MAĞDURİYET 5. YILINDA BİTECEK Mİ? YOKSA...

BOŞ GEÇEN DERSLERE EN İYİ ÇÖZÜM ONLAR OLACAK

EĞİTİM - 2017-02-24 22:44:19

Öğretmen açığının biraz olsun kapatılmasında asıl işleri, yapmak istedikleri meslekleri öğretmenlik olan sicilleri temiz kamu personelinin güvenilir, daha verimli opsiyon olarak kadrolarının MEB devlet okullarına geçirilmesinde kamu yararı aşikardır. Ancak KPSS ile kazandıkları öğretmenlik dışı kamu personeli görevlerini sürdüren bu memurlar 31.08.2012'de yapılan MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği değişikliği ile mağdur olmuşlardır. Bu kişilerden asıl mesleklerine geçmek isteyenlerin kadroları çalıştıkları il-ilçelerde MEB devlet okullarına öğretmen unvanıyla aktarılmalıdır. Bu aktarım ile ilgili iş ve işlemlerde aile birlikleri korunmalı 2012'den beri süren mağduriyetleri giderilmelidir.

 

Mağduriyetlerinin 5.yılında öğretmenlik hakkına sahip KPSS ile kamu personeli olmuş kişiler şöyle tanımlanabilir:

* Memuriyet öncesi MEBe bağlı Özel Öğretim Kurumlarında öğretmenlik yaparak asil öğretmen olmuş ya da aday öğretmenlik durumunda kalmış asil memurlar

*Kamu personeli iken üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirip öğretmenlik yapma hakkına sahip olmuş aday öğretmen olacak asil memurlar.

 

Öğretmenliğe kurumlar arası geçişte bu kamu personeli için kendi aralarında  "MEB özel öğretim kurumlarındaki SSKlı öğretmenlik ve öğreticilik süreleri ile memuriyet süresi toplamı" ,"Emekliliğe Esas Toplam Hizmet Süresi"   ya da "Mezuniyet Tarihi Önceliği" gibi hakkaniyetli ölçütler baz alınabilir. ( kontenjana bağlı bir sıralama ve okul tercihleri söz konusu olacaksa ) 

 

Boş geçen ders sayısını azaltabilecek optimum yöntem budur. Bütçeye ek mali yük getirmeyecek bu yolla öğretmen açığının bir kısmı, halkla ilişkiler yönünde yoğun kazanımlara sahip,devlette idari iş deneyimi yüksek, öğretmenlik yapma hakları bulunan verimli ve güvenilir kamu personeliyle masrafsızca kapanacaktır.

 

Büyük oranda öğretmen vasfı taşımayan 90000 civarında ücretli mevsimlik çalışanla okullarda öğrencilerin karşısına işinin tam da ehli olmayan kişilerin öğretmen olarak çıkarılması uygun ve verimli değildir. 15.07.2016 sonrası Olağanüstü Hal döneminde KHKlar ile meslekten ihraçlar sonucu binlerce öğretmen açığı oluşmuştur. MEB'in okullarda ikili eğitimden vazgeçip tam gün eğitim-öğretime geçme planı yeni öğretmen ihtiyacı doğuracaktır. Tüm bu öğretmen ihtiyacına karşın “Bütçe olanaklarının kısıtlılığına dair resmi açıklamalar” arşivlerde kayıtlıdır.

 

Ekim 2016’da memur olmayan 5000 dershane öğretmeni KPSS’siz, ÖABT’siz devlet öğretmenliğine geçirilmiştir. Hemen ardından da ” kurumlar arası geçişle”  öğretmenlik kriterlerini taşıyan şehit-gazi yakınlarının kamu kurumlarındaki memur kadroları KPSS’siz, ÖABT’siz hizmet sürelerine bağlı olarak devlet öğretmenliğine kaydırılmıştır.

 

Şimdi de sırada "öğretmenlik şartlarını taşıyan, asil öğretmen ya da aday öğretmen adayı asil memurlardan isteyenlerin hali hazırdaki yaptıkları işten çok daha verimli olabilecekleri asıl işlerine öğretmen unvanıyla döndürülmesi" olmalıdır.

 

 

Günün Diğer Haberleri