ÖSYM YETKİLİLERİNİ UYARIYORUM

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara Ösym Yetkililerini uyardı

SENDİKA - 2017-04-02 12:19:17

Öğrencilerin sesini ve kalbinin temizliğini duyuyor ve hissediyorsanız; LYS sınavından 15 dakika önce kapıları kapatmayın.

 

      Tamamen bir öğretmen ve bir veli duyarlılığı ile 12 Mart 2017 Pazar günü yapılacak YGS de birçok öğrencinin canının yanacağını ve yıllarca çalışarak hazırlandığı bir sınavla ilgili önemli kural değişikliğini duymadıklarını biliyordum. Çünkü en yakınımdaki öğrencilerin belgelerini aldıkları halde bu ayrıntıyı okumadıklarını gördüm. İlkönce whatsapp gruplarında daha sonra ise,twitter da  paylaştım.

      “YGS sınavına girecek öğrenci ve velilerimizi uyarıyorum. Yarınki sınavda on yıllardır devam eden bir uygulama değiştirildi.

     Önceki uygulama sınav başladıktan 15 dakika sonra gelen öğrenciler sınava alınırken, şimdi ise sınav başlamadan 15 dakika önce şeklin değişti.

       Bu durumda birçok öğrenci mağduriyet yaşayabilecektir. Yetkilileri önlem alması için uyarıyorum.”

       Sınav başlamadan bir gün önce bu açıklamaları yaptım. Sonucunda bakın neler oldu. Dün bir öğrenci büyüklerinin bu kararına bir anlam veremediği için, başlamamış bir sınava 14 dakika önce geldiği halde, girememesine bir anlam veremediği için, girdiği bunalım sonucu kendisini asarak canına kıydığını ifade ediyorlar. Haberde; Çanakkale'nin Biga ilçesinde bir dakika geç kaldığı için Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giremeyen 18 yaşındaki B. K. hayatına son verdi.
     K, dün kardeşi tarafından odasında hayatını kaybetmiş halde bulundu. Genç kızın iple kendini astığı belirlendi. Savcılıkta ifade veren aile, kızlarının bir dakikalık gecikmeyle YGS'ye giremediğini, bu yüzden 3 haftadır bunalımda olduğunu anlattı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor”.

    Şimdi sakın bir yetkili çıkıp kendisini ve vicdanını rahatlatmak için açıklama yapmasın. Buradan yetkilileri uyarıyorum. Haziran ayında yapılacak LYS de bu uygulamadan derhal vazgeçtiklerini açıklasınlar.

     Kaç saat önce yola çıksanız da, birçok öğrenci 14 dakika kaldığı için kapıdan içeriye alınmayacaktır.

    Ben kendi çocuğumu geçen yıl sınava götürürken, 20 dakika süren yola bir buçuk saat önce çıktım. 19 Mayıs Üniversitesinin yakınına geldiğimde, trafiğin ilerlemediğini gördüm. Sonuçta ben 5 dakika geçte kalsan önemli değil dedim. Sınavın başlamasına birkaç dakika kala ancak binaya girebildi. Bu yıl yine aynı yerde trafiğin tıkanması sonucu onlarca öğrencinin sınava giremediklerini biliyoruz. Durum böyleyken gençlerimize bu travmayı yaşatmayalım diyorum. Kaldı ki sınava 15 dakika geç gelen o kadar süreyi eksik kullanarak sınavda yarışmaktadır.

      Sınavın güvenliği için böyle yapıldığı yönünde hiçbir gerekçenin anlamı yoktur.    

       Uzun yıllar yaptığı sınavlarla toplumda en güvenilir kurumları arasında gösterilen ÖSYM nin nasıl bu hale getirildiği soruların nasıl sızdırıldığı gün gibi mahkeme kararlarıyla da tescil edildi. Bu kurumun ve bağlı birimlerinin başına, düşünce ve siyaseten iktidara yakın olan ancak liyakatsizlikleri bir darbe girişimi ile ortaya çıkan bu kişileri kim nasıl bu makamlara getirmiştir? Nasıl hakim savcı, asker, polis, öğretmen, doktor vb. olmuşlar.

     2011 yılında soruların nasıl çalındığına gelince; dönemin ÖSYM başkanı Ali Demir’dir. Şimdi ne ile suçlandığına bakalım.Kayseri’de Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı FETÖ/PDY iddianamesinde eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini düşürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak, yardım, yataklık, resmi belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanmak, ÖSYM Kanunu'na muhalefet, terörizmin finansını sağlamakla suçlandı.

       Bu durumda sınav güvenliğini yok eden ne sınav görevlileri ne de öğrencilerdir. ÖSYM nin o günkü yetkilileridir.

     Yeni uygulamanın bir diğer sonucu da, sınava girmeyen öğrenci sayısındaki büyük artıştır.2016 yılında,61 bin 482 öğrenci sınava giremezken bu yıl 102 bin949 öğrenci sınava girememiştir. Bu durumda, 40 bin öğrencinin büyük bir çoğunluğu sınavdan 15 dakika önce gelemediği için sınava girememiştir.

     Bu uygulamanın sınav güvenliği ile ilgisi yoktur. Öğrencilerimizin eğitim hakkının bu şekilde elinden alınması doğru değildir. İvedilikle önceki şekline dönülmelidir.

     Sonuçta, öğrencilerin sesini ve kalbinin temizliğini duyuyor ve hissediyorsanız, Haziranda yapılacak LYS sınavından 15 dakika önce kapıları kapatmayın.

   Eğitim-İş olarak, yaşanan bu acı olayda hayatını kaybeden ailenin acısını paylaşıyoruz.

                                                                    01.04.2017

                                                                     Rüstem KARA

                                                          Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı

Günün Diğer Haberleri