Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Değişti

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile ilgili olarak 58 madde değişikliği ve iki geçici madde yönetmeliğe eklenerek 26 Mart tarihli resmi gazetede yayımlandı.

EĞİTİM - 2017-03-26 20:17:49

26 Mart 2017 tarihli ve 30019 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değişiklikleri yürürlüğe girdi. Yönetmelikte özellikle mesleki liseleri ilgilendiren birçok hükümde değişiklik ve stajla ilgili geçici maddeler eklendi. Değişikliklerin tamamını aşağıdaki bağlantıdan indirip inceleyebilirsiniz.

Tanımlar kısmında yer alan öğrenci tanımı daha önce sadece liselerde örgüm öğrenim görenler olarak belirtilirken değişiklik ile Ortaöğretim kurumlarında örgün eğitim görenler ile mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık eğitimi görenleri oldu.

Ayrıca yeni tanımlar eklendi. Mesleki eğitim merkezi, Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu, Önceki öğrenme tanımları da yeni eklenenlerdir.

Meslek liseleri şu kurumlardan oluşur: Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinden oluşmaktadır. Ortaöğretim kurumlarında meslek liselerinin hangileri olduğu ile ilgili bölümdür.

Ortaöğretim kurumlarının amaçları bölümünde yapılan değişiklik şu şekildedir: Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında; İş, hizmet ve sağlık alanlarında ihtiyaç duyulan ulusal ve uluslararası meslek standartlarına uygun nitelikte insan gücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerinin güncelleştirilmesi ve uygulanan programlarla girişimcilik bilinci, meslek etiği, iş sağlığı ve güvenliği kültürü ile iş alışkanlığının kazandırılmasını, Mesleki eğitim görenlerin istihdama hazırlanmasını amaçlar.

Ortaöğretim programları maddesine eklenen hüküm şu şekildedir: Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık programları uygulanır, teorik ve pratik eğitim birbirini tamamlayacak şekilde planlanır ve yürütülür.

Çalışma takvimi maddesine eklenen hüküm şu şekildedir: Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Ders yılı süresi 36 haftadır. Bakanlıkça uygulanan proje ve protokoller kapsamında teorik eğitim süresi, uygulanan programın özelliğine göre değişebilir. Şartların oluşması hâlinde 9 uncu sınıf alan derslerinin eğitimi mesleki eğitim merkezlerinde veya işletmelerin eğitim birimlerinde verilebilir. Bu öğrenciler, 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre işletmelerle olan sözleşmeleri devam ettiği sürece, ücretli ve ücretsiz izin süreleri dışında öğretim yılı boyunca işletmede mesleki eğitime devam eder. Değişikliklerin tam metni için TIKLAYINIZ. Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

Kaynak: Mymemur

Günün Diğer Haberleri