10 Soruyla Liseye Geçiş Sistemi!

TEOG'un yerine gelen sistem bu yıl uygulanmaya başlayacak. TEOG yerine gelen sistemde, veliler ve öğrencilerin merak ettiği tüm soruların yanıtları bu haberde...

SINAVLAR - 2017-12-22 10:52:34

Yeni sistemin adı, sınav süresi, soru sayısı... Sınav ne zaman yapılacak? Öğrencileri nasıl bir sınav bekliyor. İşte sorularla yeni sistem...

1)TEOG'UN YERİNE GELEN YENİ SİSTEMİN ADI NE OLACAK?
"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sistemin kısa adı ise "Liseye Geçiş Sistemi" olarak sunuldu.

2) LİSELERE NASIL GEÇİŞ YAPILACAK?
Yeni sistemde öğrenciler, adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak. Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak. Yeni sistemde yüzde 10 civarında öğrenci sınavla yerleşecek.

3)YENİ LİSEYE GİRİŞ SİSTEMİNDE SINAVA GİRMEK MECBURİ Mİ?

Hayır. Veliler çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil. Liseye geçişte sınava girmeyen öğrenciler eğitim bölgelerinde bulunan farklı türdeki 9 okul arasından 5 tercih yapacak. 

4) SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?
Sınav haziran ayının başında yapılacak. 

5) SINAVA KİMLER GİRECEK?
Sınava, ülke genelinde belirlenen farklı illerdeki sınırlı sayıda lise için, sadece isteyen 8. sınıf öğrencileri girebilecek. Sınav isteğe bağlı olacak.

Bu liselerin ismi ve sayısını mayıs ayında açıklanacak.

6) SINAVDA KAÇ SORU OLACAK, KAÇ DAKİKA SÜRECEK, SORULAR NASIL OLACAK?
Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak. Sınav sonuçları ise haziran ayı içerisinde açıklanacak.

Sınav, sadece 8. sınıf müfredatını kapsayacak. 135 dakika sürecek sınavda 90 çoktan seçmeli soru sorulacak. Sınav, sayısal ve sözel iki bölümden oluşacak. Matematik, Fen ve Türkçe testinden 20'şer soru, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil testinden 10'ar soru yöneltilecek. Sınavda, 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

7) AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?

Bakan Yılmaz, TEOG'un yerine gelen sistemde açık uçlu sorulmayacağını açıkladı.

8) SINAVA GİRMEYENLER HANGİ LİSELERİ TERCİH EDECEK?

Merkezi sınava girmeyen ya da sınavla bir okula yerleşemeyen öğrenciler evlerine yakın 5 okuldan birini tercih edecek. Her bölgede, her okul türünden en az 9 okul yer alacak. Öğrenciler, zorunlu 5 tercih yapacak.  Mahalli kayıt alan okullarda öğrenim görecek öğrenciler, ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere nakil yaptırabilecek. Okul türleri arasında (Anadolu lisesinden meslek lisesine, meslek lisesinden Anadolu lisesine gibi) 10. sınıfın sonuna kadar, ikamet edilen eğitim ve kayıt bölgesi kriteri göz önünde bulundurularak nakil işlemleri yapılabilecek.

9) EK YERLEŞTİRME DÖNEMİ OLACAK MI? 
Kayıtlar ilan edildikten sonra boş kontenjanlar ek yerleştirme için ayrıca duyurulacak ve aynı yöntemle tercih alınıp yerleştirme yapılacak.

10)ÖZEL OKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

Özel okullar da merkezi sınavla öğrenci alacaklar. Ancak merkezi sisteme dahil olmadan kendi yerleştirmelerini yapacaklar.

Günün Diğer Haberleri