EMEKÇİLERİN GELİRLERİNDEKİ VERGİ DİLİMİ ZULMÜ 2018’DE DEVAM EDECEK

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile Maliye Bakanlığının açıkladığı vergi dilimleri üzerine konuştuk.

SENDİKA - 2017-12-31 14:47:13

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile Maliye Bakanlığının açıkladığı vergi dilimleri üzerine konuştuk.

Sayın Mehmet Balık, 2018 Vergi Dilimleri açıklandı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maliye Bakanlığı kamuda çalışan memur ve işçilerden alınan gelir vergisi dilimlerini açıkladı.2017 yılına göre 600 TL’lik artışın olduğu görülen Vergi Dilimlerinde, Hükümetin memurlara vermiş olduğu zammı vergi dilimlerindeki düzenleme ile geri aldığı görülüyor.

%15’lik vergi dilimi 13 binden 14 bin 800 TL’ye çıkarılmıştır. Bu durum kamu çalışanlarının 2018 yılında da vergi oranları arasında sıkışıp kalacakları ortadadır.

Hükümet kaşık ile verdiği zammı kepçe ile geri almaktadır.2018 yılının ilk 6 ayında %4 zam alacak olan memurlar 4-5 ay sonra %15 ile %20 vergi dilimi arasına girecekler ve maaşlarından yapılacak kesintiler artacaktır.

Yetkili Konfederasyonun imzaladığı Toplu Sözleşmeyi ve Zam Oranları Hakkında Neler Söyleyebilirsiniz?

Vergi dilimleri arasında memurların sıkıştırılması öncelikle Hükümetin sonrada yetkili ama etkisiz konfederasyonun çalışanları temsil edemeyişinin sonucudur. Tüm ısrarlarımıza rağmen memurlara uygulanan %15’ilk vergi dilimi zulmünü kaldırmayan hükümet ve bu konuyu çözemeyen yetkili ve etkisiz konfederasyon Memur Sen’dir.

Öyle ki Memur Sen ve Eğitim  Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Eğitime Bakış 2017 raporu adı ile yayınladıkları raporun sunumunda şu ifadeleri kullanmıştır;

“Satın alma paritesi göz önüne alınarak yapılan hesaplamalara göre OECD ülkelerinde göreve yeni başlayan bir öğretmenin yıllık ortalama kazancı 32 bin dolar iken, Türkiye’de göreve yeni başlayan bir öğretmenin yıllık kazancı 27 bin dolar civarındadır. OECD ülkelerinde 15 yıllık deneyime sahip bir öğretmenin ortalama yıllık kazancı, başlangıç seviyesinin yaklaşık olarak 12.500 dolar üzerine çıkarak 45 bin dolar seviyesine ulaşmaktadır. Türkiye’de ise 15 yıllık bir öğretmenin yıllık kazancı başlangıç seviyesinden yaklaşık 3 bin dolar artarak 30 bin dolar seviyesine ulaşmaktadır.”

Görevine yeni başlayan bir öğretmenin yıllık kazancını 27 bin dolar olarak açıklamak öğretmenlerin sorunlarından bi haber olmak demektir. Bu açıklama Hükümete yakınlığı ile bilinen konfederasyonun çalışanları ve halkımızı kandırmasından başka bir şey değildir.

Bugünkü dolar kuru ile 3,8*27000=102.600 TL olarak hesaplayan Memur Sen başkanı yeni göreve başlayan bir öğretmenlerin 2900 TL maaş (781 dolar) aldığından habersizdir. Ali Yalçın’ın hesabına göre, yıllık 102.600 TL kazanan öğretmenin maaşı aylık 8572 olmalıdır.

Buradan soruyorum; kamuda çalışan hangi öğretmenimiz 8572 TL almaktadır? Yetkili Konfederasyon Genel Başkanı halkı ve emekçileri kandırmaktadır.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak talebimiz emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. Vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 22000 TL’ye yükseltilmesini istiyoruz.

Günün Diğer Haberleri