Tatil sonrası çocuğun okula uyumunu kolaylaştırmanın yolları

Yarıyıl tatili bitmek üzereyken okula dönen çocukların okula uyumunu kolaylaştıran yöntemleri Pedagog & Klinik Psikolog Sevil Yavuz anlattı.

DÜNYA - 2017-02-05 17:21:48

Bir dönemim daha yorğunluğunu hem siz hem de çocuğunuzun attığı yarıyıl tatili bitti. Artık okula başlama vakti geldi. Peki çocuğunuzun bu tatil sonrası uyumunu nasıl kolaylaştırabilirsiniz? Nelere dikkat ederseniz çocuğunuz koşulsuz sevildiğini hisseder ve okul başarısı artar? Birçok sorunun cevabı bu yazımda.

Koşulsuz sevdiğinizi hissettirin!
Öncelikle çocuğunuza koşulsuz sevdiğiniz mesajını verirseniz okul konusundaki stresi azalacaktır.  Çocuğunuza okul açılırken “bak bu sefer szayıf not istemiyorum, bu çok önemli” gibi sözlerle başlarsanız çocuk sadece başarısının sizin için önemli olduğu mesajını alır. Oysa siz çocuğunuzu koşulsuz seviyorsunuz. Başarılı olsun ya da olmasın. Fakat birçok anne baba bunu davranışlarıyla yansıtamadığı gibi verdiği farkında olmadan verdiği mesaj “seni koşullu seviyorum” oluyor. Bu nedenle çocuğunuzun okula başladığı ilk günlerde okul performasına ve başarısına vurgu yapmayın.

Empati kurun!
Çocuğunuzla her konuda empati kurmanız çok önemli. Siz yıllık izninizden sonra işe geri döndüğünüz de tekrar iş temposuna girmekte zorlanmıyormusunuz? Çocuklar için de aynı şey geçerli biraz zorlanmaları çok normal. Çocuğunuzun uyku düzeni ve günlük rutini tatil süresince  değişti… Bu nedenle okula tekrar okula uyum sağlaması biraz zaman alabilir.  Bu konuda sabırlı olmalısınız.

Okul sorumlulukları konusunda baskı yapmayın!
İlk hafta çocuğun okula tekrar uyum sağlamaya çalıştığı haftadır.  Bu hafta çocuğun okula uyumunu kolaylaştırmak için çaba harcarsanız tatilden okule kolay geçiş yapacaktır.  Bunun için ilk hafta çocuğa sık sık okul sorumluluklarını hatırlatmak yerine, okul sonrası eğlenceli etkinlikler yapın. Böylece çocuk okul sonrasını heyecanla beklerken, okula gitmekte de zorluk çekmez.

Okul sonrası etkinlik yapın!
İlk hafta boyunca eğlenceli etkinlik programı yapabilirsiniz. Örneğin okul sonrası çocuğunuzla tiyatroya, müzeye, akvaryuma gitme programı yapabilirsiniz. Birlike oyun alanlarına gidebilirsiniz. Eğer anne baba birlikte çalışıyorsanız bunu anneanne babaanne ya da dede yapabilir. Hiçbir akrabanız size yakın değil ya da programı uymuyorsa akşam işten geldikten sonraki saatler için bir program yapabilirsiniz. Çocuklar anne babalarıyla vakit geçirmekten çok mutlu olurlar.

Okul  alış verişini birlikte yapın!
Çocuklar için çok sevimli okul araç gereçleri hazırlanmış. Okul ihtiyaçlarını kalem, defter vb. birlikte almaya gidebilir ve çocuğunuzun okul motivasyonu artırabilirsiniz. Bunu yapmadna önce evde birlikte bir ihtiyaç listesi yapın. Bu ihtiyaçları alacağınız yere karar verin.  Alış veriş yaparken çocuğunun karar vermesine özen gösterin. Çünkü alacağı o kalemi o kullanacak. Örneğin o kırmızı renkte kalem isterken siz yeşil olsun diye ısrar etmeyin.

Okulu ziyaret edin!
Okul açılmadan önce bir şikilde okulu ziyaret etme progrmaı yapabilirsiniz. Okulun içine girmenize gerek yok.  Okulu dışardan görebilir ya da okulun yakındaki bir parkta oynamayı tercih edebilirsiniz.   Çocuğun okulunu görmesi, o bölgeden geçmesi başlama konusundaki kaygısını azaltır.

Erken uyu baskısı yapmayın!
Okul açılacağı için iki haftadır düzeni bozulan uyku saatini bir anda normale çevirmeye çalışmayın. Çocuk okula gideceği akşamdan baskı yapmak uyumu zorlaştırır. Çocuğunuzun uyku düzeni zamanla normale dönecektir.  Geç yatsa da erken kaltığı ikin ikinci gün erkenden uykusu gelecektir. Bunun için endişe etmenize gerek yok.

İlkgün okul siz götürün!
Eğer iş saatinizi ayarlıyabiliyorsanız çocuğunuzu ilk gün okula siz bırakın. Çocuklar özel ve zor zamanlarında anne babasını yanında görmek ister. Eğer siz programınızı ayarlıyamıyorsanız bir akrabanız da götürse çocuk için çok olumlu olur.

Okul nasıl geçti sorusu sormayın!
Akaşam eve geldiğinizde çocuğunuzu görür görmez “bugün okul nasıl geçti yerine “merhaba” diyin. O okul konusunda konu açarsa okul hakkında konuşun. Eğer okul hakkında konuşmak istemiyorsa okul konusu açmayın.  Onun yerine başka konulardan konuşsun ve birlikte oyunlar oynayın.

Günlük plan yapın!
Bir haftayı atlattıktan sonra çocuğunuzla birlikte günlük bir plan yapabilirsiniz. Hangi saatte okuldan geliyor, hangi saate yemek yiyor, kaç dakkika ders çalışacak, derlerine nerde çalışacak herşeyi birlikte programlayın. Böylece çocuk kendi sorumluluğunu bilir ve kendi başına ödevlerini yapar ve siz ödev saatini hatırlatmak zorunda kalmazsınız

Sevil Yavuz
Pedagog & Klinik Psikolog
Sevil Yavuz Psikoloji Ensititüsü
www.pedagogsevilyavuz.com
www.sevilyavuz.com

 
 
Günün Diğer Haberleri