EĞİTİM İŞ:KARARLI DURUŞUMUZU HER KOŞULDA SÜRDÜRECEĞİZ

Eğitim İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan yazışı açıklama

SENDİKA - 2017-11-30 13:14:41

Manisa Şube Başkanımız Cem Ok hakkında, 16 Nisan referandumu öncesi yapılan bildiri dağıtım etkinliğinde, “taşeron işçileri için hayır diyoruz, fabrikalarda, tarlalarda herkesin yüzü gülsün diye hayır diyoruz, tam bağımsız Türkiye sevdamız” şeklinde slogan attığı gerekçesiyle açılan davadan beraat kararı çıktı.

Manisa’da görülen davaya, Cem Ok’la birlikte Genel Başkanımız Orhan Yıldırım, Genel Sekreterimiz Ebru Sungar, Genel Mali Sekreterimiz Hüseyin Kara, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Şube ve Temsilcilik Başkanlarımız, Genel Merkez Avukatımız Burak Sabuncu, önceki dönem MYK üyelerimiz, İzmir ve Denizli bölge avukatlarımız, Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Genel Başkanımız Orhan YıldırımManisa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması metni şöyle:

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte ifade özgürlüğü üzerindeki artan baskılar, AKP’nin Atatürkçü, çağdaş, laik ve bilimsel eğitimden yana öğretmenlere yönelik sindirme aracına dönüşmüştür.

Cem Ok hakkında açılan bu dava, Anayasal bir hak olan düşünce ve kanaat hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğünün engellenip kısıtlanamayacağı ve yine Anayasa hükmü gereği bu temel hakların özüne dokunulamayacağı, görüş ve düşüncesiyle hukuka aykırıdır. 

Söz konusu eylem, uluslararası sözleşmeler ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “düşünce ve toplanma özgürlüğü” maddelerini içeren 5’inci, 10’uncu ve 11’inci maddeleri ile Anayasanın 34’üncü maddesi kapsamında bir eylemdir.  

Sözü edilen sözleşme ve Anayasa hükümlerinin, “devletlerin barışçıl toplanma hakkını korumanın ötesinde, bu hakkın kullanılmasını makul olmayan dolaylı kısıtlamalardan kaçınmakla da yükümlü kıldığı” açıktır.  

Demokratik yollardan hukuk içinde kalarak hak aramayı benimseyen bir sendika olarak Şube Başkanımız Cem Ok hakkında açılan davanın hukuksuz olduğunu, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu belirtiyoruz.

Günümüz koşullarında siyasal iktidarların otoriterleşmesine karşı yargı bağımsızlığını ve hakim güvencesini ve adil yargılanma hakkını savunmak ekmek, su kadar acil bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Gücünü Cumhuriyetin kurucu iradesinden alan ve 12 Mart, 12 Eylül faşist darbelerine karşı mücadeleden geçerek gelen TÖS’ün, Fakir Baykurt geleneğinin devamı olan sendikamız Eğitim-İş’in antidemokratik yasalarla ve hukuk dışı uygulamalarla yıldırılamayacağının, kararlı duruşumuzu her koşulda sürdüreceğimizin bilinmesini, bu uğurda ödenmesi gereken bedeller varsa bunları da ödemeye hazır olduğumuzu özellikle vurgulamak isteriz. 

Eğitim-İş olarak güç ve kuvvetin değil; hukukun üstün tutulduğu ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı, insan onuruna saygıyı esas alan ve adaletle yönetilen bir ülke bırakmak; yalnız bu dönem için sorumluluğumuz değil; gelecek kuşaklara da borcumuzdur.

Her Eğitim- İşlinin olduğu yerde çağdaş uygarlık meşalesi yanar ve bu meşaleyi söndürmeye çalışanlar hak ettikleri dersi de mutlaka alırlar. Bizler Mustafa Kemal’in öğretmeniyiz. Yalvarmadık, el açmadık, boyun eğmedik hep ders verdik. Şube başkanımız nezdinde aydınlanmaya saldıranlara da hak ettikleri dersi vereceğiz.”

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri