TEOG sınavı yerine gelecek yeni sistem belli oldu mu? Başbakan'dan açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren TEOG sınavı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yıldırım, TEOG kaldırılmasının ardından 3 önerinin gündemde olduğunu belirtti.

EĞİTİM - 2017-09-26 19:43:34

TEOG yerine gelecek sistem hem veliler hem de öğrenciler merakla beklenirken Başbakan Binali Yıldırım, yeni bir açıklamada bulundu. Dört TV kanalının ortak yayınında konuşan Yıldırım, 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren TEOG sınavı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki TEOG yerine gelecek yeni sistem belli oldu mu?

Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen TEOG sınavının bu yıl itibariyle yapılmayacak olması hem öğrencilerin hem de en az onlar kadar tedirgin olan velilerin kafasında soru işareti bıraktı. Özellikle önümüzdeki yıl liseye başlayacak olan binlerce öğrenci, TEOG yerine gelecek sistemi merak ediyordu. Dört TV kanalının ortak yayınında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG yerine gelecek sistemle ilgili detaylı bir açıklamada bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım TEOG'un yerine geçmesi planlanan yeni sisteme ilişkin, "Milli Eğitim Bakanlığı 3 tane çözüm üretiyor. İlki; her lise kendi sınavını yapabilir. İkinci yöntem; ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem; adrese dayalı kayıt sistemi yüzde 50 olarak, bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir" açıklamasında bulundu. Konuşmasının başında TEOG konusunun yanlış anlaşıldığının altını çizerek belirten Yıldırım şu açıklamaları yaptı:

-TEOG KONUSUNDA NELER OLACAK?

Bu TEOG konusu başından beri yanlış anlaşılıyor. TEOG bir sistem değil. Sistem değişikliği diyorlar ya, böyle bir şey yok. Sistem değişikliği yok. Burada ne var? TEOG dediğimiz ortaokul sona kadar, temel öğretim birinci 4 ikinci 4, ara sınıflarda her sömestr bir imtihanın okullardaki bir imtihanı Ankara soruları hazırlıyor, gönderiyor. Okullar yapıyor. Burada belirli üst kalitede okullara, hormonlu not vererek öğrenci hazırlayıp avantaj sağlamasın diye yapılmaya çalışılan bir şey. Ama bu zaman içerisinde 2013’ten beri bir yarışa döndü. Tekrar eski LYS gibi, YGS gibi bilmem ne. Özel kurslar, dershaneler, çocuklar bunaldı.

"TEOG KALKINCA BÜTÜN ÖĞRENCİLER BÜYÜK BİR BAYRAM HAVASINDA"


"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÜÇ TANE ÇÖZÜM ÜRETİYOR"Hafız olacakmış gibi ezberle ezberle kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında benim torunum da 6’ncı sınıfa başladı. “Dede teşekkür ederim TEOG’u kaldırdınız” dedi. Hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Sınav tatsız bir şeydir. Ama sınav olmadan da gelişme olmaz.

Dolayısıyla TEOG kalkıyor, bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. 8’nci sınıf bitti, ondan sonraki 4 lise. Liseler de değişik değişik işte. Anadolu lisesi var, meslek lisesi var, fen lisesi var, sanat lisesi, spor lisesi var. Burada bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması. Karar verilmiş değil. Bunların artıları eksileri çalışılıyor. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de, ortaokul bazlı yerleştirme.

Burada tabi ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi yüzde 50’si belki öğrencilerin… Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Bazı okullar diyebilir ki, ben ortaokul mezuniyet ortalaması arayacağım, ona göre kontenjanını bildirir. Bir de bazı okullar kendi sınavın yapar. Bunu yapar ama o sınav mutlaka bakanlığın gözetiminde olması lazım.

"BİR AY İÇİNDE BELLİ OLUR"

Hatırlayın üniversitede sınav yapılıyordu. İsim kapatılıyordu, ondan sonra yazılıp veriliyordu, okuyunca bu Veis’in kağıdı az vereyim, çok vereyim diyemez. Emniyet tedbirleri alınarak, soruların da merkezden hazırlanarak sınavın yapılması. Tabi bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu bakanlar kuruluna gelecek. Birisinde karar kılacağız. Bir ay içinde belli olur.

Günün Diğer Haberleri