Öğretmenin Kıyafetinin Sınıfa Etkisi

Öğretmenler için her ne kadar Kılık Kıyafet Yönetmeliği

EĞİTİM - 2017-03-19 21:15:12

Öğretmenler için her ne kadar Kılık Kıyafet Yönetmeliği olsa da artık sendikal haklarını kullanarak okullarda öğretmenler de serbest kıyafet kullanıyorlar. Bu durum da öğrencilerin üzerinde büyük bir etki oluşturuyor. Bay veya bayan öğretmenlerin kullandıkları kıyafetler öğrenmeye bile etki ediyor.

Kıyafetin, kişinin bulunduğu ortama mesajlar vermesinin yanında psikolojik etkileri de mevcut. Seçilen renkler, kullanılan aksesuarlar gibi bir çok çeşitlilik söz konusu.

Kıyafetin Psikolojik ve Duygusal Etkisi

Seçtiğimiz kıyafet bizi psikolojik ve duygusal açıdan etkilerken aynı zamanda karşımızdaki kişiyi de etkiliyor. Diğer kişilerin bizi algılaması ve bizim hakkımızda değişik duygular hissetmesinde kıyafetlerin etkisi büyük.

Her ne kadar yönetmelik gereği kişisel belli kriterler çerçevesinde giyiniyor ve dikkat çekmeyecek şekilde kıyafetlerini seçiyor olsa da sendikal haklarını kullanan öğretmenlerin serbest giyinmesi bu durumu değiştiriyor. Bu nedenle kıyafetlerin öğrenme üzerine etkisini de düşünmek gerek.

Öğretmenlerin kıyafetlerindeki küçük detaylar öğrencilerin bilinçaltını harekete geçirip çeşitli düşünceleri veya duyguları ortaya çıkarabilir. Bu aynı zamanda öğretmenlerin kendi arasındaki iletişimi ve kişinin kendi duygularını da ortaya koyar. Örneğin; parlak kırmızı, fuşya ya da neon sarı gibi iddialı renkler ya da saten gibi görece daha iddialı kumaşlar; çevremizdeki insanlar tarafından bir öz güven belirtisi olarak algılanabileceği gibi, kişi isteyerek tercih ettiğinde öz güven arttırıcı bir etki de gösterebiliyor. İçinde kendimizi güzel bulduğumuz, şık olduğunu düşündüğümüz kıyafetler de aynı etkiyi yaratabiliyor. Giydiğimizde hem şık göründüğümüz hem de rahat olduğumuz kıyafetler; kendine güvenen, sakin, güçlü ve kendinden emin bir görüntü çizeceğinden saygı uyandırıyor ve ciddiyet sağlıyor. Daha günlük, spor-şık kıyafetler ise rahatlığı çağrıştırdığı için stresi azaltıp, aktivite düzeyini arttırabiliyor.

Takım Elbisenin Etkisi


 
Öğretmenlerin takım elbise giymelerinin nedenleri incelendiğinde ise şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Takım elbise, öğretmenin kendine güven duymasını sağlar, ciddi bir ortam oluşturur, karşısındaki kişiden saygı görme hissi uyandırır, güçlü bir görünüm oluşturur, IQ seviyesi yüksek kişi imajı yaratır, örnek insan modeli oluşturur…

Yapılan araştırmalar da bu görüşü desteklemektedir. Örneğin Belma KEKLİK tarafından yapılan bir araştırmanın sonucu şu şekilde açıklanmış;

Sonuç olarak, tüm öğrenciler öğretmenlerin kişisel bakımına dikkat etmesi gerektiğini, derse şık gelmelerini beklediklerini çünkü derse olan konsantrasyonunu etkilediğini ve iyi giyinirse derse daha çok motive olduğunu, kıyafetlerinin düzgün olmasının ona karşı saygısını artırdığını belirtmektedirler. Öğretmenin sadece bilgi öğreten konumundaki kişi değil aynı zamanda öğrencilere örnek olması gereken toplumsal sorumluluk taşıyan kişidir. Kişinin kendine ve karşısındaki kişilere saygısının bir ifadesi olan giyim ve dış görünüş öğretmenin özen göstermesi gereken bir konudur. Hem derslerin verimliliğinin artışında hem öğretmen-öğrenci ilişkilerinin daha etkin olması yönünde dış görünüşün önemli bir etken olduğu görülmektedir.
Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda aslında öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliğine uygun giyinmesi, öğrencilerin dikkatini çekecek şekilde giyinmemesi, dikkatin kıyafet yerine derse karşı odaklanmasının sağlanması, sınıfın liderine uygun giyinmesi gerektiği görülmektedir.
 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık kıyafet yönetmeliğine ulaşmak için tıklayın.


Kaynak: https://www.ogrenmen.com/egitim-ogretim/ogretmenin-kiyafetinin-sinifa-etkisi.html

Günün Diğer Haberleri