OKULLARDA GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANMALIDIR

Eğitim İş Kocaeli Şubesinden yapılan yazılı açıklamada;

SENDİKA - 2017-06-29 21:51:24

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirmektedir. 20 Haziran 2012 tarihinde yasa çıkmış olmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşları 01 Temmuz 2017 tarihine kadar bu zorunluluktan muaf tutulmuştur. Yasanın çıktığı günden bu güne kadar kamu kurum ve kuruluşlarında sayısız iş kazası gerçekleşmiştir.

Basından öğrendiğimiz kadarıyla 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanması 2020 yılına kadar ertelenmesi gündemdir.

Yöneticilerimiz 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu’nun, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmasını 2020 yılına erteleyerek geleceği emanet edeceğimiz bu vatan evlatlarını savunmasız bir şekilde her türlü tehlike riski altında bıraktığının ya farkında değil ya da ülkemizin teminatı olan gençlerimiz ve eğitim emekçilerimiz önemsenmemektedir.

Okullarda yaşanabilecek muhtemel iş kazaları ile ilgili tehlikenin farkında olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nü tebrik ediyoruz. Ancak adı geçen genel müdürlüğün almaya çalıştığı önlem Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yakışmamıştır. Genel müdürlük bir kaza olabileceğini öngörmekte ve tedbiri alacaklar olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı yerine bu alanda eğitim almamış olan Beden Eğitimi Öğretmenlerine sorumluluk yüklemektedir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 20 Haziran 2017 tarih ve 9496381 sayılı yazısıyla mesleki ve teknik okul ve kurumlarda bir müdür yardımcısı başkanlığında birisi beden eğitimi öğretmeninden oluşan üç kişilik komisyon kurulmasını istemiş, bina ve eklentilerinin, araç, gereç ve ekipmanların tehlike oluşturan kısımlarının güvenli hale getirilmesi sorumluluğunu bu komisyona yüklemiştir. Gelecek eğitim öğretim yılında yaşanacak olumsuzluklarda bu komisyona hesap sorulacaktır. Yapılan bu uygulama, bilimden, çağdaşlıktan ve adaletten uzaktır. Oysa 1400 yıldan beri işin ehline verilmesi gerektiği bilinmektedir.

Eğitim İş olarak tüm okullarda eğitim gören bu ülkenin geleceği olan öğrencilerimizin daha güvenli bir ortamda eğitim görmelerini sağlamak için Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 20 Haziran 2017 tarih ve 9496381 sayılı yazısındaki hatayı düzeltmesini talep ediyoruz.

Sadece mesleki ve teknik okullarda değil tüm okullarda eğitim gören öğrencilerimiz de hizmet veren eğitim emekçilerimiz de, çağdaş ve güvenli bir ortamda yaşama hakkına sahiptir. Bu hak anayasal güvence altındadır. Bu nedenle 6331 sayılı yasanın kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanması ertelenmemelidir. Tüm okullarda iş sağlığı ve güvenliği istihdam edilmelidir. Yaz dönemi boyunca risk analizi çıkarılmalı ve eğitim öğretim başlamadan okullar güvenli hale getirilmelidir. Eğitim İş Sendikası olarak okullarda güvenli çalışma ortamı sağlanıncaya kadar konunun takipçisi olacağımız kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Eğitim İş Kocaeli Şubesi Adına

Bilal ŞENER

Şube Başkanı

Günün Diğer Haberleri