Samsun'da Proje Okullarındaki atamalara mahkeme engeli

Proje okulunda çalışan öğretmenlerin görev süreleri sona erdiği gerekçesi ile Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan atama İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

SENDİKA - 2017-09-25 22:36:14

 

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Eğitim İş  Samsun Şube Mali  Sekreteri Hamza Muslu ve Eğitim İş Avukatı Suzan İstanbullu Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği 2017 tarih ve  1328 sayılı karar kararın emsal niteliği,nde olacağını söyledi.

Samsun Milli Eğitim Müdürlüğüne yargı hak ettikleri cezayı kesti

Eğitim iş'ten haksız atamalar ve mahkeme kararı ile ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: "Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı bazı okulları ve özellikle de ülkemizdeki köklü ve başarılı eğitim kurumlarını Proje Okulu olarak adlandırılmaya yönelik düzenleme yapmıştı.  Bu düzenlemeye göre, bu okullarda görev yapan öğretmenlerin görevlerine son vermek ve yeni kişileri atamak yetkisi de hiçbir kriter olmaksızın bakanlığa devredildi.

      Bu eğitim kurumları çok farklı ve keyfi uygulamaların yapılması ile sürekli Türkiye’de gündem olan proje okulları;  hem öğrencilerini hem de öğretmenlerini   mağdur etmeye devam etmektedir.     “Kraldan çok kralcı kesilen” bazı idarecilerin marifeti ile hukuksuz atamaların altına imza atan Samsun Milli Eğitim Müdürlüğüne yargı hak ettikleri cezayı kesti.

     Adeta öğretmenleri kovarcasına daha yönetmeliğin uygulaması ile ilgili genelge bile gelmeden, kapının önüne koyan, idarecilere hak ettikleri dersi şimdi yargı verdi.

Karar emsal olacak

      17.07.2017 tarihinde Samsun 2. İdare Mahkemesinin Samsun Anadolu Lisesi Matematik Öğretmenimizin lehine vermiş olduğu karar diğer haksızlığa uğrayan öğretmenlerimiz için de umut olmuştur.    Yönetmeliğin geçici 1.maddesinde; Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte valiliklerce ataması yapılmış olan öğretmenler ile görevlendirilmesi yapılmış yöneticilerden dört veya sekiz yıllık görev süresini tamamlayanların görevleri sona erer. Bunlardan sekiz yıldan az, dört yıldan fazla çalışanlar bu okullarda sekiz yıllık görev süresi tamamlamak üzere atanabilir/görevlendirilebilirler. Görev sürelerini dolduran yönetici ve öğretmenler istekleri de dikkate alınarak ilgili mevzuatı uyarınca durumlarına uygun okullara öğretmen olarak atanırlar. Bu öğretmenlerden herhangi bir okul/kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların veya tercihlerinden birine atanamayanların görev yerleri il içerisinde valiliklerce resen belirlenir.

Bakanlıkça atanan öğretmenler en az 4 yıl görev yapacak

     Yargı açıkça bizi anlamak istemeyenlere dedi ki; bu öğretmenlerin bakanlıkça atananlarınadokunmayacaksın. Onlar en az dört yıl bu okulda görev yapacaklar.       Daha yönetmelikle ilgili genelge gelmeden (Genelge19.09.2016 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi.) proje okulu kapsamında olan Samsun Anadolu lisesi ve İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Anadolu Lisesinde bulunan öğretmenlerin tamamına yakınının atamaları 09.09.2016 tarihinde yapılmıştı. Genelge gelmeden yapılan tamamen usulsüz olan bu atamalarla birlikte hem öğretmenler, hem de öğrenciler mağdur edilmişti.

61 öğretmen atamaya tabi tutuldu

       Bilindiği gibi 20.09.2016 tarihinde Samsun Anadolu lisesinde 48 öğretmenin 46 sının Sosyal Bilimlerde ise 18 öğretmenden 15 inin okulları ile ilişkileri kesilmişti.

       Bu okullarda görev yapan öğretmenlerin çoğunluğu bakanlıkça belirli alanlarda başarıları ya da sınavla atamışlardı. Bu gerçekler bilindiği halde, yönetmeliğin açık hükmüne rağmen bu atamalar neden yapılmıştı.

 

      Cemaatin Milli Eğitim Bakanlığında etkin olduğu dönemde 652 sayılı KHK ile gündeme gelen proje okulları uygulaması bu ülkenin hayrına değildir.   Bizler zor ekonomik koşullarımıza rağmen; onurumuzu kurtarmak, haksızlığa uğradığımızı göstermek için, dava açmak zorunda kaldık. Bu gün adaletin verdiği bu kararın bir an önce uygulanmasını istiyoruz. Bakanlığın ve Samsun Milli Eğitim yetkililerinin bu karardan ders çıkarmalarını, hatta 15 Temmuz Darbe girişiminden ders çıkarmalarını,  devlette ve eğitimde liyakati esas alan bir anlayışla yönetim modelini hakim kılmalarını, ivedilikle  bekliyoruz. "

Kaynak:http://www.karadenizhayat.com Editör: Coşkun ÖZBEK

Konu hakkında daha önce yayınladığımız haberler:

Günün Diğer Haberleri