AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI SAYAN KAYA HOLLANDA KRİZİNİ ANLATTI

İSTANBUL (ANKA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda’da yaşanan krizi anlattı. Bakan Kaya, “Hollanda dün bir ülkenin bakanına demokratik olmayan bir davranış sergiledi. Gayriinsani, ahlaki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. İfade özgürlüğünden, özgürlükten bahseden Hollanda'da acı bir gece yaşadık. Maslahatgüzarımız, 5 kişilik koruma ekibim gözaltına alındı. Biz de polisler eşliğinde bir sınır merkezindeki polis merkezine götürüldük, 1,5 saat bekletildik. Çok kaba bir muameleye maruz kaldık” dedi.

DÜNYA - 2017-03-12 15:04:58

Hollanda Hükümetince, Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretleri engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan özel uçakla geldiği Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Sayan Kaya’dan önce söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu yapılanın kabul edilmeyeceğini söyledi.

Albayrak şöyle dedi:

“Hollanda için, Avrupa demokrasisi için bir utanç gecesi yaşandı. Demokrasinin beşiği denilen kıta uluslararası hukuku ayaklar altında çiğnedi. Faşizan bir Nazi mantığıyla değerlendirmek yeterli bilmiyorum ama bunu kamuoyu takdirine bırakmak gerekir. Hollanda büyük bir yanlışlık içine girmiştir. Çarşamba günü gerçekleşecek seçimlerin malzemesi olarak yorumlamak gerçekçi değildir. Avrupalı meslektaşlarımız, bu olaydan dolayı kendi hükümetlerini eleştirdiler. Daha sıkıntı verici olan bunu kamuoyu önünde açıklamaktan endişe ve korku duymalarıdır. Bu kabul edilir bir durum değil.16 Nisan'da referandum yapacak bir ülkenin yaklaşık 5 milyon vatandaşını yerinde bilgilendirme bakımında, onların en temel haklarını ifade edebilmek için, ziyaretleri iptal etmek, diplomatik kişilere antidemokratik müdahalelerde bulunmak çok ağır bir süreçtir, bunları kabul etmek mümkün değildir.”

-“ÇOK KABA BİR MUAMELEYE MARUZ KALDIK”-

Ardından söz alan Bakan Sayan Kaya neler yaşadıklarını anlattı. Bakan şöyle dedi:

“Diplomatik pasaporta sahip bir bakan olarak Avrupa'ya gittim. Vatandaşlarımızla kendi topraklarımız sayılan konsolosluk binasına gitmek için özel bir  izin almak gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gittim. Ben burada seçmenlerimizle buluşmak ve referandumda neler getirileceğini anlatmak için gittim. Avrupa'nın Hollanda'nın içişlerine karışmak gibi bir fikrimiz niyetimiz yok. Konsolosluk binasına 30 metre kala polisler bizi durdurdu. Konsolosluk binamıza girmemize izin verilmedi. Gitmemize izin verilmedi. Konsolosumuzun da yanımıza gelmesine izin verilmedi. Etten bir duvar örerek konsolosluğa gitmemize izin verilmedi. Gayriinsani, ahlaki bir muameleyle karşı karşıya kaldık. İfade özgürlüğünden, özgürlükten bahseden Hollanda'da acı bir gece yaşadık. Maslahatgüzarımız, 5 kişilik koruma ekibim gözaltına alındı. Biz de polisler eşliğinde bir sınır merkezindeki polis merkezine götürüldük, 1,5 saat bekletildik. Çok kaba bir muameleye maruz kaldık.”

-“ATLARLA, KÖPEKLERLE SALDIRILDI”-

Hollanda tarafından yapılanların kabul edilir olmayacağını dile getiren Bakan Sayan Kaya,  “Bizimle buluşmak için gelen vatandaşlarımıza gayri insanı muamelede bulunuldu. Atlarla, köpeklerle saldırıldı. Basın mensuplarına da aynı şekilde saldırıldı. Hollanda'da aniden OHAL ilan edildi. Dünya Kadınlar Gününden sadece üç gün sonra yapılan bu hareketi kabul etmiyoruz” diye konuştu. Kaya, şöyle devam etti:

 “Atlarla köpeklerle basın mensuplarının üzerine saldırıldı. 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsünden sonra OHAL ilan ettik. Kanunlara uygun bir şekilde ilan edilen OHAL’i, Batı  sorguladı. Bizim bu OHAL'imizi sorgulayan Batı, bir katın bakanın girişini yasakladı.  Hem vatandaşlarımıza, hem basın mensuplarımıza şiddetle muamele ettiler. Kınıyoruz. Hem diplomatik, hem insani hiçbir teamüle uymayan bu davranışın kınanmasını istiyoruz. Dün gece tüm özgürlükler kısıtlandı. Tüm dünyanın bu yapılanları kınanmasını gerektiğini düşünüyoruz. Bize gerçekten çok kötü davranıldı. Temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasına bile izin verilmedi. İnsan haklarına uymuyor. Her türlü özgürlüğümüz Hollanda  tarafından kısıtlandı.” (ANKA)

(BK/TA)

Günün Diğer Haberleri