15 Soruda Yükseköğretim Kurumları Sınavı!

İşte YSK hakkında en çok sorulan, merak edilen soruların yanıtları...

SINAVLAR - 2017-12-22 10:50:41

1)TYT'de hangi alanlardan soru sorulacak?
TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacaktır.

Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.

Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.

Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları; Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecektir. 

2)TYT ile YGS puan türleri ve soruların içeriği ile müfredatta bir değişiklik var mı?
YGS’de 6 puan türü vardı (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6); TYT’de ise her aday için sadece bir puan hesaplanacaktır.Bu puan,Temel YeterlilikTesti Puanı (TYT-Puanı)’dır.

TYT ile YGS arasında müfredat farkı yok. Adayların gireceği TYT soruları, MEB’in ortak müfredatından seçilecektir.

3)Lisans programları ile Meslek Yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için gerekli şart ve gerekli baraj puanı nedir?
Meslek Yüksekokullarında bir program tercih edebilmek adayların TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

Lisans programlarını tercih edebilmek için TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekir. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

4)Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj puanı nasıl hesaplanır?
Sözel Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı –Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Sosyal Bilimler-2 Testi (%50)) %60]
Sayısal Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Matematik Testi (%50) + Fen Bilimleri Testi (%50)) %60]
Eşit Ağırlık Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Matematik Testi (%50)) %60]
Dil Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [Yabancı Dil Testi %60]

5)Birinci oturumda (TYT) yer alan testlerin içeriği ve soru sayıları nedir?
Bu oturumda ortak müfredat esas alınacaktır.
TYT Oturumu İçeriği ve Soru Sayıları


6)İkinci oturumda yer alan testlerin içeriği ve soru sayıları nedir?
Bu oturumda lise müfredatı esas alınacaktır.
İkinci Oturumdaki Testlerin İçeriği ve Soru Sayıları



7)Yabancı Dil oturumunda yer alan yabancı dil testinde soru sayısı nedir?
Yabancı Dil Testinde soru sayısı 80 olacak

8)Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik Programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek mi?
Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam edecektir.

9)Yükseköğretim Kurumları Sınavı ne zaman yapılacak?
Yükseköğretim Kurumları Sınavının tarihi MEB’in eğitim-öğretim takviminde okulların kapanış tarihi dikkate alınarak belirlenmiştir.
Sınavın birinci oturumu (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Yabancı Dil oturumu ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.

10)YKS oturumlarında soru sayıları ve süreler ne şekilde olacak?
Birinci Oturumda yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde; 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih), 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri (Biyoloji, Fizik, Kimya) sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacaktır.




İkinci Oturumda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacaktır.
 Adayın Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinden birinin oluşması için ilgili iki testten 80 soru cevaplandırması gerekmektedir.
 Adayın, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinin üçünün de oluşması için dört testin tüm sorularını yani 160 soru cevaplandırması gerekmektedir.
 Adayın, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türlerinin oluşması için ilgili üç testten 120 soru cevaplandırması gerekmektedir.
 Adayın, Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin oluşması için ilgili üç testten120 soru cevaplandırması gerekmektedir.



Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda soru başına 0,81 - 1,68 dakika arasında değişen süreler verilmekte iken, Yükseköğretim Kurumları Sınavında soru başına 1,125 - 2,25 dakika arasında değişen süreler verilmiş olup bu süreler, geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki sürelerin gerisinde kalmamakta, hatta önüne geçmektedir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, bilinçli bir adayın bir veya iki puan türünden bir programa müracaat edeceği varsayılmaktadır. Geçmiş yıllara ait istatistikler incelendiğinde de bu durum doğrulanmaktadır.
Bununla birlikte Yükseköğretim Kurumları Sınavında puan türlerinin tümünden tercih yapmak isteyen adaylar için de yeterli süre verilmiştir.

11)Yükseköğretim Kurumları Sınav ücreti ne kadar olacak?
Üniversiteye girişte 23 Haziran 2018 Cumartesi günü uygulanacak birinci oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 24 Haziran 2018 Pazar günü uygulanacak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na başvuru ücreti 50'şer lira oldu.

12)Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir?
Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir.

13)Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda adaylar sınav başladıktan ne kadar süre sonra sınav salonundan ayrılabilecekler?
Adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirlenecek, buna ilişkin bilgiler Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında açıklanacaktır.

14) Adaylar, önlisans ve lisans programlarını hangi puan türü ile tercih edebilecekler?
Daha önce de bildirildiği gibi adaylar;
 Önlisans programlarını TYT puanı ile
 Lisans programlarını ise; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puan türü ile tercih edebileceklerdir.

15)Meslek Yüksekokullarına yerleştirme sürecinde 2017 yılında, 6 farklı YGS puan türü vardı. 2018 yılında uygulanacak TYT sisteminde de farklı puan türleri olacak mı?
Hayır. Daha önce de bildirildiği gibi; adaylar, tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebileceklerdir.
 

Günün Diğer Haberleri