Bursa’da karma eğitimi ortadan kaldırma gerekçesi: “Veliler Böyle İstiyor”

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, imam hatip ortaokul ve liselerinde kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda toplandığını belirterek, Milli Eğitim Temel Kanunu’na tümüyle aykırı bu uygulamanın sona erdirilmesi talebi ve şikayetin soruşturma bile açılmadan kapatılmaya çalışıldığını söyledi.

SENDİKA - 2017-12-30 23:00:48

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, imam hatip ortaokul ve liselerinde kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda toplandığını belirterek, Milli Eğitim Temel Kanunu’na tümüyle aykırı bu uygulamanın sona erdirilmesi talebi ve şikayetin soruşturma bile açılmadan kapatılmaya çalışıldığını söyledi.,

Line TV – Haber Bülteni

Aylarca sürüncemede bırakılan şikayet konusunda, daha sonra Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusunun ardından soruşturma açıldığını ancak bu kez de Vali İzzettin Küçük’ün sorumlu yöneticiler hakkında soruşturma izni vermediğini vurgulayan Rona, Valiliğin soruşturma izni vermeme kararını idari yargıya götüreceklerini açıkladı.

Rona’nın açıklaması şöyle:
“MEB’de neredeyse tüm Imam Hatip Ortaokulları’nda karma eğitim tamamen ortadan kaldırılmış durumdadır. Kanuna aykırı bu duruma karşı bir çalışma yapmak ve yaygınlaştırmak için bir okul belirleyerek çalışmamızı başlattık. Osmangazi ilçesi Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu’nda tüm sınıflarının kız ve erkek sınıfları olarak ayrıldığını teyit ettikten sonra 21 Ekim 2016’da Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne idareciler hakkında Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle şikayette bulunduk. Müfettişlerin okula gidip bir kez bakması iddiamızı kanıtlamaya yetecekken ve hatta okula bile gitmeden müfettiş kullanıcı olarak e-okul sisteminden sınıf listelerine bakarak bile manzarayı görebilecekken, bu şikayetimizin sonuçlanması tam 8 ayı buldu.

Yıl bitince, Haziran ayında gelen yanıtta “maarif müfettişlerimizce yapılan inceleme/soruşturma sonunda iddialarınızın subuta etmediği anlaşılmıştır” yazıyordu. Yani rapora göre iddia ettiğimiz gibi sınıfların cinsiyetlere göre ayrılması söz konusu değildi…
Bu karar sonrası İl den soruşturma dosyasının bir örneğini talep ettik. Gelen cevapta sadece sonuç/kanaat/teklif bölümü vardı ve aynen şöyle yazıyordu; “başvuruda yer alan iddialar subuta ermediğinden dosya inceleme aşamasında bırakılmıştır”… Yani soruşturma dahi açılmamış, yalnızca inceleme yapılmıştı.

Soruşturma açamaya bile gerek görmedikleri şikayetimiz için bu arada bir takım belgeler topladık. Sınıf listelerini aldık. Hepsi sadece kız ya da erkek öğrencilerden oluşan sınıf listeleri ile birlikte Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına Bursa İl Milli Eğitim Müdürü, Maarif Müfettişleri ve okul yöneticileri hakkında görevi kötüye kullanmaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduk.

Savcılık soruşturma başlattı, Bursa İl Kültür Müdürü’nü muhakkik olarak atadı ve tabi bu derece açık bir yasa ihlaline ve görevi kötüye kullanmanın aleni oluşuna rağmen Valilik kamu görevlileri için soruşturma izni vermedi…

Gerekçe olarak da “bazı velilerin sınıflar karma olursa çocuklarını okula göndermeyeceklerini beyan etmeleri nedeniyle çocukların okula devamını sağlamak için sınıflar ayrıldı” deniliyordu…

Fakat konuyu önemli bir noktaya getirdiğimizi görüyoruz. Valilik bu kararı ile sınıfların kız erkek ayrıldığını resmen kabul etmiş oldu. Şimdi Bölge İdare Mahkemesine soruşturma izni verilmemesi kararının iptali başvurusu yapıyoruz. Dosyayı sonuna kadar götürmeye kararlıyız. Pedagojiye aykırı bir şekilde karma eğitimi ortadan kaldırmak, 10 yaşındaki çocukları cinsiyetlerine göre sınırlamak tam bir ortaçağ anlayışıdır. Çağdaş Türkiye’ye yakışmayan bu uygulamayı ortadan kaldırmak için konuyu son noktasına kadar takip edeceğiz…”

Kaynak:egitimradyosu

Günün Diğer Haberleri