-ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU ‘OLABİLDİĞİNCE ORTAK KARAR VERMEYE ÇALIŞTIK’

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işçi ve işveren arasında denge sağlamanın kolay olmadığını belirterek, “Paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuğu yapma gayretiyle, olabildiğince ortak karar vermeye çalıştık” dedi.

EKONOMİ - 2016-12-29 21:33:15

ANKARA (ANKA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işçi ve işveren arasında denge sağlamanın kolay olmadığını belirterek, “Paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuğu yapma gayretiyle, olabildiğince ortak karar vermeye çalıştık” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonucu 2017 yılı asgari ücretini açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, belirlenen asgari ücretten işçinin de, işverenin de, bir bakan olarak kendisinin de çok mutlu olmadığını belirterek, “Bir taraftan işverenimizin dünya ile rekabetteki gücünü koruyan ve destekleyen bakış açılarıyla, diğer taraftan da alın teri döken, emeğinin karşılığını helal rızık olarak evine götürmek isteyen kardeşlerimizin hak ve hukukunu geliştirebilmek, onların standartlarını yükseltebilmek… Bu ikisi arasında dengeyi sağlayabilmek, açıkçası çok kolay değil son dönemde yaşadığımız konjonktür nedeniyle. Bütün buna rağmen neticede yarınlarımızın huzurlu, güvenli, istikrarlı ve başarılı geçmesi için, paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuğu yapma gayretiyle olabildiğince ortak karar vermeye çalıştık” diye konuştu.

-“GÖNLÜM İSTERDİ Kİ TÜRK-İŞ’İN DE İMZASI OLSUN, BAŞARAMADIK”-

Bu sabah bir bakan olarak kendisinin üçlü imzanın peşinde koştuğunu söyleyen Müezzinoğlu, “Gönlüm arzu ederdi ki, işçi kardeşlerimiz adına TÜRK-İŞ’in de burada imzası olsun ama başaramadık. Bu nedenle üzgünüm. İşverenin de zorluklarını anlayarak, paylaşarak, bu zorluklarda ülke imkanlarının değerlendirilmesi çerçevesinde onlara da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Asgari ücret kararını işverenle birlikte imzalayabildiğimiz için onlara teşekkür ediyorum. Üçlü yapamadığımız için de üzüntülerimi ifade etmek istiyorum” dedi.

-“ASGARİ ÜCRETİN İKİ KADEMELİ OLMAMASINA KARAR VERİLDİ”-

Gelinen noktada asgari ücretin tek defada, yılbaşından itibaren yılın geneline, iki kademeli olmamasına karar verildiğini açıklayan Müezzinoğlu, “İşveren tarafından iki kademeli olması talep ediliyordu. Biz bütçe planlamasında da iki kademeli yapmıştık. Ama işçi kesiminden ve TÜRK-İŞ’ten gelen, bir defa yılın tamamına olsun talebini değerlendirdik. En azından bu taleplerini yerine getirmiş olmanın da huzurunu ifade etmek isterim” dedi.

-“EVLİ VE ÜÇ ÇOCUKLU BİR ÇALIŞAN İÇİN NET BİN 500 LİRA GİBİ BİR RAKAMA DENK GELİYOR”-

Hükümet olarak bütçe planlamasını yaparken enflasyonu 6,5 olarak hesapladıklarını, asgari ücretteki artış oranını da yüzde 8 olarak karara bağladıklarını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede brüt asgari ücret bin 777 lira 50 kuruş, neti bin 404 lira. Yani yaklaşık bin 300’e, 104 lira ilave ve yıl boyunca ödenecek bir rakam geldi. Bu evli ve üç çocuklu bir çalışanımız için yaklaşık net bin 500 lira gibi bir rakama denk geliyor.

Ben bu anlamda alın terinin bereketine inanan biriyim. İnşallah, işçi kardeşlerimiz de alın terinin bereketiyle geleceğe umutla ve güvenle yürüyecektir. İşverenimizden de istediğimiz şu; dünya konjonktürü ve olumsuzluklara asla teslim olmadan, zorluklar yeni yeni fırsatlar doğurur, bu zorlukları dünyanın her noktasında rekabet edebilecek bir dinamizmle aşabileceklerine inanıyoruz. Bizim güçlü bir girişimcimiz var, tecrübeli bir yatırımcımız ve sanayicimiz var. Önümüzdeki dönemde inşallah istihdamın artırıldığı, ekonominin büyüdüğü, ihracatın arttığı, dünya ile rekabette iddialı bir ülke olma sürecimizi de daha güçlü halde devam ettireceğiz diyorum.” (ANKA/SON)

(HM/HND)

Günün Diğer Haberleri