-BM: DÜNYADA EN ÇOK MÜLTECİ TÜRKİYE'DE

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünya genelinde savaş ve şiddet nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların sayısının yeni bir rekor kırarak 65.6 milyona ulaştığını açıkladı. BM’ye göre en çok mülteci barındıran ülke olan Türkiye'ye yaklaşık 2 milyon 900 bin mülteci sığındı.

DÜNYA - 2017-06-19 13:53:00

CENEVRE (ANKA) - Dünyada mültecilerin sayısının yeni bir rekor kırdığı açıklanırken en çok mülteciyi barındıran ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, (BMMYK) dünya genelinde savaş ve şiddet olayları nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların sayısının 65.6 milyona ulaştığını duyurdu.

Cenevre merkezli BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, savaş ve şiddet olaylarının yaşandığı kriz bölgelerinden kaçanların sayısı geçen yıl rekor düzeye ulaştı.

-“HER DAKİKA 20 KİŞİ MÜLTECİ OLUYOR”-

DW, BMMYK'ya göre, 2016 yılı sonunda kendi ülkesi içinde ya da ülke sınırları dışına kaçan toplam 65 milyon 600 binkişinin evini terk etmek zorunda kaldığı kayıtlara geçtiğine dikkat çekerken, “Buna göre her dakika 20 kişi mülteci konumuna düşüyor” dedi.

BMMYK'nın Cenevre'deki merkezinde yapılan açıklamada, 2016'da dünya genelinde mülteci konumuna düşenlerin sayısının 2015 yılına oranla 300 bin arttığı belirtildi.

-"ETKİN ADIMLAR ATILMALI"-

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, küresel bir sorun olan mülteci krizinin kabul edilemeyecek boyutlara ulaştığını söyledi. Grandi, dünyaya mültecilerle dayanışma çağrısı yaparak anlaşmazlıkların ve savaşların önlenmesi için daha etkin adımların atılması gerektiğini söyledi.

BMMYK'ye göre, ülkesi dışına en çok mülteci 5 milyon 500 bin kişi ile Suriye'den, 2 milyon 500 bin kişi ile Afganistan'dan ve 1 milyon 400 bin kişi ile Sudan'ın güneyinden kaçmak zorunda kaldı. Bu sayının yarısını çocuklar oluştururken, mülteciler en çok kalkınmakta olan ülkelere sığındı.

-EN FAZLA SIĞINMACI TÜRKİYE'DE-

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 2016 yılında Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 900 bin mültecinin barındığını ve Türkiye'nin dünya genelinde en fazla sığınmacı ağırlayan ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'yi 1 milyon 400 bin mülteciye ev sahipliği yapan Pakistan ve yaklaşık bir milyon sığınmacıyı ağırlayan Lübnan izliyor.(ANKA)

(CN/HND)

Günün Diğer Haberleri