretmenin KPSS puanlarıyla atanmasını bekliyoruz.

‘Yatay geçiş çözülsün’

Buket Yılmaz (Üniversite öğrencisi): Başka bir üniversiteye yatay geçiş yaptım. Aynı bölüm olmasına rağmen en az 3 dönem üniversitem uzadı. Daha fazla uzamadan mezun olmak istiyorum. Umarım yeni yılda yatay geçiş yapan öğrencilerin derslerinin sayılmaması sorunu çözülür. 

‘Oyun oynayalım’

Ege Kızak (5. sınıf öğrencisi): Matematik ve fen bilgisi dersleri dışındaki dersler çok uzun, sıkılıyoruz. Okulda bizi biraz rahat bıraksınlar.  Oyun oynamak istiyoruz. 
 

OZAN ÖMER KADÜKER

Milliyet

Günün Diğer Haberleri