Teşvik Bursu Eğitimi Özelleştirmenin Adımı

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, devletin kendi eliyle özel okulların önünü açtığını belirtti.

SENDİKA - 2017-08-21 14:03:07

SILA KEMAHLI/AYDINLIK

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda öğrenim görmek isteyen ya da şartlardan dolayı bu yola başvuran öğrencilere verdiği ‘özel okullara teşvik bursu’nu her yıl artırıyor. Eğitimde özelleştirmenin yolunu açan bu yöntem nedeniyle birçok veli bankalara borçlanıyor. Devlet okullarındaki maddi açık gün geçtikçe artarken, devletin özel okullara yatırım yapması ise dikkat çekiyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ‘teşvik bursu’nun sadece bir kısmının devlet okullarına verilmesiyle özel okullardan daha iyi şartlar yaratılacağını söyledi.

Eğitim ve öğretim desteği adı altında özelleştirmenin önünü açan ‘teşvik bursu’ için başvurular, 10 Ağustos’ta başladı. Temel lise şeklinde oluşturulmuş olan tüm okullara verilen bu destek, lise son sınıflarda geçen yıl 3 bin 500 lira, lise 3’ler için 3 bin ve lise 2’nci sınıflar için 2 bin 500 lira idi. Rakamlar her yıl devrediyor. Devletin, ücretsiz vermesi gereken eğitimden, özel okullarla yavaş yavaş vazgeçmeye başladığını söyleyen Yıldırım, “Teşvik bursunun az bir kısmı ile devlet okullarına destek verilse özel okullardan daha iyi şartlar elde edilir” dedi. Yıldırım şöyle konuştu: “Ne yazık ki yabancı kartellerin bu olaya iştahı kabarık. Türkiye’deki eğitim sistemine girmek istiyorlar. Eğitim sisteminin özelleşmesini bekliyorlar. Özelleşmesi için de kartelleşmesi gerek. Aynı sağlık sisteminde yapıldığı gibi... Bir süre sonra eğitim sisteminde de bu kartelleşme yaratılacak. Yabancı şirketler Türkiye’ye gelip özel okulları satın alacak.”

VELİLER BORÇLANIYOR

Velilerin özel okullara çocuklarını yollamak için borçlandığını söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “Devlet kendi okullarına destek vermiyor. Bu da devlet okullarında hizmet eksikliğine yol açıyor. Veli kendi çocuğunun geleceğini düşünüyor, bankadan kredi çekiyor. Bakıyor devlet de destek veriyor, çocuğunu özel okula gönderiyor. Eğitim sistemi devletin kar amaçlı bakması gereken bir şey değil. Mesela devlet diyor ki; ben öğrenci başına 3 bin lira verirsem, bir öğretmen atamasından kurtulurum, bina yapmam, harcamalarım azalır. AKP hükümeti göreve geldiği günden bu yana eğitimde sürekli özelleşmenin yolunu açan, yüzdelik artışına ön ayak olan yönetmelikler çıkardı.”

APARTMAN DAİRESİ OKULLAR

10 yıl öncesine kadar özel okulların açılma şartlarının şehirden uzak, bahçeli, spor salonlu gibi kurallara bağlı olduğunu, şu an ise apartman katlarına okullar yapıldığını söyleyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Firmalar bu şartlarda zorlandı ve ‘şartları azaltın’ dedi. Görüyoruz şu an, şehrin içinde bir apartman katı bile özel okul olabiliyor. Kat okulları açıldı, yetmedi bu okullara gidilsin diye öğrenciye para desteği verildi.

Gazeteler de bunun propagandasını yapıyor. Sık sık devlet okullarında yetersizlik olduğu haberleri çıkıyor. Devlet kendi okullarını kötüleyip, imkanlarını kısıtlayıp, teşvik vererek, özel okullara sıcak bakılmasını sağlıyor.”

YA İMAM HATİP YA ÖZEL OKUL

Okulların imam hatibe dönüştürülmesi nedeniyle öğrencilerin gidecek okul bulamadığını ve velilerin özel okullara mecbur kaldığını belirten Yıldırım “İnsanlar çocuğunu imam hatip okullarına yollamak istemiyor. Kimse çocuğu üzerinde deneme yanılma oyunu oynamak istemez. Eskiden özel okullara geliri yüksek kimseler giderdi, şimdi orta gelir seviyesinde olanlar da gidiyor. Tüm bunlara rağmen, iyi eğitimciler, idealist öğretmenler sayesinde devlet okulları iyi eğitimde direniyor” diye konuştu.

Günün Diğer Haberleri