BAKAN ÇELİK’TEN GDO’LU EKMEK AÇIKLAMASI

ANKARA (ANKA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye genelindeki denetimlerde 112 üründe GDO belirlendiğini açıkladı.

SAĞLIK - 2017-03-20 20:58:11

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığına ilişkin haberler üzerine açıklama yaptı. Gıda arzı kadar güvenirliliğinin de son derece önemli bir konu olduğunu belirten Çelik, Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimleri yaptıklarını kaydetti. 2016 ve 2017 yıllarında 1 milyon 50 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzlukların tespit edildiğini ve 75 milyon TL para cezası kesildiğini vurguladı. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belli ölçülerde serbest olduğunu anımsatan Bakan Çelik, Türkiye’de gıdalarda GDO kullanımının yasak olduğunu, aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü kaydetti. 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığına dikkat çeken Bakan Çelik, bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildiğini, ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

-SONUÇLAR BEKLENİYOR-

2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapıldığını kaydeden Çelik, bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edildiği ve öngörülen cezai işlemlerin yapıldığı bilgisini verdi. Haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetim yapıldığını ifade eden Çelik, “Bu denetimlerde her hangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya hammaddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. Bu arada, bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz” dedi. (ANKA) (YE/ORH)

Günün Diğer Haberleri