MEB'den yönetmelik değişikliği: Yeni okullara mescit şartı

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle eğitim kurumlarına mescit bulunması şartı getirildi

EĞİTİM - 2017-06-26 10:16:15

Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB), Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle; yeni açılacak okullarda mescit bulunması şartını getirdi. Gazete Habertürk'ün haberine göre kadın ve erkek için ayrı olacak mescitte abdesthane de yer alacak. Mescitlerin doğal aydınlatmaya sahip olması şart koşulurken, bunun bodrum katlarına mescit yapılmaması anlamına geleceği belirtildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle düzenlenen esaslara göre, eğitim kurumları engelli öğrencilerin erişimine uygun olacak. Okul arsası bataklık, dere yatağı, heyelan bölgesinde olmayacak. Orta/yüksek gerilim hattı, baz istasyonu mesafe kısıtlamasının yer aldığı yönetmeliğe göre, okul arsaları, benzin istasyonlarına en az 50, eğlence yerlerine ise en az 100 metre uzaklıkta olacak.

 


İMAM HATİP İÇİN 5, ANADOLU LİSESİ İÇİN 10 BİN NÜFUS

Yönetmeliğe göre, Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için; öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması yetecek. İmam hatip liselerinde geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, musiki/ müzik dersliği bulunacak. Okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması yetecek.

Anadolu lisesi açılabilmesi için ise yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20 bin olması şartı aranacak.

DOĞAL AYDINLATMA

Her kurumda yeteri kadar müdür yardımcısı odası, idari oda, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit, mutfak/ yemekhane /kantin/ kafeterya, teshin/ısı merkezi, su deposu, sistem odası zorunlu olacak. Okullarda; yeteri kadar kütüphane, beden eğitim salonu, laboratuvar ve okul aile birliği odası ile derslik de yer alacak.İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen sayıda çalışan bulunan kurumlarda işyeri sağlık ve güvenlik birimi ve revir odası bulunacak. Okulların mimari projesi, bakanlık tarafından onaylanacak. Okul binası, yerleşim birimlerine uygun yakınlıkta ve ulaşım imkânına sahip olacak.

 


ATATÜRK ADININ VERİLMESİNE DÜZENLEME

Eski yönetmelikte “Atatürk adının kurumlara verilmesi” adı altında ayrı bir madde yer alırken, Atatürk adının hangi kurumlara verilebileceği düzenlenmişti. Yeni düzenlemede ise bu madde yer almadı. Yeni yönetmelikte sadece “Kurumlara Verilebilecek Adlar” başlıklı maddenin bir bendinde “Atatürk’e ait ad ve unvanlar ile tarihe mal olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları kurumlara verilebilir” ifadesi yer aldı.

Resmi Gazete’de dün yayınlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre, açılabilmeleri için her kuruma ‘abdesthane’ ve ‘doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit’ zorunluluğu getirildi. Bu yenilik okulların yanı sıra uygulama oteli, pansiyon, bilim ve sanat, halk eğitim merkezlerinin de dahil olduğu, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarını kapsıyor. 2014’te Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, “Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır” hükmü konulmuştu.

İMAM HATİP İÇİN 5 BİN, FEN LİSESİ İÇİN 50 BİN NÜFUS
Yönetmelikte, eğitim kurumlarının açılabilmesi için gerekli öğrenci, derslik ve nüfus sayısı gibi bilgilere de yer verildi. Buna göre, anaokulu açılabilmesi için en az 20, ana sınıfı ve ilkokul için 10, ortaokul/imam hatip ortaokulu ve pansiyonlu ortaokul ve imam hatip ortaokulu için 20 öğrenci olması gerekiyor. Anadolu ve Anadolu meslek liseleri açılabilmesi için yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köylerle birlikte en az 20 bin olması gerektiği belirtildi. Anadolu imam hatip liseleri için ise yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köylerle birlikte en az 10 bin olması gerektiği bilgisi yer aldı. Fen ile sosyal bilimler lisesi açılabilmesi için, “Bu okullar illerde ve büyükşehir statüsündeki illerin nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerinde açılabilir” ifadesi yer aldı. Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde açılabilmesi için ilçe nüfusunun en az 20 bin ve il merkeziyle birlikte toplam nüfusu en az 200 bin olması gerektiği vurgulandı.

 

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ YÖNETMELİKTE
Öğretmen Strateji Belgesi’yle duyurulan öğretmen akademisi de yönetmeliğe girdi. ‘Öğretmen akademisi ve hizmetiçi eğitim enstitüsü’ başlıklı maddeye göre, öğretmen akademisi ve hizmetiçi eğitim enstitüleri en az 100 kişi kapasiteli olacak şekilde açılabilecek. Kurumun ihtisaslaşmış olduğu alanlara ilişkin atölye, eğitim salonu, laboratuvar, spor salonu, kütüphane, eğitim yöneticisi/eğitim görevlisi odası ve benzeri donanıma sahip olması ayrıca ulaşım imkânları yönünden uygun mahallerde açılması esası da maddede yer aldı.

ÖĞRENCİ PANSİYONLARI EN AZ 100 KİŞİLİK OLACAK
Öğrenci pansiyonlarının açılabilmesi için yerleşim birimiyle çevresinin çağ nüfusu ve hareketliliği, sosyal, kültürel, ekonomik durumu ve gelişmişlik düzeyi, diğer yerleşim birimlerine uzaklığı ve ulaşım durumu, okullaşma oranı, mevcut pansiyonların doluluk ve kullanım durumu, yörenin coğrafi şartları dikkate alınacak. En az 100 öğrenci kapasiteli olacak. Pansiyon binasında en az iki nöbetçi öğretmen odası, veli görüşme odası, en az üç yataklı revir, etüt salonları, öğrenci başına en az 6 metrekare alana sahip en az 3, en fazla 4 öğrenci kapasiteli yatak odaları, her 4 öğrenci için tuvalet/lavabo/duş, personel giyinme odası, çamaşırhane, günlük ütü ve çamaşır kurutma odası gibi şartlar bulunacak.

DAVA AÇACAĞIZ
Mehmet Balık (Eğitim İş Genel Başkanı): “Anayasa’nın 10’uncu maddesine yani ‘eşitlik ilkesine’ göre bu yapılan son derece yanlış. Çünkü o maddeye göre, herkese din, dil, ırk, siyasi düşünce noktasında eşit imkanlar tanınmalı. Okullarda farklı dini görüşleri olan öğrenciler de var. Burada okullarda mescit yapılması, kız erkek olarak ayrılması ve abdesthanelerin açılması beraberinde herhalde mescitlerin başına görevli imamların atanması noktasına gelecek. Laik ülkelerde din temelli eğitim verilemez. Ülkemiz laik bir ülke olduğuna göre, bu laiklik ilkesine de aykırı. Eğitimin tamamen dinselleşmesi ve okullarımızın medreseye dönüşmesinin önü bu yönetmelikle açılmıştır. Bayram sonrası yönetmeliğin iptaline yönelik dava açacağız.”

 

 
 
Günün Diğer Haberleri