-EĞİTİM BİR-SEN ‘EĞİTİM YÖNETİMİNDE LİYAKAT VE KARİYER SİSTEMİ’ RAPORUNU AÇIKLADI

-Eğitim Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın, ‘Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi’ başlıklı raporda, “Eğitim kurumları yöneticileri mesleki güvenceye kavuşturulmalıdır. Eğitim yöneticilerinin mesleki yeterlilikleri ve standartları geliştirilmelidir. Etkili eğitim için nitelikli eğitim liderleri yetiştirilmelidir. Objektif ve adil bir seçme-atama sistemi yürürlüğe konulmalıdır” dedi.

SENDİKA - 2017-11-02 21:42:27

ANKARA (ANKA) - Eğitim Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın, ‘Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi’ başlıklı raporda, “Eğitim kurumları yöneticileri mesleki güvenceye kavuşturulmalıdır. Eğitim yöneticilerinin mesleki yeterlilikleri ve standartları geliştirilmelidir. Etkili eğitim için nitelikli eğitim liderleri yetiştirilmelidir. Objektif ve adil bir seçme-atama sistemi yürürlüğe konulmalıdır” dedi.

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın, ‘Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi’ başlıklı raporu düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Raporun Eğitim Yöneticileri Komisyonu, Öğretmenler Komisyonu, Maarif Müfettişleri Komisyonu, Şube Başkanları Komisyonu’ndan oluşan dört çalıştay; akademik araştırmalar ve uluslararası iyi uygulama örneklerinin incelenmesi sonucunda hazırlandığını belirten Yalçın, “Mevcut sorunlu alanlar içinde acilen çözüme kavuşturulması gerekenlerden biri de eğitimin yönetimi sorunudur” dedi.

Hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını ve yeterliliğini kaybedenlerin görevine son verilmesini öngören bir modelin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, Türkiye’nin eğitim yönetiminde yaşanan temel sorunları ve bunlara yönelik önerileri dört başlık altında topladıklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Eğitim kurumları yöneticileri mesleki güvenceye kavuşturulmalıdır. Eğitim sistemini düzenleyen yasal metinlerde değişikliğe gidilerek eğitim yöneticiliği ayrı bir meslek haline getirilmelidir. Eğitim yöneticiliği, dünya genelinde bir meslek iken, Türkiye’nin eğitim sisteminde, herhangi bir yöneticilik eğitimi almamış, asıl mesleği öğretmenlik olanların ‘ikinci görev’ olarak yürüttükleri bir işten ibarettir. Bu durum, kimi zaman başarılı bir öğretmenin kaybedilmesine, başarısız bir yöneticinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Eğitim yöneticilerinin mesleki yeterlilikleri ve standartları geliştirilmelidir. Yöneticilerin sahip olması gereken liderlik ve yeterlilik kriterleri, geliştirilmeye ve standartlaştırılmaya muhtaçtır. Eğitim yöneticisi olmayı seçenlerin profesyonel anlamda hizmet öncesi eğitimden geçmeleri zorunlu olmalıdır. En başta okul yöneticilerinin sahip olması gereken yeterlilikler belirlenmeli ve bunlar tescil edilmelidir.

Etkili eğitim için nitelikli eğitim liderleri yetiştirilmelidir. Eğitim yöneticileri göreve başlamadan önce profesyonel bir hazırlık sürecinden geçmemektedir. Üniversitelerin eğitim yönetimi programları ciddi bir revizyondan geçirilmelidir. Eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere seçilmiş olan adaylara, hizmet öncesi eğitim mutlaka zorunlu hâle getirilmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı, eğitim yönetimi alanında hizmet öncesi eğitimi benimsemeli ve üniversitelerin eğitim yönetimi bölümleriyle iş birliği içinde olmalıdır.

Objektif ve adil bir seçme-atama sistemi yürürlüğe konulmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığı, eğitim yöneticilerini sadece mülakat benzeri bir sınavla atamaktan vazgeçmelidir. Eğitim yöneticisi seçme süreçlerinin nesnel, şeffaf ve yargı denetimine açık olması için demokratik metotlardan yararlanılmalıdır. Liyakat ilkesinin gereği olarak, bilgi düzeyini ölçen yazılı sınavlar ile beceri ve tutumları değerlendiren sözlü sınav (bugünkü uygulamadan farklı bir mülakat) yapılmadan eğitim yöneticisi unvanı kimseye verilmemelidir.” (ANKA)

(HM/HND)

Günün Diğer Haberleri