Etüt merkezlerinin yerini merdiven altı dershaneler alacaktır.

687 sayıl KHK ile ‘öğrenci etüt eğitim merkezleri’ kaldırılmış olması sınavlardan oluşan testlere dayalı ezberci eğitimin bir sonucudur.

SENDİKA - 2017-02-13 19:29:09

687 sayıl KHK  ile ‘öğrenci etüt eğitim merkezleri’ kaldırılmış olması sınavlardan oluşan testlere dayalı ezberci eğitimin bir sonucudur.

    2014 yılında dershanelerin kapatılma süreciyle birlikte,ortaya çıkan etüt eğitim merkezleri dershanelerin açığını kapatan kurumlar gibi çalıştılar.Hepsi birer kurs merkezi gibi eğitim vermeye başladılar.Kapatılış nedenleri  dershanecilik yaptıkları şeklinde ifade edilmektedir.

     Eğitim-İş sendikası olarak, Temel Liseler açılırken buraların okul niteliklerini taşımadığını ifade etmiştik. Aynı durum Etüt Eğitim Merkezleri için de böyledir.Sürekli başka ad altında bu merkezleri oluşturmak yerine devlet okullarının sosyal etkinlik alanlarını geliştirmelidir.Okullarımızda öğrencilerimiz  spor,müzik,resim ve diğer sanatsal etkinliklerini gerçekleştirecekleri imkanlara kavuşturulmalıdır. Bu da yetmez sınavlar sistemi ve bir üst öğrenime geçişteki okul başarı puanı uygulamaları kaldırılmalıdır. Her öğrenci hangi alanda eğitimini devam ettirmek istiyorsa o alanın puanları bir üst eğitim kurumuna devam edebilmelidir.

    Bu değişiklikler yapılmadığı sürece sistemden kaynaklı ortaya çıkan bu merkezler merdiven altı dershaneciliğine dönüşerek devam edeceklerdir.O arada 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na ‘sosyal etkinlik merkezi’  ifadesi eklenerek yeni eğitim kurumları oluşturulmaktadır.Bu kurumların belediyelerle işbirliği içinde açılacak olması sorunu çözmeyecektir.Öğrencilerimiz bu kurumları da ağırlıklı olarak ders ve proje için kullanacaktır.Bu durum farklı ad altında yeni etüt merkezleri yapısını ortaya çıkaracaktır.

       Sorun eğitim sisteminin kendisinden kaynaklanmaktadır.Eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birisi de okulların haftalık ders saati sayılarıdır. Alana yönelik derslerin yeterince  seçilememesidir.Hiçbir alanda yeterli eğitim almanın olanağı kalmayan bu yapıda ne veli ne de öğrenci istediğini bulamamaktadır,

    Öncelikle bu yaşanan sorunları çözmek için; çocuklar ve gençlerimizin bedensel ve ruhsal gelişimi için, okullarda  en az iki yarım gün boş saatleri olmalıdır.Bu sürede öğrenci hangi alanda kendini geliştirmek istiyorsa o alanın öğretmenleri ile birlikte olabilmelidir. Ayrıca, alan eğitimi için yeterli ders saati seçebilmelidir.Uygulanmakta olan eğitim sisteminde öğrencinin kendisini bir üst eğitime hazırlama olanağı yoktur.

      Bu eğitim sistemi ve sınavlar sistemi değişmediği sürece yeni eğitim sorunları ortaya çıkmaya devam edecektir.10.02.2017

                                                                          Rüstem KARA

                                                      Eğitim- İş Samsun Şube Başkanı

 

Günün Diğer Haberleri