-SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN TOPLU SÖZLEŞMEDE 20 TALEP

-Bağımsız Sağlık-Sen, toplu sözleme görüşmeleri öncesinde sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi için 20 talepte bulundu.

SAĞLIK - 2017-07-28 19:02:21

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Sağlık-Sen, toplu sözleme görüşmeleri öncesinde sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi için 20 talepte bulundu.

Bağımsız Sağlık-Sen, 1 Ağustos’ta başlayacak milyonlarca memurun 2018-2019 sosyal, özlük ve mali haklarının belirleneceği toplu sözleme görüşmeleri öncesinde taleplerini açıkladı. Sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi için 20 talep açıklayan Bağımsız Sağlık-Sen öncelikli taleplerini ise sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için gerekli düzenlemelerin acilen yapılmasını istedi. Bağımsız Sağlık-Sen tarafından açıklanan 20 talep şöyle:

1-Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının uluslararası standartlara getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve sağlıkta şiddetin önlenmesi için yapılan kanuni düzenlemelerdeki aksaklıkların giderilmesi ve cezaların artırılması.

2-Çalışma şartları iyileştirilmeli, yeni personel alınmalı, ancak kamuda yabancı uyruklu sağlık çalışanı istihdamının önüne geçilmeli.

3-Sağlıkta lisans tamamlamada ek gösterge en az 3600 olmalı ve daire başkanlarına kadar ödenen makam, unvan tazminatlarının bütün personele unvanlarına göre uyarlanması.

4-Görevde yükselme ve unvan değişikliği mevzuatında tüm kadrolar için gösterilen sözlü sınav şartının kaldırılması ve her yıl görevde yükselme sınavının yapılması.

5-Bakanlık olarak eğitimin desteklenmesi için uzman hemşire ve ebelere tanınan 5 puanlık artışın yüksek lisans mezunu tüm sağlık çalışanlarına 10 puan, doktora sahiplerine 20 puan olarak uygulanması.

6-Özel hizmet tazminatları 15 puan artırılmalıdır.

7- İş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları 2 bin puan artırılmalıdır.

8-Sağlık çalışanlarının ulaşım sorunu çözülmeli.

9-Bireysel emeklilik sigortası ödemelerinin döner sermayeden ödenmesi.

10-Ek ödemelerin emekliliğe sayılması.

11-Kreş sorunlarının giderilmesi.

12-Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerine vaat edilen yıpranma payı sorunu 2017 yılı toplu sözleşmesinde çözülmeli.

13-Aile hekimliklerinde kamu dışı personel olarak çalışan aile sağlığı elemanları ve sözleşmeli sağlık çalışanlarına kadro verilmesi gerekmektedir.

14-Sağlık çalışanlarına muayenede öncelik verilmesi ve muayene ücreti alınmaması gerekmektedir.

15-2011-2012 yılında 4/B sözleşmeli olarak çalışmaktayken, kadroya geçirilen personelin maaşlarının döner sermaye yerine, genel bütçeden ödenmesi gerekmektedir.

16-Tüm sağlık personeli ve diğer personelin görev tanımlarına uygun çalıştırılması ve bunun dışında görev verilmemesi gerekmektedir.

17-Görevi başında hain terör saldırılarında şehit ve gazi olan sağlık çalışanlarına şehit ve gazi unvanı verilmesi ve yasal kazanımlarının iade edilmesi gerekmektedir.

18- Kamudaki engelli istihdamı kadroları bir an önce doldurulmalı, özel sektör de engelli istihdamı konusunda teşvik edilmelidir.

19- AFAD’a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmelidir.

20-Ambulans kullanan personelin tavan ek ödeme katsayıları artırılmalı ve bu çalışanlara ek puan verilmelidir.”

-“SAĞLIKÇININ ALIN TERİNİN KARŞILIĞI VERİLMELİDİR”-

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, önümüzdeki ay imzalanacak ve memurun geleceğinin belirleneceği toplu sözleşmenin memurların lehine sonuçlanması için yetkili konfederasyona büyük görev düştüğünü söyledi. Memur sendikalarının öncelikli görevinin hükümetlerin yanında yer almak olmadığını, memurların yanında yer almak olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Yetkili konfederasyona çağrımız, memurun haklarını masada satmasınlar. Memurun hak ettiği iyileştirmeler alınmadan toplu sözleşmeye imza atılmaması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Sağlık çalışanlarının mali ve sosyal nedenlerden dolayı mutsuz ve motivasyonlarının düşük olduğunu söyleyen Bayraktar, “Buradan tüm sağlık çalışanlarını ve sendikaları içi boş müjdelerle avutulmaya karşı hak ettiğimiz alın terimizin karşılığını almak için ortak mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (ANKA)

(HM/HND)

Günün Diğer Haberleri