TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı yaptığı basın açıklamasında kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerini değerlendirdi

SENDİKA - 2017-08-18 18:33:24

BASINA VE KAMUOYUNA

                                                                                                                                

Tüm Kamu Emekçileri ve Emeklilerini doğrudan, Ülkede ki diğer çalışanları dolaylı olarak ilgilendiren 2018-2019 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümet 2018 ve 2019 yılları için ücret ve maaşlara altışar aylık yüzde 3+3 oranında zam yapma teklifinde bulunmuştur. Buda yıllık yüzde 4,5 gibi çok komik bir orana denk gelmektedir. Kamu emekçilerine dayatılan bu sözde toplu sözleşme düzeni tam bir kurmaca ve aldatmacadır.

  Bu sistem Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır. Çağdaş ülkelerdeki sendikaların ve çalışanların sahip olduğu hiçbir hak ve özgürlük Türkiye’deki kamu sendikalarına ve kamu emekçilerine tanınmamıştır.

  Sözde toplu iş sözleşmesi masasında oturan konfederasyonların sunmuş olduğu yüzde 10+6 oranındaki zam talebi bizim açımızdan yetersizdir ve kabul edilemez. Özellikle de Sözde toplu iş sözleşmesi masasındaki konfederasyonları “bu teklife kapalıyız” diyerek kalktıkları toplu sözleşme masasına kamu emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir teklif gelmediği sürece bir daha oturmamaya çağırıyoruz.

            Sözde toplu sözleşme masasındaki yandaş konfederasyon temsilcilerinin kamu çalışanlarının haklarını korumak gibi bir dertleri olmadığını biliyoruz. Bu nedenle de hükümetin her önerisini boyun eğerek kabul etmeye hazır olduklarını gözlemliyoruz. Kamu emekçilerinin önümüzdeki gelecek iki yılı, yandaş konfederasyonun teslimiyetçi tutumuna emanet edilemez. Bu nedenle tüm kamu emekçilerini gelecekleri açısından yaşamsal önem taşıyan haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 Kamu çalışanlarının ücretleri, açlık sınırını karşılasa da, yoksulluk sınırının oldukça altında kalmaktadır.  Emekli aylıkları ise açlık sınırındadır.

 Bu nedenle, emekli memurlara da yansıtılabilecek şekilde kamu çalışanlarına seyyanen bir zam yapılması kaçınılmazdır. En düşük memur maaşı dikkate alınarak öncelikle tüm kamu çalışanlarının maaşlarına seyyanen 750 lira zam yapılmalı, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin zam oranları da Orta Vadeli Programında (2018-2020) yer verilecek enflasyon ve Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) büyüme hedeflerine uygun olarak belirlenmelidir. Enflasyonun ve büyümenin hedeflenenden daha yüksek oranda gerçekleşmesi halinde ise aradaki fark memur maaşlarına yansıtılmalıdır.

Sonuç olarak,

  1. AKP iktidarı döneminde 3+3 zam teklifi ile memurlar gözden çıkarılmıştır. Bordrolu köleler olarak görülen kamu çalışanları yerine sermaye sınıfı ve patronlar tercih edilmiştir.
  2. AKP nin ekonomi büyüdü söylemleri koca bir yalandır. Aksine ekonomi küçülmüştür. Bu da gelir vergisi diliminin düşük tutulması ve dolaylı olarak getirilen vergilerden anlaşılmaktadır. Ülke ekonomik krize doğru hızla sürüklenmektedir.
  3. Kamu çalışanları sarı Memur –Sen ile bu işin olmayacağını görmelidirler.

Yaşasın Grevli Toplu Sözleşme Mücadelemiz

Yaşasın Birleşik Kamu İş

 

                                                                                             18/07/2017

                                                                                             Fatin ILTAR

 

        Eğitim İş Antalya Şube Başkanı

                                                                                   Birleşik Kamu İş Antalya İl Temsilcisi.

Günün Diğer Haberleri