SINAV GÖREVLERİNDE EKDERS ÖDEMELERİ

SINAV GÖREVLERİNDE EKDERS ÖDEMELERİ

EĞİTİM - 2013-12-02 11:03:16

Dün sitemizde www.gazetekamu.com sitesinin haberi olarak yayınlanan Bakanlıktan Ekders İle İlgili Flaş Karar başlıklı yazının Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen resmi yazının orjinaline ulaştık ve inceledik.Bakanlık yazısında Ortaöğretime Geçiş Sınavlarının 3 yazılının bir oturum olarak kabul edileceği ve bir oturum için öğretmenlere 5 saat ekders ödeneceği ilgili genelge ile duyurulmuştur.

Bu bağlamda öğretmenlere sınava katıldıkları gün sayısı kadar ücret ödenecektir.

Bu konuda Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen'in açmış olduğu davalar vardır.

Eğitim İş'İN AÇTIĞI DAVA YAZISI;

EK DERS GASPINI YARGIYA TAŞIYORUZ


Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 8’inci sınıflar için ilk kez düzenlenecek merkezi ortak sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde yapılacak.

Sınav kılavuzunda, “Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere, iki günde altı oturum halinde yapılacaktır” denilmiştir.Bu sınavlarda görev alacak öğretmenlere her sınav günü 5 saat ek ders ücreti ödenecek olması sınav görevlilerinin ek ders ücretlerini gasp etmektir.

Ek Ders Esaslarının 12. maddesinin beşinci fıkrasında, “Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz” hükmü yer almaktadır.Bu hükme göre 3 oturumda görev alacak öğretmenin hak edişi olan 15 saat ek ders ücreti yerine 5 saat ek ders ödeneceği yönünde genelge yayımlamak hukuk tanımazlıktır.

Sınavlar boyunca öğretmenlerin çalıştıkları okulların dışında görevlendirilmeleri dikkate alındığında, alacakları ücret komik kalmaktadır. Özellikle eğitimde 4+4+4 dayatmasının ardından okullarda çok sayıda angarya iş yapmak zorunda bırakılmış, çalışma yükü daha da ağırlaşmış öğretmenlerimizin bu haksız ve hukuksuz uygulamayla mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Eğitim-İş, hak sahiplerinin ek ders kayıplarının karşılanması için gerekli hukuki işlemleri yapacaktır.

Bir yandan SBS’yi yılda 12 sınava çıkararak öğrencilerimize yarış atı muamelesini reva gören Bakanlık, ortak sınav yapılacak derslerin branş öğretmenlerini görevlendirmeyerek kendi bünyesindeki öğretmenlere hiç güvenmediğini de göstermiştir.

MEB yetkililerine soruyoruz; sınıf öğretmenlerini ve diğer branş öğretmenlerini görevlendirdiğinizde sınav daha mı güvenilir olacak?

Her fırsatta öğretmeni toplum nezdinde değersizleştirmeye çalışan ve eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara imza atan Bakanlığı uyarıyoruz, öğretmenin itibarıyla oynamak yerine eğitim sistemimizin temel sorunlarını çözme noktasında politikalar geliştirin.

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

TÜRK EĞİTİM SEN'İN AÇTIĞI DAVANIN YAZISI;

ORTAK SINAVLARDA ÜCRET MAĞDURİYETİ YARATAN MEB KARARINI YARGIYA TAŞIDIK.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce alınan 13.11.2013 tarih ve 3355336 sayılı Bakan oluru ile e-kılavuzda belirtilen oturum sayısının her gün üç oturum iken tek oturum gibi değerlendirilip Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 12. maddesinin 5. Fıkrası gereğince her oturum için 5 saat ek ders ücreti ödenmesi gerekirken, buna aykırı davranılarak her gün için 5 saat ücret ödenmesi istenmiştir. Daha sonra da kılavuzu Bakanlık olur’una uydurmak adına 24.11.2013 tarihinde MEB web sitesi ana sayfada Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e- Kılavuzu’nda güncelleme adı altında yeni bir duyuru yapılmış ve önceki kılavuzda bulunan “Ortak Sınavlar 1.gün oturumları”,” Ortak Sınavlar ikinci gün oturumları” ifadeleri “Ortak Sınavlar 1.gün oturumu”,” Ortak Sınavlar ikinci gün oturumu” şekline dönüştürülerek- güya- bu sınavlar tüm gün tek oturumda yapılıyormuş kanaati oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu şekilde hukuken uygulamaya haklılık kazandırmaya çalışılmış ve her sınav günü 3 oturum halinde yapılacak sınavlar tek oturum gibi gösterilmeye gayret edilmiştir.

Türk Dil Kurumunun sözlüğünde oturum tanımlanırken” 1. Bir meclis veya kurulun çözümlenmesi gereken sorunları görüşüp tartışmak için yaptığı birleşimlerden her biri, celse: “ 2. Bilimsel toplantıların aynı anda veya art arda gerçekleştirilen bölümlerinden her biri, seksiyon. 3. Seans. Şeklinde ifade edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan e-kılavuzda oturumların her birinin 40 dakikadan oluştuğu ve aralarında 30’ar dakikalık dinlenme sürelerinin bulunduğu görülecektir. Bu durum bile sınav yapılan her bir dersin ayrı bir oturum olduğunu göstermektedir.

Bakanlık makamı, bu oluru vermekle Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 12. maddesinin 5. Fıkrasındaki hükme aykırı davranarak görevlendirilecek öğretmenleri hem mağdur etmiş hem de ek ders ücreti karşılığı yapılması gereken işleri, ek dersleri eksik hesaplamak ve ödemek suretiyle angarya haline getirerek eğitimcilerin sırtına yüklemiş olmasından dolayı Türk Eğitim Sen olarak MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce alınan 13.11.2013 tarih ve 3355336 sayılı Bakan oluru’nun iptali için dava açtık.

Günün Diğer Haberleri