MEB GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRETMENLERİN YERDEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNDE YAŞANAN SORUNLARI ÇÖZMEKTEN UZAK

Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şener yaptığı basın açıklamasında;

SENDİKA - 2017-05-28 12:40:41

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirmelerine ilişkin duyuruyu yayımlamıştır. Duyuru geçmiş yıllarda yaşanan bazı sorunları çözmekten uzaktır. Yakın bir zamanda da il dışı yer değiştirmeler başlayacaktır. Bir çok husus vardır ki geçmişte yapılan uyarılara rağmen hatada ısrar edilmektedir.

MEB son yıllarda yer değiştirme takvimi öncesinde norm güncellememekte ısrarını sürdürmekte, güncelleme yapsa bile mevcut durumu güncellediğinden bir anlamı olmamaktadır. İl içi yer değiştirme öncesinde norm kadro durumu 2017-2018 esas alınarak düzenlenmelidir. Aksi halde yeni norm açılacak okullara il içi yer değiştirmede öğretmen gidemeyecek, okullardaki öğretmenler de norm fazlası haklarından yararlanamayacaktır.

İl içi yer değiştirme öncesinde okulların dönüşümü ya da ikili eğitimden normal eğitime geçiş süreçleri tamamlanmalıdır. Bu noktada dikkat edilmelidir. Örneğin İlimizde Milli Eğitim Bakanlığının pilot il belirlemesi nedeniyle ikili eğitim yapılan okulların normal eğitime dönüştürülmesi çalışması başlattığı bilinmektedir.

Eğitimciler olarak tabii ki normal eğitimi savunuyoruz. Fakat sancılı, acılı, ben yaptım oldu anlayışına bağlı bir geçiş değil bilimsel verilere dayalı objektif bir geçiş olmalı, öğretmen ve öğrenciler mağdur edilmemelidirler. Bu konuda sendikalardan da görüş alınmalıdır.

Okullarda ikili eğitimden normal eğitime dönüştürülmesi ile beraber; Sınıf mevcutları artacak, öğretmen fazlalığı ortaya çıkacaktır. Bu durumda sınıf mevcudu maksimum 25 olacak şekilde planlama yapılmalıdır. Diğer taraftan öğrenciler başka sınıflara gitmek, öğretmenlerinden ayrı kalmak durumunda kalacaklardır. Sınıf Öğretmenliği kadrosunun sıkışık hatta fazla olduğu bir yerde yeni norm fazlası öğretmenler yaratılacaktır. Aynı sorunla diğer branşlarda da karşı karşıya kalınacaktır.

Bu gerekçelerle yapılacak geçişlerde öğretmen ve öğrencilerin mağdur edilmeyeceği yöntemler uygulanmalıdır. Örneğin öğrencinin öğretmeninden ve sınıf arkadaşlarından ayrı kalmamaları sağlanmalı, normal eğitime geçiş için acele, popülist hareket edilmemeli, yeni derslikler, yeni okullar açılarak süreç yönetilmelidir. Aksi yaklaşım sorunları derinleştirecektir.

Bir çok ilde norm fazlası öğretmen olduğu halde ve il içi yer değiştirmede sıkışıklık yaşandığı halde emeklilerden boşalacak kadroların sisteme yansıtılmaması mağduriyet yaratmaktadır. Emeklilik nedeniyle boşalacak kadroların il içi yer değiştirmelerde yansıtılmaması sorunu derinleştirmekte, norm fazlası öğretmenler de eritilememektedir. Emeklilik başvuruları bugünlerde gerçekleştiğine göre boş kadrolar sisteme yansıtılmadan önce emeklilik başvuruları alınmalı ve onlardan boşalacak kadrolar da değerlendirilmelidir.

            Zorunlu hizmet kapsamında olan ve zorunlu hizmeti çeşitli nedenlerle ertelenmiş öğretmenlerin bugünlerde yaşadıkları özellikle ikisi de öğretmen olan eşlerden birinin bu hizmeti tamamlamakta olması değerlendirilmeli ve sorunları çözülmelidir.

            Kısaca MEB hak edenlerin hak ettikleri kurumlara atanmaları için gerekli tedbirleri almalı, kaos yaratacak uygulamalardan uzak durmalı, öğretmen ve öğrencilerin mağduriyetlerine yol açacak uygulamalardan kaçınmalıdır.

 

Eğitim İş Kocaeli Şubesi Adına

Bilal ŞENER

Şube Başkanı

Günün Diğer Haberleri