EĞİTİM İŞ:IŞIKLAR İÇİNDE UYU MAHMUT HOCA

Türk sinemasının usta isimlerinden Münir Özkul’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

SENDİKA - 2018-01-05 16:36:40

Türk sinemasının usta isimlerinden Münir Özkul’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı’nın sinema uyarlamasında canlandırdığı Mahmut Hoca karakteriyle, öğretmenlik mesleğini sevdiren ve yücelten Özkul, yine toplumumuzun aile değerlerini ön plana çıkaran rolleriyle gönüllerde yer etmiştir.

Sayısız sinema filminde rol alan Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Münir Özkul’a rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Münir Özkul kimdir?

Münir Özkul, İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Sanat hayatına henüz lise öğrencisiyken 1940 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. 1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aşk Köprüsü" oyunuyla profesyonel oldu. Daha sonra Muhsin Ertuğrul'un yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-60) ve Istanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-62) çalıştı. 1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı dönemler oldu. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla çalıştı.

1978'de yeniden Şehir Tiyatroları'na döndü. 1983-84'te, daha önce kendi topluluğunda (1961) sahneye konan ve büyük ilgi gören, Jean Anouilh'in "Generalin Aşkı" oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında "İstanbul'u Satıyorum"un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

Günün Diğer Haberleri