Liyakat mı İdareye Yakınlık mı? Sorusuna Mahkemeden Tokat Gibi Karar!!!

Genel Sağlık İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada;

SENDİKA - 2017-02-01 12:28:15

İdarenin keyfi ve hukuk tanımaz işlemine açtığımız davada mahkeme, sendikamız Genel Sağlık-İş’i haklı buldu. Mahkeme kararında, “idarenin takdir yetkisinin sınırsız olmadığı” ifade edildi.

Başhemşire ataması için ilana çıkan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi’nin bu kadrosuna, Sendikamız üyesi ve doktora mezunu olan hemşire başvuruda bulunmuştur.

Üyemizin bu talebi “uygun görülmedi” şeklinde kabul edilemez bir ifade ile reddedilmiştir. Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından idarenin bu keyfi ve hukuk tanımaz işlemine karşı yargı süreci başlatılmış ve idarenin idari işlemlerde takdir hakkı olmakla birlikte bu hakkın sınırsız, kontrolsüz ve denetimsiz olamayacağı, hizmetin yürütülmesinde idareye yakınlık değil, eğitim ve liyakat olduğu, kamu yararı ve hizmetin gereklerine göre bu kadroya Dr. ünvanına sahip üyemizin atanması gerektiği belirtilerek işlemin iptali istenmiştir.

Davanın sonucunda karar veren İstanbul 13. İdare Mahkemesi; “…davalı idarece ilan edilen başhemşire kadrosuna doktora öğrenimini bitiren ve mezuniyet durumu ve görev yaptığı mevcut kadro itibariyle de mevzuatta aranan diğer şartlara haiz olan davacının anılan kadroya sınavsız olarak atanması hususunda idareye takdir hakkı tanınmakla birlikte, tanınan takdir yetkisinin sınırsız olmadığı gibi kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak işlem tesis etmek zorunda olduğu tartışmasızdır” gerekçesiyle sendikamızı haklı bulmuştur.

Kararı değerlendiren Sendikamız Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Her zaman üyelerinin yanı başında olan Sendikamız yine Türk hukuk tarihine geçen önemli bir karara imza atmıştır. Genel Sağlık-İş olarak tek bir kriterimiz vardır o da: Hukukun üstünlüğüdür. Keyfi, hukuk tanımaz kişi ve kurumlara karşı hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle Sendikamız üyesi Sibel TAZE’ye Başhemşirelik görevinde başarılar diler, mahkeme kararının tüm sağlık camiasına ve Cerrahpaşa’ya “HAYIRLI” olmasını dileriz.” dedi.

Günün Diğer Haberleri