-YÖK BAŞKANI SARAÇ (1) : ÜNİVERSİTE SINAVININ YENİ ADI ‘YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI’

-Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Bu sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar” dedi.

SINAVLAR - 2017-10-12 22:34:51

ANKARA (ANKA) – Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Bu sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar” dedi.

YÖK Başkanı Saraç, düzenlediği basın toplantısıyla üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı. Saraç, yeni sınav sisteminin adının "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olduğunu belirterek, sınavda adayların iki ayrı oturuma katılacaklarını kaydetti.

-İLK OTURUM TEMEL YETERLİLİK TESTİ-

İlk oturumda adayların Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklarını ifade eden Saraç, “Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuma anlama kavrama, dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların lise müfredatına dair bilgisinin esas alınacağını belirten Saraç, şunları kaydetti:

-“BÜTÜN ADAYLARIN BİRİNCİ OTURUMA GİRMESİ ZORUNLU”-

“Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek. 

Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup birinci oturum, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecek bu ara adayların temel ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.”

-“TÜRKÇE VE TEMEL MATEMATİK TESTLERİNİN TEMEL YETERLİLİK TESTİ PUANINA ETKİSİ EŞİT”-

Saraç, 40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi’nin Cumartesi sabah oturumunda gerçekleşeceğini belirtirken, “Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir. Bu testlerin ağırlıklarına dair de Türkçe ve Temel Matematik testlerinin Temel Yeterlilik Testi puanının oluşmasına etkisi eşittir. Bu test ön lisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene geçen seneki lisans ve ön lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. Adayların bir ön lisans programlarını tercih edilebilmesi için Temel Yeterlilik Testi programının en az 150 olması gerekmektedir. Temel yeterlilik testi puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacak. Temel yeterlilik testi puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaklardır. Temel Yeterlilik Testi puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır” diye konuştu.

-İKİNCİ OTURUMDA 4 TEST YER ALACAK-

YÖK Başkanı Saraç, ikinci oturumda ise Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 testin yer alacağı bilgisini vererek, şöyle devam etti:

“Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacak. İkinci oturum Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşecektir. Bu oturumda 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1, 40 adet Sosyal Bilimler yani Tarih, Coğrafya-2, Felsefe grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere 4 test yer alacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu dikkate alınarak belirlenecektir. İkinci oturumda tercih edilecek puan türüne göre sözel puanda Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 testinin ağırlığı yüzde 50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50’dir. Sayısal puanda Matematik testinin ağırlığı yüzde 50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50’dir. Eşit ağırlık puanında da Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 testinin ağırlığı yüzde 50 matematik testinin ağırlığı yine yüzde 50’dir.”

-YABANCI DİL SINAVI PAZAR GÜNÜ TEK OTURUMDA-

Saraç, yabancı dil sınavının ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirileceğini ve soru sayısının 80 olacağını kaydetti.

-“BAŞARI SIRALAMASI ŞARTINA DEVAM”-

Önlisans programlarında Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınacağını belirten Saraç, “Temel Yeterlilik Puanı Türkçe testi yüzde 50 ve Temel Matematik testi yüzde 50’den oluşmaktadır. Lisans programlarında ise; dört puan türü Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, ve Dil esas alınmaktadır. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisi yüzde 40 olacaktır. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir” dedi.

-ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR-

Öte yandan özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanının bu yıl da aynı tutulduğunu ifade eden Saraç, “Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir” diye konuştu.

Saraç, Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında da herhangi bir değişikliğe gidilmediğini ifade ederek yerleştirme puanlarına etkisinin geçen seneki gibi aynı oranda olacağını, meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına ve engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edileceğini belirtti. (ANKA/DEVAM)

(MLT/GO)

Günün Diğer Haberleri