EĞİTİM İŞ:EĞİTİMCİNİN VE ÖĞRENCİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞI TESLİM EDİLMELİDİR

Eğitim İş genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada;"Eğitim sisteminin, eğitim ve bilim çalışanlarının yıllardır karşı karşıya kaldığı sorunlar artarak devam ederken, çözüm mercii olması gereken Milli Eğitim Bakanlığı her icraatı ile sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir" denildi.

SENDİKA - 2017-04-28 18:11:49

Eğitim sisteminin, eğitim ve bilim çalışanlarının yıllardır karşı karşıya kaldığı sorunlar artarak devam ederken, çözüm mercii olması gereken Milli Eğitim Bakanlığı her icraatı ile sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir.

Uygulamalarıyla eğitim sisteminden bilim ve pedagoji ile ulusal değerleri kapı dışarı eden Milli Eğitim Bakanlığı, bir bakanlığın nasıl yönetilmemesi gerektiğinin örneklerini vermeye devam etmektedir. 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in, TEOG sisteminin değişeceğine yönelik açıklamaları baştan itibaren eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarına kulak tıkayan siyasi iktidarın “ben yaptım oldu” anlayışından vazgeçmeyeceğinin göstergesidir.

Eğitim politikaları konusunda iktidarın ve eğitimden sorumlu kurumların, görevlerini yerine getiremedikleri ortadadır. AKP iktidarı döneminde orta öğretim iflas etmiştir.

Gelinen noktada TEOG kaldırılmasını gönül rahatlığıyla olumlu bir gelişme olarak değerlendirmeyi çok isterdik, ancak bu yönetim anlayışını, “deneme tahtasına döndürülen eğitim sistemi ve ayaküstü karar mekanizmaları” olarak tercüme ediyoruz.

Öncelikle yapılması gereken, eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkileyen sınavlara endeksli yapının değiştirilmesidir. İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri istenmektedir. Piyasacı eğitim anlayışının örneği olan bu anlayış bir an önce terk edilmeli, öğrencilere çok yönlü bilgi ve beceri kazandıracak nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir.

Eğitim sisteminin diğer paydaşları olan sendikalar ve sivil toplum örgütlerini, akademisyen ve uzman görüşlerini dışlayıp, önerilerine ve uyarılarına kulak tıkayan MEB, giderek kan kaybettiğinin ve kaybettirdiğinin bir an önce farkına varmalıdır. Veliler de bu anlamda çocuklarına yaşatılan mağduriyette seslerini güçlü çıkarmak konusunda mutlaka sendikalardan ve sivil toplum örgütlerinden destek almalıdırlar.

Eğitim-İş olarak Bakanlığı eğitim sistemini, alınan bir kararın sistemin diğer aşamalarını da ne yönde etkileyeceğini göz önünde bulundurarak bir bütün içerisinde değerlendirmeye çağırıyoruz. TEOG ya da ismi her ne olursa olsun, öğrencinin eğitim yaşamını, geleceğini çok aşamalı olarak okul dışı kaynaklara ve alanlara bölmek zorunda bırakacak sınavlar ve uygulamalar, sadece ekonomik kaynakları ve yetişmekte olan neslin enerjisini tüketmektedir. Sınava odaklı, sosyal ve etik eğitim politikalarını dışlayan, öğrenciyi okuldan soğutan anlayış terk edilmeli; eğitim emekçisinin ve öğrencinin emeğinin karşılığı teslim edilmelidir.

 

 

                                                                       MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri