-SARIEROĞLU MEMUR ZAMMINI 3+3 OLARAK AÇIKLADI MEMUR-SEN ‘KAPALIYIZ’ DEDİ (2/SON)

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun memura hükümetin zam teklifini 2018 ve 2019 için 3+3 olarak açıklamasının ardından Memur-Sen Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, “Biz sunulan teklifi eski Türkiye’nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır, bunu ifade ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

EKONOMİ - 2017-08-14 18:06:29

ANKARA (ANKA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun memura hükümetin zam teklifini 2018 ve 2019 için 3+3 olarak açıklamasının ardından Memur-Sen Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, “Biz sunulan teklifi eski Türkiye’nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır, bunu ifade ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda süren dördüncü toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin 2018 ve 2019 için memura zam teklifi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memura zam teklifini 2018 için 3+3, 2019 için 3+3 olarak açıkladı. Bakan Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

“Toplu sözleşme tekliflerini hem genel hem de 11 hizmet kolumuz itibariyle titizlikle ele almaya devam edeceğiz. Teklif edilen bütün madde sayılarımız 776 idi. Komisyonlarda yaptığımız çalışmalarla bunları birinci liste ve ikinci liste olarak ayrıştırdık. Şu anda 406 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. İkinci listemizde yer alan bazı konuların da gündemimizde olacağını belirtmek istiyorum. Toplu sözleşmeler sınırları ve kapsamı kanunla belirlenmiş süreçler. Bu bağlamda görüşmelerimizi mali ve sosyal haklar üzerinden sürdüreceğimizi de bir kez daha belirtmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde toplu sözleşme görüşmelerimizde yasal kapsam gereği ele alamadığımız belki de yer veremeyeceğimiz birçok konu olabilecek. Bunları da inşallah birincil ve ikincil yasal düzenleme gerektiren hususlarda paydaşlarımızla birlikte ortak bir gayret içerisinde olacağımı belirtmek istiyorum.”

Bakan Sarıeroğlu’nun, “Hayırla sonuçlandıracağımız bir sürecin yeni bir başlangıcı olan bugünden itibaren müzakerelerimizi artan bir diyalog içerisinde sürdüreceğimizi belirterek toplantımızı kapatacağız” sözlerinin ardından, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın’ın itiraz etti. Bunun üzerine Bakan Sarıeroğlu, “Buyurun başkanım herhalde öyle bir hazırlık yapılmamış ama dinleyelim” dedi.

-“YOKSULLUK SINIRININ AŞILMASI İÇİN YÜZDE 50 BİR İYİLEŞTİREMEYE İHTİYAÇ VAR”-

Memur-Sen Başkanı Yalçın, “AK Partinin 16. Yılı ve 2018 için masaya altı ay, altı ay olmak üzere iki dönem için yüzde 16’lık bir zam teklifiyle geldik. Dolayısıyla 2019 için de 18 toplamda bir teklifimiz söz konusuydu. Sayın Kamu İşverenleri Heyeti Başkanı en düşük devlet memuru maaşını yüzde 97 oranında iyileştirdik dedi. Şu an en düşük devlet memuru maaşı bekar, çocuğu olmayan bir hizmetli ve 2 bin 405 TL. Dolayısıyla yoksulluk sınırı ülkemizde 4 bin 800 TL. Yani yüzde 50’si demek. Yoksulluk sınırının aşılması için yüzde 50 bir iyileştiremeye ihtiyaç var” dedi.

Yalçın, dördüncü dönem toplu sözleşmenin kamuoyu gündemine girmesinden bu yana, ifade ettikleri talepleri, “Yeni ve büyük Türkiye söylemi masaya yansısın ve bu toplu sözleşme dönemi bir milat olsun istedik. Türkiye’nin uluslararası alandaki güçlenmesinin, ekonomik anlamda büyümesinin kamu görevlilerine yansımasını istemek gibi temel bir teklifimiz oldu. Enflasyona karşı koruma illüzyonu yerli refahın adil paylaşıldığı, enflasyonda Türk tipi Eşel Mobil Sistemi devreye girsin dedik” şeklinde açıkladı.

-“KAMU İŞVERENLERİ HEYETİNİN ELİNDEKİ HESAP MAKİNESİ ESKİ TÜRKİYE’DEN KALMA”-

Kamu İşverenleri Heyetinin teklifinin söz konusu talepleri karşılamaktan çok uzak olduğunu söyleyen Yalçın, “Anlaşılan o ki, Kamu İşverenleri Heyetinin elindeki hesap makinesi eski Türkiye’den kalma. Biz sunulan teklifi eski Türkiye’nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Bizim için bakanımız ‘toplantıyı bitirelim’ dedi. Dışarıda basına geniş bir değerlendirme yapacağız. Dolayısıyla bugünkü oturum bizim için bitmiştir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz Kamu İşverenleri Heyeti’nden. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır, bunu ifade ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi. (ANKA/SON)

(HM/HND)

Günün Diğer Haberleri