Öğrenciler Yeteneklerine Göre Eğitimini Sürdürmeli

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, TEOG sınavının kaldırılmasını olumlu bulduklarını söyleyerek, öğrencilerin sınav stresinden uzak ilgi ve becerilerine göre eğitim hayatına devam etmesi gerektiğini kaydetti.Kaynak: ‘Öğrenciler yeteneklerine göre eğitimini sürdürmeli’

SENDİKA - 2017-09-27 10:46:38

Mehmet Ali Eskipostalcı

İlkokul mezunlarına yönelik uygulanan temel öğretimden orta öğretime geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması, eğitim alanında yaşanan tartışmaları yeniden alevlendirdi. TEOG sınavının kaldırılmasının olumlu olduğunu söyleyen eğitim uzmanları, yerine getirilecek yeni sınav uygulamasının uzman kişilerce belirlenmesi ve öncesinde pilot uygulamasının yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Sınavlı eğitim sistemine karşı olduklarını belirten Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre ilkokuldan itibaren yönlendirileceği sınavsız bir eğitim sisteminin uygulanması gerektiğini belirtti. Sınavsız sistemi hayata geçirebilmek için bazı objektif kriterlerin konulması gerektiğine değinen Genç, “Her öğrencinin başarısının karşılığını alabildiği ve ona göre istediği ve ilgi duyduğu okula gidebildiği bir sistem oluşturmak lazım. TEOG sınavının kaldırılması tamamen bir buyruğun gereği değil de rasyonel bir sınav sistemi halinde olması lazım. Biz ortaokul çağındaki öğrencilerimizin stresle yüklendikleri bir dönemi yaşamalarını istemiyoruz. Konuyla ilgili gerçek eğitim uzmanlarının, bu işin içinde görev alan öğretmenlerin, sendikaların ve akademisyenlerin öngöreceği bir sistem hayata geçirilmeli” dedi.

Özel okul bilmecesi

‘TEOG sisteminin kaldırılması olumlu’ diyen Genç, “Ama bu sistem kaldırıldığı zaman yerine getirilecek sistemle ilgili olası sonuçlar var. Milli Eğitim Bakanlığı burada soruları hazırlayacağını ve her okulun kendi sınavını yapacağını söylüyor. Merkezi sınavlarda bile bu kadar hata yapan ve yanlış soru hazırlayan bir sistem şimdi okulların yapacağı sınavlarda soruların gerçekten ölçme ve değerlendirme içerdiğini nasıl ortaya koyacak? Bu sınavlarda torpil yapılmayacağını söyleyebilmek mümkün değil. Ayrıca özel okullarda öğrencilerin alacağı puanların devlet okullarındaki öğrencilerin puanlarıyla denk olup olmayacağı tamamen bir soru işareti. Bir de şu var ki velilerin isteği ve talebi olmamasına rağmen neredeyse her mahalleye kontenjanları dolmadığı halde imam hatip ortaokulları açılıyor. Burada esas yapılmak istenen de imam hatip ortaokullarının önünü açmak ve lisede başarılı okullara yönlendirmek. Daha sonrasında da adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrencileri yerleştirmeyi düşündüğünüzde öğrencinin gidebileceği başka bir seçenek kalmayacak ve öğrenciler otomatikman imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacak. Hâlbuki imam hatip ortaokullarının başarı sağlayamadığı uluslararası yapılan sınavlarda ve ülkemizde yapılan sınavlarda ortaya konuldu” diye konuştu.

‘Pilot uygulama yapılsın’

Yapboza çevrilen eğitim sisteminden bir verim elde edilemeyeceğini savunan Genç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz sınav odaklı değil, insan odaklı bir sistemin getirilmesi taraftarıyız. Pedagojik ilkeleri dikkate alarak öğrencilerimizi sınav stresine sokmamalıyız. Milli eğitim sisteminde yapılacak bir değişikliğin ortak çalışmalar neticesinde gerçekleştirilmesi gerekir. Eğitim sistemini yapboza çevirir, sürekli değiştirirseniz buradan bir verim elde edemezsiniz. Müfredatta yapılan her değişikliğin önce pilot uygulaması yapılmalı ve alınan sonuçlara göre bu tüm Türkiye geneline yayılmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ‘Öğrenciler yeteneklerine göre eğitimini sürdürmeli’

Günün Diğer Haberleri